Sociaal medische advisering in het kader van de Wmo 2015

juridische aspectensociaal medische adviseringBedrijfsgeneeskundeverzekeringsartshuisartsenhuisartsHuisartsennascholingbeleidsvrijheidWmo-2015sociaal medisch advies

Wil jij je kennis van de Wmo updaten? Wil je leren wat de effecten daarvan zijn op de ondersteuning van mensen met een beperking of psychosociaal probleem? En wil je leren wat de Wmo betekent voor jouw rol als medisch adviseur? Doe dan deze vijfdaagse module.

07 mei 2024
09:30 - 16:30
2385
30 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 2385

Datum en locatie

07 mei 2024
09:30
04 jun. 2024
16:30
Oudlaan 4, 3515GA, Utrecht

Beroepen

Arts beleid en advies KNMG
30 Punten
VAGZ
Arts voor verstandelijk gehandicapten
30 Punten
ABC1
Bedrijfsarts
30 Punten
NVAB
Huisarts
30 Punten
ABC1
Physician Assistant
30 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 60 %
Maatschappelijk handelen en preventie 20 %
Professionaliteit en kwaliteit 20 %

Doelen

Na afloop van deze vijfdaagse module:

ben je bekend met relevante aspecten van de Wmo-2015.
heb je inzicht in de doelgroepen, de aard van de voorzieningen en de betekenis van de gemeentelijke beleidsvrijheid.
ben je bekend met het proces van medische oordeelsvorming en advisering in deze beleidsomgeving.
ben je bekend met de overige sociaal medische advisering aan gemeenten, zoals gehandicaptenparkeerkaarten en medische urgenties huisvesting.
ben je bekend met de juridische aspecten van bezwaar en beroep.
Omschrijving

Inhoud, effecten en ervaringen

Deze module is georganiseerd in nauwe samenwerking met Trompetter & Partners. Het is een (keuze-)onderdeel van de profielopleidingen Sociaal medische indicatiestelling en advisering en Beleid en advies. Je kunt de module ook volgen als bij- of nascholing. Tevens is hij incompany uit te voeren.

Wij bieden in totaal vier modules over de medische advisering in het sociale domein:

• Deze module sociaal medische advisering in het kader van de Wmo

• Sociaal medische advisering in het kader van de Wlz

• Participatiewet

• Sociaal medische advisering in het kader van de Jeugdwet

Binnen deze modules neemt de Sociaal medische advisering in het kader van de Wmo een centrale positie in, zoals de wet dat doet voor het gemeentelijk beleid. Daarom bespreken we in deze module het primair proces van de sociaal medische advisering het meest in detail.

In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is geregeld hoe gemeenten mensen met een beperking of psychosociale problematiek ondersteunen. In 2015 is deze wet grondig herzien. De compensatieplicht staat niet langer centraal; het gaat nu om de eigen verantwoordelijkheid van mensen om oplossingen te vinden – al dan niet gebruik makend van het sociale netwerk. Pas daarna wordt gezocht naar individuele maatwerkvoorzieningen. Daarbij blijft het medische advies onverminderd van belang.

Daarnaast zijn taken onder gemeentelijke verantwoordelijkheid gekomen, die voorheen onder de Awbz vielen. In deze module bespreken we de ervaringen met en effecten van de wet.

De leerstof wordt behandeld door middel van presentaties, discussies, oefeningen en opdrachten. Je kunt casussen uit eigen praktijk inbrengen. Daarmee verhoog je het rendement van de module.

NSPOH

De NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Health) levert als non-profit organisatie een waardevolle bijdrage aan de verbetering van de volksgezondheid, de arbeidsomstandigheden en arbeidsparticipatie in Nederland.
info@nspoh.nl
0308100500
11, Churchilllaan, Utrecht, 3527GV