Deze cursus is verlopen

Diagnostiek en behandeling van dwang, preoccupaties en rituelen bij autisme

autismedwangpreoccupatiesbehandelingdiagnostiekrituelen

Deze cursus geeft je meer inzicht in de verschillen tussen beide en leert je hoe je patiënten met deze combinatie beter kunt behandelen. We delen de meest recente inzichten uit onderzoek van het AMC naar dwang bij autisme en de groepsbehandeling die op basis daarvan is ontwikkeld.

325
6-11 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 325
Inclusief : digitale literatuur en lunch

Beroepen

Gezondheidszorgpsycholoog
11 Punten
FGzPt
Gezondheidszorgpsycholoog - Klinisch neuropsycholoog
11 Punten
FGzPt
Gezondheidszorgpsycholoog - Klinisch psycholoog
11 Punten
FGzPt
Jeugdzorgwerker
6 Punten
SKJ
Orthopedagoog-generalist
6 Punten
SKJ
Omschrijving

Preoccupaties, rituelen en rigide gedrag vormen samen een belangrijk onderdeel van autismespectrumstoornis (ASS). In de DSM 5 vormen ze zelfs de helft van de nieuwe diagnostische ASS-criteria. We zien echter ook steeds vaker dat de diagnose ‘obsessieve-compulsieve stoornis’ (OCD) wordt gesteld bij ASS. Maar wat is nu eigenlijk dwang bij autisme en wanneer kun je van een comorbide dwangstoornis spreken of van bij autisme passende rigiditeit? En als er sprake is van dwangklachten, hoe moet je deze dan behandelen?


Het AMC doet onderzoek naar de aard en functie van dwang bij autisme. Op basis daarvan heeft het AMC in samenwerking met het Dr. Leo Kannerhuis een groepsbehandeling ontwikkeld speciaal voor patiënten met de combinatie van dwang en autisme.


In deze cursus delen we de meest recente inzichten over dwang bij autisme. Daardoor leer je het verschil tussen dwang en rigiditeit bij autisme beter te herkennen en patiënten met deze combinatie beter te behandelen. Aanbevelingen en knelpunten met betrekking tot de diagnostiek en behandeling komen uitgebreid aan bod. Ook wordt de unieke groepsbehandeling, die sinds september 2015 loopt in het AMC, besproken en toegelicht.

 


RINO Groep Utrecht

infodesk@rinogroep.nl
0302308450
6, Oudenoord, Utrecht, 3511BS