Soa-hulpverlening voor doktersassistenten
Werk je als doktersassistent en wil je leren wat de meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen in Nederland zijn? Hoe je een gestructureerd (triage)gesprek voert en tot de juiste verwijzing komt? Doe dan deze tweedaagse module.Prijzen
Beroepen
Competenties
Sprekers
Colette van Bokhoven
arts Maatschappij en gezondheid en Seksuoloog NVVS
Doelen
Na het volgen van deze tweedaagse module:
Over triagegesprekken en verwijzingsmogelijkheden
Je kunt deze module volgen als bij- of nascholing.
In Nederland bieden de centra voor seksuele gezondheid soa-zorg en seksualiteitshulpverlening aan diverse doelgroepen. Bij de triage wordt bepaald welke cliënten binnen de GGD terecht kunnen en welke naar de huisarts verwezen moeten worden.
In deze module leer je waarom dit onderscheid wordt gemaakt. Ook word je up-to-date gebracht over de ‘big five’ van belangrijkste soa in ons land, namelijk gonorroe, chlamydia, syfilis, hiv en hepatitis B.
Aan de hand van casuïstiek komen de verschillende stappen van de soa-triage aan bod en bespreken we de verwijzingsmogelijkheden. Met basis gespreksvaardigheden oefen je zelf in het voeren van een gestructureerd triagegesprek. Bij steeds meer GGD’en voeren doktersassistenten zelf een spreekuur. We staan daarom ook stil bij het opbouwen van een soa-consult. Natuurlijk is er ook aandacht voor het praten over seks en je eigen houding ten opzichte van seksualiteit. Ook bespreken we de knelpunten die je in het dagelijks werk kunt tegenkomen zoals cliënten met weerstand.