Deze cursus is verlopen

Jonge patiënten in de spreekkamer

jongerenhuisartsenhuisartsenpraktijkpatiënten

Hoe ga je om met een jonge patiënt in de spreekkamer en hoe voer je een gesprek over hun mentale problematiek? Hoe zorg je voor verbinding en de juiste ondersteuning voor deze jonge patiënt? In deze nascholing leer je om de verbinding te vergroten met behulp van communicatie.

599
3 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 599
Kortingen
€ 175
Aios
€ 345
Alleen voor leden
€ 300
Schrijf je snel in: tijdelijke korting!!

Beroepen

Huisarts
08 Mar 2023
19 Oct 2023
3 Punten
CvAH

Sprekers

James Smith

trainer en adviseur
De nascholing wordt gegeven door James Smith. James trainde al vele teams, docenten, leidinggevenden en coaches in hun communicatie met jongeren. Hij heeft een brede interesse-hij deed ooit zowel commerciële studie (HEAO) als een sociaal-agogische (CMV) en beweegt zich makkelijk in verschillende werelden: grote en kleine organisaties, bedrijven en non-profitorganisaties, overheden en scholen. Als trainer en adviseur weet James mensen goed te verbinden. Door zijn toegankelijke en empatische stijl voelen mensen-jong en oud- zich snel bij hem op hun gemak.
Omschrijving

Jonge patiënten in de spreekkamer

Hoe ga je om met een jonge patiënt in de spreekkamer en hoe voer je een gesprek over hun mentale problematiek? Hoe zorg je voor verbinding en de juiste ondersteuning voor deze jonge patiënt? In deze nascholing leer je om de verbinding te vergroten met behulp van communicatie.

Leerdoel

Aan het einde van de training weet je beter hoe je met jonge patiënten in gesprek kunt over hun mentale gezondheid.

  • Je krijgt inzicht in recente ontwikkelingen in de mentale gezondheid bij 12- t/m 25-jarigen.
  • Je krijgt handvatten om met jongeren in gesprek te gaan over hun mentale gezondheid.
  • Aan de hand van kennis over het puberbrein, de adolescentie en ontwikkelingspsychologie verdiep je je inzicht in de jongerendoelgroep.

Inhoud

In deze nascholing ligt het accent op:

  • Jongeren en mentale gezondheid: wat zijn recente cijfers en ontwikkelingen in de mentale gezondheid bij 12- t/m 25-jarigen? Hoe verklaren we de recente toename in mentale problematiek en vooral: wat kunnen we eraan doen om jongeren te ondersteunen?
  • De connectie vergroten met jonge patiënten met behulp van communicatie. Gespreksvaardigheden worden uitgediept. Waar moet je rekening mee houden als je praat met jongeren? Wat zijn de belangrijkste gespreksvaardigheden en hoe stuur je op verbinding?
  • Wat zijn de belangrijkste do’s en don’ts in de omgang met jongeren en het voeren van gesprekken.

Het is een ervaringsgerichte training. Je kunt je vragen en dilemma’s inbrengen: wat vind je moeilijk in gesprekken? Hoe gaan anderen hiermee om? De kennis die gedeeld wordt (vaardigheden en technieken), worden met elkaar geoefend.


Programma

  • Kennismaking: Toelichting programma & werkvorm om onderling kennis te maken.
  • Uitdagingen: We verkennen de belangrijkste uitdagingen die de deelnemers ervaren in de omgang met jongeren en bij het voeren van gesprekken met jongeren over hun mentale gezondheid. Dit doen we eerst in duo’s en wisselen we vervolgens plenair uit. De deelnemers formuleren ook een leerdoel voor zichzelf.
  • Jongeren en mentale gezondheid: We starten met een interactieve presentatie over jongeren in het algemeen en wat er speelt rond het thema mentale gezondheid. Welke trends zien we bij de jongste generatie als je kijkt naar de cijfers? Wat hebben zij nodig? Hierbij maken we gebruik van beeld en video’s om er een levend geheel van te maken.
  • Gesprekstechnieken: We staan stil bij de basis gespreksvaardigheden, technieken en gaan we dit ook vooral oefenen met elkaar. De trainer reflecteert op de oefeningen en deelt zijn waarnemingen. Ook geven de deelnemers elkaar onderling feedback.
  • Afronding: Deelnemers ronden af met reflectie op hun leerdoel en beschrijven hun take-out uit de training.




Landelijke Huisartsen Vereniging

academie@lhv.nl
1200, Mercatorlaan, Utrecht, 3528BL