Deze cursus is verlopen

Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres

sportsportmedischgezonde leefstijlleefstijl

Rotterdam Marathon Study Group en Arko Sports Media organiseerden in 2023 voor het eerst samen een medisch wetenschappelijk congres, voorafgaand aan de Rotterdam Marathon bedoeld voor alle (medisch en para-medisch) betrokkenen, beleidsmedewerkers en organisatoren van duursportevenementen. Dit is enthousiast ontvangen en daarom vindt dit congres ook in 2024 plaats, op donderdag 11 april 2024 te Rotterdam.

375
5 Punten
Congres
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 375
Opmerking :AIOS, VPK (specialist) € 125,- ex bt, Paramedici € 250,- ex bt

Beroepen

Anesthesioloog
5 Punten
ABAN-C2
Arts klinische chemie
5 Punten
ABAN-C2
Arts nucleaire geneeskunde
5 Punten
ABAN-C2
Arts voor verstandelijk gehandicapten
5 Punten
ABC1
Artsen | Mondziekten en kaakchirurgie (kaakchirurg)
5 Punten
ABAN-C2

Competenties

Medische handelen 20 %
Kennis en wetenschap 40 %
Organisatie en financiering 40 %
Omschrijving

Een sportevenement als de Rotterdam Marathon heeft als doel om grote groepen mensen aan het bewegen te krijgen en goede gezondheid en leefstijl te stimuleren. Goede zorg rondom het sportevenement is van cruciaal belang voor een geslaagd evenement. Deze evenementenzorg gaat inmiddels verder dan alleen de acute zorg tijdens het evenement zelf. Het gaat bijvoorbeeld ook om voorlichting aan deelnemers over voorbereiding, leefstijl en blessurepreventie of nazorg bij grote incidenten. Evenementenzorg vergt daarom veel samenwerking met meerdere partijen die betrokken zijn bij de organisatie van het evenement, zoals evenementenorganisatoren, (para)medici, GHOR… over inzet van bijvoorbeeld ambulances, doorstroming van deelnemers en inzet van weersafhankelijke maatregelen.

Binnen de Rotterdam Marathon Study Group is de afgelopen jaren ongelooflijk veel informatie verzameld en kennis vergaard gericht op zorg op grootschalige hardloopevenementen. Niet alleen via de Marathon van Rotterdam, maar ook de kidsrun en CPC Den Haag. Deze ervaring en kennis is van groot belang voor alle betrokkenen en delen we graag met je in deze tweede editie van het Rotterdam Marathon Sportmedisch Congres. Alle aspecten van evenementenzorg rondom sportevenementen komen hier samen! 

In één dag praten experts je in plenaire lezingen en verdiepende parallelsessies bij, waarbij je zelf je eigen programma uit kunt samenstellen. De lezingen en sessies verkennen een breed palet, van topsport en breedtesport tot preventie en leefstijl; gericht op de sportzorgketen tijdens evenementen en alles eromheen.

Thema's

. voorbereiding op beoefening van sport en verbetering van leefstijl

. medische incidenten tijdens evenementen

. wetenschap en innovatie

. praktijk en toekomst

Doelgroep

. (sport)artsen;

. (sport)fysiotherapeuten;

. verpleegkundigen in de acute zorg SEH-IC-Ambulance;

. artsen in de acute zorg SEH-Internist Acute Geneeskunde;

. sportzorgmasseurs;

. podotherapeuten; 

. andere sportzorgprofessionals/beleidsmedewerkers GHOR die betrokken zijn bij sportevenementen en andere duursporten;

. (hardloop)coaches;

. leveranciers en evenementenorganisatoren.

Erasmus MC

b.vanbodegom@erasmusmc.nl
0107040143
80, Wytemaweg, Rotterdam, 3015CN