Deze cursus is verlopen

Onderzoek en behandeling van fonologische spraakstoornissen volgens de principes van Hodson & Paden

fonologiespraaksprekenspraakstoornis

In deze cursus leert u de opzet en uitvoering van logopedische behandeling bij een jong kind met een fonologische stoornis of een fonologische achterstand. De verstaanbaarheid van deze kinderen is matig tot slecht. De focus van de cursus ligt op het jonge kind met een talige leeftijd van 2 tot 5 jaar. De methodiek die u leert is ook bij uitstek geschikt voor jonge kinderen bij wie de spraak-taalontwikkeling sterk vertraagd op gang komt en die nog maar 10 tot 25 woorden kunnen zeggen.

13 jan. 2024
09:15 - 17:00
525
31 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 525
Inclusief : spraakanalyse-instrument, scoreformulier, lesmateriaal, nakijkuren docent, kennisclips koffie, thee, lunch en toegang tot de dropbox

Datum en locatie

13 jan. 2024
09:15
25 mei 2024
17:00
Rotsoord 36, 3523CL, Utrecht
20 apr. 2024
09:15
25 mei 2024
17:00
Rotsoord 36, 3523CL, Utrecht

Beroepen

Logopedist
31 Punten
NVLF

Sprekers

Ellen Burger

Docent
Omschrijving

Op de eerste dag krijgt u uitleg over de spraaktherapie volgens Hodson & Paden, geïllustreerd met filmpjes. U oefent om een auditief bombardement samen te stellen en om productiewoorden te selecteren die precies aansluiten bij wat het kind kan. Het uitvoeren van productiespelletjes, passend bij de leeftijd van het kind, wordt in rollenspel geoefend. U krijgt hierbij inspirerende werkvormen en ideeën aangereikt.

U leert hoe de fonologische ontwikkeling normaliter verloopt en hoe u in de therapie volgens Hodson & Paden kunt gebruikmaken van aspecten die in de normale spraakontwikkeling belangrijk zijn. U krijgt een digitaal spraak-analyse-instrument uitgereikt dat u met hulp van de computer kunt afnemen. U leert hoe u de resultaten van deze benoemtaak kunt analyseren en hoe u de resultaten van de analyse moet interpreteren.

Vervolgens komt het principe van cyclisch werken volgens Hodson & Paden aan de orde. Uitgelegd wordt wat de achtergrond is van het cyclisch werken, waarom dit efficient werkt en hoe u hiermee vlot een behandelplan kunt samenstellen


Tussen cursusdag 1 en cursusdag 2 werkt u in een groepje van twee aan uw eigen casus of de casus van uw groepsgenoot. U voert diagnostisch onderzoek uit met het uitgereikte instrumnet, maakt een analyse van de complexiteit van de fonologie van het kind, u formuleert een diagnose en stelt een behandelcyclus op volgens de principes van Hodson en Paden. De casus stuurt u naar de docent, die de analyse zorgvuldig naloopt en uitgebreide aanwijzingen en feedback geeft. Naar aanleiding van de feedback tussen cursusdag 1 en cursusdag 2 stelt u uw diagnose en behandelcyclus bij en maakt u een begin met het uitvoeren van de behandeling. Tussen cursusdag 1 en cursusdag 2 krijgt u twee digitale kennisclips met studie-opdrachten. De kennisclips behandelen het stimuleerbaarheidsonderzoek en de effectiviteit van logopedische behandeling volgens Hodson en Paden (EBP werken)

Op de tweede dag is veel ruimte voor vragen betreffende de diagnostiek en het opzetten van een behandelcyclus. Er wordt geoefend met het vaststellen van behandelcycli voor kinderen van verschillende soorten spraakproblematiek. Klinisch redeneren wordt in groepjes geoefend, aan de hand van de cases die door de cursisten zijn ingediend. Vervolgens wordt uitgelegd wat de rol is van metafonologische oefeningen binnen de behandeling volgens Hodson & Paden. Ontwerp en uitvoering van metafonologische oefeningen wordt in rollenspel geoefend, waarbij zorgvuldig wordt geobserveerd wat het (jonge) kind leert en hoe een oefening kan worden bijgesteld. Op deze tweede dag gaat u ook aan de slag met het jonge, bijna niet-sprekende kind met een lexicon tussen de 10 en 25 woorden. U leert hoe u het lexicon en de fonologische mogelijkheden kunt uitbreiden, waarbij u gebruik maakt van enkele elementen uit de methodiek van Hodson en Paden.


Maatschap Burger &Scheffer

anja@burgerscheffer.nl
0634745874
45, Bouwstraat, h, Utrecht, 3572SP