Wilsonbekwaamheid

Theorie en praktijk
wilsonbekwaamzelfstandigzelfstandig belissenwilsonbekwaamheid

Als je wilsonbekwaam bent word je vertegenwoordigd door familie of krijg je een mentor toegewezen. Deze vertegenwoordigers zijn er om te beschermen, maar kunnen ook zorgen voor belemmeringen. Het beoordelen van wilsonbekwaamheid is vaak erg ingewikkeld en heeft grote gevolgen voor de betrokkene. Wat zijn de criteria voor het beoordelen van wilsonbekwaamheid? En wat zijn de kwaliteitseisen waaraan een vertegenwoordiger moet voldoen?

17 apr. 2025
09:00 - 16:00
445
0-5.5 Points
Congres
Physical course - single

Prices

Regular € 445
Includes : heerlijke lunch, digitaal naslagwerk, hand-outs en koffie/thee
Excludes : BTW
Discounts
€ 44.5
NVO-Ledenkorting

Date and Location

17 apr. 2025
09:00
16:00
Stationsstraat 75, 3811MH, Amersfoort
12 nov. 2025
09:00
16:00
Stationsstraat 75, 3811MH, Amersfoort

Professions

Anesthesioloog
5 Points
ABAN
Arts
5 Points
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
5 Points
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
5 Points
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
5 Points
ABAN

Speakers

Astrid Vellinga

Spreker
Astrid Vellinga studeerde in 1998 af aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 2006 op de thesis: To know or not to be. An instrument to assess decision making capacity of cognitively impaired elderly patients. Sinds 2008 is Astrid werkzaam als psychiater bij Mentrum (onderdeel van Arkin), en plaatsvervangend geneesheer-directeur van Arkin. Ook is Astrid Vellinga als auteur betrokken bij onderzoek en publicaties op het gebied van (Geriatrische) Psychiatrie, met als aandachtsgebieden wilsbekwaamheid, herstel en ethiek.

Diederik de Rooy

Spreker
Diederik de Rooy studeerde geneeskunde en rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden. Hij promoveerde aan dezelfde universiteit op een proefschrift over gewrichtsschade bij Reumatoïde Artritis, en deed aansluitend de opleiding tot psychiater in het Leids Universitair Medisch Centrum. Na zijn registratie als psychiater in 2018 is hij twee jaar als ziekenhuispsychiater en onderwijscoördinator verbonden geweest aan dit ziekenhuis. Sinds 2018 is hij ook verbonden aan Transparant Leiden, sinds 2021 is hij hier geneesheer-directeur. Daarnaast verricht hij consultaties ten behoeve bedrijfs- en verzekeringsartsen via Ergatis en Priocura. Hij is redactielid van het tijdschrift GZ-psychologie, en verricht wetenschappelijk onderzoek op het gebied van patiëntveiligheid en just culture en de impact van psychiatrische aandoeningen bij professionals in de luchtvaart en andere high-performance beroepsgroepen.

Kees Blankman

Spreker
Kees Blankman heeft rechten gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en in 1976 is hij aan het werk gegaan bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de VU. Daar promoveerde hij in 1994 op het onderwerp 'Curatele voor personen met een geestelijke stoornis en bescherming op maat'. Tijdens zijn werk als onderzoeker en universitair docent heeft hij veel aandacht besteed aan de rechtsbescherming van wilsonbekwame meerderjarigen. Sinds oktober 2019 is Kees Blankman bijzonder hoogleraar Juridische Bescherming van Ouderen en Meerderjarigen met Beperkingen aan de VU.

Maikel Fennis

Spreker
Specialist ouderengeneeskunde, WZD-functonaris Coloriet. Werkervaring op het gebied van complexe lichamelijke problematiek, al dan niet gecombineerd met (beginnende) dementie.

Monica de Visser

Spreker
Monica werkt als senior jurist gezondheidsrecht & ethiek bij ’s Heeren Loo, een grote landelijke zorginstelling voor mensen met een beperking. Daarnaast geeft zij (bij)scholing vanuit haar scholingsbureau Smaragd aan zorgprofessionals en geeft zij workshops en lezingen (www.scholingsbureau-smaragd.nl). Ook schrijft zij regelmatig artikelen, bijvoorbeeld in het blad Klik voor begeleiders in de gehandicaptenzorg. Haar motto is: van Wet naar Zorgpraktijk. Monica heeft een paramedische achtergrond en is in 2011 afgestudeerd als gezondheidsrechtjurist aan de Universiteit van Amsterdam. Haar specialisaties zijn: cliëntenrechten, vrijheidsbeperkingen (Zorg en Dwang/Wvggz), Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, Jeugdrecht en Ethiek. In 2017 rondde zij de postdoctorale opleiding ‘Ethiek in de zorgsector’ aan het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen af en in 2021 de postdoctorale opleiding specialisatie gezondheidsrecht aan de Grotius academie.

Goals

U weet na deze studiedag meer over:

De actuele wetgeving met betrekking tot curatele, bewindvoering en mentorschap
Het levenstestament en de volmacht als alternatief voor bewind
Wie wilsonbekwaamheid beoordeelt en welke criteria er zijn voor beoordeling
Hoe de kwaliteit van vertegenwoordigers kan worden geborgd
Description

Als je wilsonbekwaam bent word je vertegenwoordigd door familie of krijg je een mentor toegewezen. Deze vertegenwoordigers zijn er om te beschermen, maar kunnen ook zorgen voor belemmeringen. Het beoordelen van wilsonbekwaamheid is vaak erg ingewikkeld en heeft grote gevolgen voor de betrokkene. 


Wat zijn de criteria voor het beoordelen van wilsonbekwaamheid? En wat zijn de kwaliteitseisen waaraan een vertegenwoordiger moet voldoen?

Je weet na deze studiedag meer over:

  • De actuele wetgeving met betrekking tot curatele, bewindvoering en mentorschap 
  • Het levenstestament en de volmacht als alternatief voor bewind 
  • Wie wilsonbekwaamheid beoordeelt en welke criteria er zijn voor beoordeling 
  • Hoe de kwaliteit van vertegenwoordigers kan worden geborgd 

Het plenaire ochtendprogramma biedt je algemene handvatten. In de middag wordt casuïstiek behandeld en worden zaken besproken die specifiek voor de sector waarin je werkzaam bent van toepassing zijn. Je hebt hier de keuze uit: de GGZ, de Ouderenzorg of de Gehandicaptenzorg.

Medilex BV

info@medilex.nl
6933887
5, Bascule, Bunnik, 3981PH