Diabetes en handen 2023

diabeteshanden

Op maandagavond 24 april jl werd in het programma Live Actueel aandacht besteed aan handafwijkingen als gevolg van Diabetes. Er wordt in de huidige zorg voor diabetespatiënten geen aparte aandacht aan besteed terwijl deze afwijkingen een behoorlijke impact kunnen hebben op kwaliteit van leven.

20 jun. 2024
19:00 - 22:00
102.5
3 Punten
Online
Webinar
Webinar

Prijzen

Regulier € 102.5

Datum en locatie

20 jun. 2024
19:00
22:00
Online
10 sep. 2024
19:00
22:00
Online
07 nov. 2024
19:00
22:00
Online

Beroepen

Ambulancechauffeur
3 Punten
Register Z
Dermatologie-assistent
3 Punten
Register Z
Endoscopie-assistent
3 Punten
Register Z
Fysiotherapeut
3 Punten
KNGF, KRF
Praktijkondersteuner Huisarts (POH)
3 Punten
Register Z

Sprekers

Frank van Wijk

Spreker
Ik ben zelf enorm gefascineerd door hand- en pols problematiek in zijn algemeenheid waarbij ik er eigenlijk bij toeval mee in aanrekening kwam. Toen ik destijds bij mijn toenmalige baas mee ging lopen, kwam ik er pas achter hoe weinig je van deze problematiek je op de basis opleiding krijgt en wat voor ondergeschoven onderwerp het vaak is. Daarom ben ik enorm enthousiast om meer mensen kennis te kunnen geven over deze klachten en vind ik het onderwijzen zelf ook enorm leuk. Daarnaast heeft het ook een persoonlijk tintje voor mij aangezien bij mijn tante diabetes type I patiënt is (LADA) en vaak met handklachten kampt waarmee ze in eerste instantie eigenlijk niet direct bij iemand terecht kon en waarvan veel vragen niet goed beantwoord konden worden. Daarmee bedoel ik vooral of het inderdaad door de diabetes komt, of dat het een op zichzelf staand probleem is. Vandaar dat ik graag deze scholing geef om juist deze patiënten populatie meer duidelijkheid te kunnen geven.

Doelen

Bewustwording handafwijkingen als gevolg van diabetes
Kennisoverdracht over de meest voorkomende handafwijkingen en de impact op kwaliteit van leven
Specifieke leeropdrachten voor deelnemende disciplines
Per beroepsgroepen zoeken naar multidisciplinaire zorgvorm en herkenning van elkaars specifieke competenties
Omschrijving

Klachten aan handen als gevolg van diabetes moeten niet onderschat worden. Ze kunnen een behoorlijke impact hebben op kwaliteit van leven.


Belangrijk hierbij is zich als zorgverlener bewust te zijn:

  • Dat bij voetafwijkingen als gevolg van diabetes er richtlijnen voor de zorg zijn opgesteld, vastgelegd daarin is ook welke zorgverleners betrokken zijn en welke competenties zij hebben.
  • Bij handafwijkingen als gevolg van diabetes bestaan er geen richtlijnen en is er ook niet vastgesteld wie welke verantwoordelijkheid voor de zorg op zich neemt en aan welke competenties zij moeten voldoen. Daarmee wordt ook de informatieoverdracht aan diabetespatiënten moeilijk.


Doelstelling van deze cursus/live presentatie is een bewust zijn creëren over handproblemen als gevolg van diabetes waar geen duidelijke strategie voor is. Vragen die hierbij in dit geval gesteld kunnen worden zijn:

  • Zijn diabetespatiënten zich bewust dat er ook afwijkingen aan de handen kunnen optreden?
  • Worden problemen aan de handen als gevolg van diabetes 2 vaak over het hoofd gezien in de diabetische zorgverlening?
  • Welke zorgverlener neemt de verantwoordelijkheid op zich voor het begeleiden van deze klachten?
  • Zijn er protocollen of richtlijnen voor afwijkingen aan de handen als gevolg van diabetes?
  • Zou een regelmatige screening van de handen zoals ook gebeurt bij voeten verdergaande problemen kunnen voorkomen?


Het zijn zomaar wat vragen die opkomen als je je in deze materie gaat verdiepen. Medische Disciplines zoals medisch handzorgverlener bestaan niet terwijl er wel meerdere zorgdisciplines zijn voor voetzorg voor de diabetespatiënt.

MischaNagel.nl BV