Erfelijke diabetes in de huisartspraktijk
Na afloop van deze cursus kunt u uitleggen wat MODY is, benoemen wat de geschatte prevalentie van MODY is, welke diagnostische en therapeutische middelen u kunt inzetten en wat de gevolgen zijn van het hebben van MODY of LADA.Prijzen
Beroepen
Doelen
Na afloop van deze cursus kunt u uitleggen wat MODY is, benoemen wat de geschatte prevalentie van MODY is, welke diagnostische en therapeutische middelen u kunt inzetten en wat de gevolgen zijn van he
Vormen van diabetes die minder vaak voorkomen zijn monogene vormen: MODY (Maturity Onset Diabetes of the Young). In ongeveer 90% van deze gevallen hebben patiënten eerst de diagnose DM1 of DM2 gekregen. Ook bij LADA (langzaam progressieve autoimmuun diabetes, een variant van DM1) is de diagnose niet altijd meteen duidelijk; dit kan worden verward met DM2.
In deze cursus leert u aan de hand van casuïstiek meer over deze vormen van diabetes, hoe ze te onderscheiden en het belang van het onderscheiden van deze vormen van diabetes.
INHOUD
In deze cursus leert u aan de hand van casuïstiek meer over deze vormen van diabetes, hoe ze te onderscheiden en het belang van het onderscheiden van deze vormen van diabetes. U krijgt diagnostische handvatten om de verschillende vormen van MODY en LADA te herkennen. U krijgt inzicht in de impact van deze ziektes op patiënt en familie en de therapeutische consequenties.
De cursus sluit af met een toets en eventuele herkansingen.
LEERDOEL
Na afloop van deze cursus kunt u uitleggen wat MODY is, benoemen wat de geschatte prevalentie van MODY is, welke diagnostische en therapeutische middelen u kunt inzetten en wat de gevolgen zijn van het hebben van MODY of LADA.
DOELGROEP
Huisartsen en diabetes verpleegkundigen.