Deze cursus is verlopen

Training: Embodied Consent voor professionals

zwangerschapcommunicatie met patiëntcommunicatietraumatische zwangerschapembodied consent

Als zorgprofessionals werken we met mensen, uit liefde voor mensen. We voeren ons beroep als masseur, therapeut, verloskundige, doula, kraamverzorgster enz uit vanuit zorg, toewijding en liefde voor ons beroep, onze cliënten en patiënten. Toch ervaren veel vrouwen trauma rondom hun zwangerschap. Vaker dan we willen. Maar hoe komt dat nu? En had dit voorkomen kunnen worden?

150
5-6 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 150

Beroepen

Kraamverzorgende
5 Punten
KCKZ
Verloskundigen
17 Sep 2021
16 Sep 2024
6 Punten
KNOV

Competenties

Medische handelen 30 %
Communicatie 60 %
Professionaliteit en kwaliteit 10 %

Sprekers

Mariëtte Frits

Mede-eigenaar Dana Centrun.
De training wordt gegeven door Mariëtte Frits, Founder Integral Pelvic Therapy, mede-eigenaar Dana Centrum Zeist, hoofd- docente van de opleiding IPT. Van huis ui is Mariëtte docente. Nadat zij een aantal jaar werkte in binnen- en buitenland, heeft zij zich om laten scholen als Body Stress Release practitioner, waar zij jarenlang een praktijk in heeft gehad. Een aantal jaar geleden haalde zij het certificaat als borstweefsel therapeut. In Dana Centrum werkt zij tevens als IPT Practitioner. Mariëtte heeft een zeer zachte en effectieve manier van werken. Al meer dan een decennium is ze op het pad van zelfontplooiing en heeft ze vele cursussen en trainingen gevolgd in Tantra, sjamanisme, adem en meditatie.

Doelen

Na de training:

Heb je inzicht welk effect taal heeft op de cliënt.
Heb je handvaten hoe taal te gebruiken om écht in contact te komen met je cliënt.
Weet je de kracht van luisteren en hoe dit je kan dienen in je vak.
Heb je de kracht van space holden ervaren en weet je hoe je dit zelf doet.
Heb je inzicht in valkuilen/beroepsdeformatie en weet je hoe je ze kunt voorkomen.
Herken je de signalen van trauma en weet je hoe hiermee om te gaan.
Weet je hoe je veiligheid in een sessie kunt waarborgen voor je cliënt.
Kun je je cliënt begeleiden om zijn/haar grens te vinden en te leren uiten.
Ben je je bewust hoe het toepassen van Embodied Consent een verrijking is in je toolkit als zorggever.
Omschrijving

Embodied Consent voor Professionals in de geboortezorg

Voor vele vrouwen is de bevalling een traumatische ervaring.

 Uit onderzoek is gebleken dat het ontstaan van trauma niet zozeer gekoppeld is aan de gebeurtenissen tijdens een bevalling, zwangerschap of de tijd daarna maar dat de communicatie zoals die ervaren wordt door de cliënt doorslaggevend is. Trauma ontstond doordat cliënten de communicatie als niet helder hebben kunnen ervaren en ze niet het gevoel hadden zelf een keuze te kunnen maken. 

Wat is een Embodied Consent?

Consent betekent letterlijk: toestemming. Embodied wil zeggen dat alle aspecten van het lichaam op 1 lijn zitten. Dit wil zeggen dat er een ja gevoeld moet worden in zowel het hoofd, het hart als in de onderbuik. Als een vrouw, nadat zij goed geïnformeerd is over een situatie de tijd en ruimte krijgt in zichzelf te kunnen voelen of zij een “ja” of “nee” voelt en de kans krijgt dit uit te spreken, zal zij zich bekrachtigd voelen. Dit gevoel van bekrachtiging is doorslaggevend in het wel of niet ontstaan van Trauma.

Een Embodied Consent gaat daarom een stapje verder dan een “Informed Consent”. 

Na het volgen van deze training heeft de deelnemer inzicht gekregen hoe je op een heldere manier kan communiceren en weet de deelnemer welke woorden hij/zij kan inzetten om een Embodied Consent te krijgen van de cliënt.

Dana centrum

Zwanger zijn, geboorte geven is een levensveranderende gebeurtenis. Hoe zou het zijn als je hier alle ruimte aan mag geven? Bij Dana Centrum ondersteunen we je de hele reis; van zwangerschap, geboorte tot kraamtijd. Zodat jij vol vertrouwen en met autonomie je bevalling en het komende ouderschap tegemoet gaat.
training@danacentrum.nl
0302006460
19, Boulevard, Zeist, 3707BL