Gezinsdiagnostiek

gezinsdiagnostiekgezingezinsproblemengezinstherapie

Om problemen van kinderen en jongeren goed te kunnen begrijpen, heb je zicht nodig op het hele gezin. Hoe je dat goed in kaart brengt, leer je in deze cursus. Je krijgt verschillende instrumenten aangereikt om alle perspectieven helder in beeld te krijgen en de verschillende kanten van de problematiek zichtbaar te maken. Om echt te ervaren hoe dit in de praktijk werkt, maken we gebruik van een oefencasus en oefen je de gespreksvaardigheden in een rollenspel met trainingsacteurs.

07 mei 2024
10:00 - 17:00
665
18-47 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 665
Inclusief : digitale literatuur en lunch

Datum en locatie

07 mei 2024
10:00
25 jun. 2024
17:00
Oudenoord 6, 3513ER, Utrecht

Beroepen

Cliëntenvertrouwenspersonen WZD
47 Punten
Registerpl
Cliëntondersteuner
47 Punten
Registerpl
Gezinshuisouder
47 Punten
Registerpl
GGZ-agogen
47 Punten
Registerpl
Jeugdzorgwerker
47 Punten
Registerpl

Sprekers

drs. Anne Koning

Docent
Anne Koning is NVRG geregis­treerd systeem­thera­peut. Zij heeft ruim 20 jaar werkervaring op het gebied van systeemgerichte hulp­ver­le­ning bij huiselijk geweld. Zij heeft in opdracht van Blijfgroep de metho­diek Begeleide Terugkeer en de metho­diek voor de crisisopvang van het Oranjehuis ontwik­keld. Deze metho­dieken zijn beide bestemd voor systeemgerichte hulp­ver­le­ning bij huiselijk geweld. Daarnaast heeft zij als systeem­thera­peut gewerkt in de kinder- en jeugd­psychia­trie, in de jeugdhulp­ver­le­ning, bij een behan­delcentrum seksueel misbruik voor kin­de­ren met een ver­stande­lijke beper­king en bij een dagbehan­del­ing voor mensen met een per­soon­lijk­heids­stoor­nis. Momenteel is zij werk­zaam in haar eigen prak­tijk voor systeem­thera­pie en training/scholing (www.prak­tijkkoning-grit.nl).
Omschrijving

Tijdens een gezinsonderzoek wordt met de betrokken gezinsleden een dialoog aangegaan waarin ruimte wordt gemaakt voor een veelzijdigheid aan visies en perspectieven op de bestaande situatie. Vanuit verschillende invalshoeken wordt naar deze situatie gekeken, waardoor meerdere aspecten van de problematiek zichtbaar worden. Deze vorm van gezinsonderzoek veronderstelt van de hulpverlener een houding die gericht is op samenwerking met de gezinsleden. Door niet vanuit een positie als expert boven maar naast cliënten te gaan staan, worden zij uitgenodigd samen op zoek te gaan naar wat helpend is in de unieke situatie van het betreffende gezin.



VVP-leden krijgen 10% korting. Activeer op het inschrijfformulier de kortingscode VVP en vermeld je VVP-lidmaatschapsnummer in het opmerkingenveld.

Wat leer je?

  • Je leert gezinsproblematiek vanuit verschillende invalshoeken te analyseren.
  • Je raakt op de hoogte van een breed scala aan instrumenten en werkvormen die hierbij gebruikt kunnen worden.
  • Je verwerft vaardigheden op het gebied van het vestigen van een hulpverleningsrelatie gebaseerd op samenwerking met alle gezinsleden.
  • Je leert de geboden theorie te vertalen naar je eigen werksetting.


RINO Groep Utrecht

infodesk@rinogroep.nl
0302308450
6, Oudenoord, Utrecht, 3511BS