Zorgprofessionals en vertrouwen in COVID-vaccins

Ruim 90% van de zorgverleners heeft vertrouwen in de werking van de COVID-19-vaccins. Dat is de uitkomst van een online enquête die is gehouden onder kijkers van een webinar over COVID-vaccins op woensdagavond 13 januari op MedischeScholing.nl. Het webinar werd georganiseerd door het ministerie van VWS, het RIVM, de Landelijke Huisartsen Vereniging en het Nederlands Huisartsen Genootschap in samenwerking met MedischeScholing.nl. De uitzending is live bekeken door circa 21.500 zorgprofessionals. Na twee dagen was de uitzending met on demand streaming al 50.000 keer bekeken. Na de live-uitzending vulden 13.270 van de zorgprofessionals de enquêtevragen in.

2,2% van de deelnemers gaf aan niet van plan te zijn om zich te laten vaccineren en 7,5% heeft hierover op dit moment geen mening. Daarnaast geeft 90% aan vertrouwen te hebben in de werking van de coronavaccins. Dit vertrouwen ontbreekt bij 1,3%. Op de vraag of zorgprofessionals zich na het webinar voldoende geïnformeerd voelden om patiënten en bekenden voor te kunnen lichten over de vaccins, gaf 84% een bevestigend antwoord. 8% voelt zich op dit moment onvoldoende geïnformeerd en nog eens 8% heeft hierover nog geen duidelijke mening. ‘Een resultaat waar we trots op kunnen zijn’, stelt Richard Supheert, arts-onderzoeker onderwijs en mede-initiatiefnemer van het online evenement.

Onderwerpen die tijdens het webinar aan bod kwamen zijn onder meer de vaccinatiestrategie en -richtlijn van het RIVM, contra-indicaties voor een COVID-19-vaccinatie, de verwachte beschermingsduur van de vaccins en de werking van het vaccin tegen mutaties van het virus. Ook de verschillen tussen de vaccins en de werking van mRNA-vaccins zijn besproken. Met name over de levering en de doelgroepen van de verschillende vaccins en het tijdspad van het vaccineren bestaat op dit moment nog onduidelijkheid. Naast het wetenschappelijke gedeelte werden de zorgprofessionals bemoedigend toegesproken door minister Hugo de Jonge en was er een naprogramma met o.a. Diederik Gommers en een lied van singer-songwriter Ravenna.

Het webinar is hier gratis on demand terug te kijken.