Online scholing Gezond werken in de nacht

Over de biologische klok, slapen, voeding en het sociale leven
nachtdienstnachtbiologische klokavonddienstgezonde leefstijl

Werk jij onregelmatig en vind je het een uitdaging om de juiste keuzes te maken in leefstijl- en ritme? Heb je interesse in de biologische klok en de bijbehorende feiten? Ben jij op zoek naar praktische tips om voldoende en goed te kunnen slapen na je avond- of nachtdienst? En ontvang je graag tips voor gezonde voedingstips tijdens jouw avond- en nachtdienst? Dan is deze nascholing echt iets voor jou! Alle tips en adviezen die in de nascholing aan de orde komen, vinden hun oorsprong in wetenschappelijk onderzoek.

09 okt. 2024
19:00 - 21:00
179
2 Punten
Online
Webinar
Webinar

Prijzen

Regulier € 179

Datum en locatie

09 okt. 2024
19:00
21:00
Online

Beroepen

Doktersassistent
2 Punten
CADD
Triagist
2 Punten
CADD

Sprekers

Dhr. M. Bayens

Docent

Doelen

Het herkennen van de lichamelijke risico’s van het werken op onregelmatige tijden (denk bijvoorbeeld aan slaapklachten of maagdarmproblemen).
Het herkennen van de sociale risico’s van het werken op onregelmatige tijden (denk bijvoorbeeld aan eenzaamheid omdat het ritme van werken en slapen niet aansluit bij dat van gezin en vrienden).
Het verkrijgen van gerichte handvatten om deze lichamelijk en sociale risico’s zo klein mogelijk te maken.
Omschrijving

Programma

We starten met een korte kennismakingsronde en inventarisatie wat deelnemers graag in de online scholing aan de orde willen laten komen.

Onderwerpen


Biologische klok: In dit deel krijgen deelnemers uitleg over de biologische klok, hoe het werken op onregelmatige tijden deze klok verstoort, wat daar effecten van kunnen zijn op de gezondheid en hoe deze effecten kunnen worden geminimaliseerd. Voor wat betreft de gezondheid is dan ook aandacht voor zowel het effect van de verstoring van de biologische klok als ook voor keuzes in leefstijl en leefritme. Hierbij komt bijvoorbeeld ook aan de orde dat wanneer iemand ’s nachts aan het werk is, de processen in het lichaam zich gedragen alsof het lichaam in rust is (iets om bijvoorbeeld rekening mee te houden bij de keuzes met betrekking tot voeding!).


Slapen: In dit deel krijgen deelnemers uitleg over hoe slapen en slaperigheid werkt en de verschillende slaapstadia die tijdens de slaap worden doorlopen. Ook komt aan de orde waarom slapen overdag lastiger is dan ’s nachts. Vervolgens wordt ingegaan op vermoeidheid en de gevolgen van slaaptekort. Aansluitend gaat het over algemene maatregelen en tips om beter te slapen en komen slaaptips bij de verschillende diensten aan bod. Tot slot is tijdens dit deel aandacht voor het (ongewenste) effect van koffie, alcohol en slaapmiddelen op goede slaap.


Voeding: In dit deel wordt ingegaan op het 24-uurs ritme van het spijsverteringsstelsel en wat dit betekent voor eten tijdens de nachtdienst, het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel en het belang van een regelmatig eetpatroon bij onregelmatig werken.


Sociale leven: In het laatste deel is er aandacht voor de balans tussen werktijd en privétijd en het inpassen van onregelmatig werken in het gezinsleven en het sociale leven.

Alle tips en adviezen die in de online scholing aan de orde komen, vinden hun oorsprong in wetenschappelijk onderzoek. Tijdens de online scholing presenteert de trainer de informatie echter zo toegepast en toegankelijk mogelijk. De focus ligt op het verzorgen van een online scholing waarbij enerzijds aandacht is voor (h)erkenning en bewustwording en anderzijds voor concrete tips en adviezen.

Leerpunt KOEL

secretariaat@leerpuntkoel.nl
0786193068
34, IJsselmeer, Zwijndrecht, 3332EX