MHG: Oncologie voor mondhygiënisten

mondgezondheidmondkankeroncologiemondhygiëne

n deze dagcursus komen alle aspecten van de diagnostiek, behandeling, nazorg en vroege en late effecten van de behandeling van mondkanker aan de orde en worden de verschillende premaligne afwijkingen besproken.

24 mei 2024
295
6.5 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 295
Inclusief : thee, koffie, drankje, hapje en lunch

Datum en locatie

24 mei 2024
09:00
17:00
Bosscheweg 2, 5261AA, Vught

Beroepen

Geregistreerd-mondhygiënist (tijdelijke BIG-registratie)
6.5 Punten
KRM
Omschrijving

Oncologie voor Mondhygiënisten

De prevalentie van mondkanker is de laatse 30 jaar verdubbeld. De kans dat u bij een patient mondkanker diagnosticeert of een mogelijk voorstadium ervan zoals leukoplakie of erytroplakie (potentieel maligne afwijkingen) neem toe. Waar kijk ik naar, wat is het, hoe te handelen - wel of geen controle, verwijzen of aanzien? 

Oncologie wordt vaak beschouwd als een onoverzichtelijk vakgebied. Dit komt omdat er meer dan 100 verschillende kwaadaardige aandoeningen zijn, die zich kunnen manifesteren in een vroeg of laat stadium met verschillende tumor gerelateerde klinische karakteristieken. Oncologie is een multidisciplinair medisch gebied waarbij bij de diagnostiek, behandeling, begeleiding en nazorg van patiënten (en hun naasten) een groot aantal medische en paramedische disciplines betrokken zijn, waaronder de mondzorgkunde vanwege vroege en late (bij)werkingen van de behandeling. De jaarlijkse incidentie van nieuwe kankergevallen stijgt sterkt omdat mensen steeds ouder worden. Hierdoor en doordat veel mensen veelal tot op hoge leeftijd (een deel) van hun dentitie behouden is de kans dat mondhygiënisten en tandartsen steeds vaker te maken krijgen en/of worden betrokken bij (na)zorg van patiënten die behandeld voor zijn vanwege kanker en met name kanker in de mond- of hoofdhalsgebied. De reguliere tandheelkundige controle, onderzoek en behandeling zal in de algemen praktijk plaatsvinden en niet in oncologische centra. Waar moet u op letten, kan een "normale" behandeling plaatsvinden, ben ik wel capabel, moet ik dit wel willen, zijn bepaalde voorzorgmaatregelen nodig kunnen vragen zijn die opkomen. 

Het doel van deze cursus is om achtergrondinformatie te geven over algemene aspecten van kanker met uiteraard speciale aandacht voor mondkanker met zijn verschijningsvormen zoals het plaveiselcelcarcinoom en speekselklierkanker, de behandelingsmogelijkheden ervan (chirurgie/radiotherapie/chemotherapie en combinaties hiervan) en eventuele vroege en late effecten van de behandeling zoals osteoradionecrose, droge mond en bestralingscaries. Er wordt stilgestaan bij het dentogeen focusonderzoek, de mondzorg bij de patiënt tijdens de behandelding (bestraling in het hoofd-halsgebied en/of chemotherapie) en alle aspecten van de mondzorg hierna. Twee ervaren mondhygiënisten op dit gebied leveren een bijdrage aan de cursus. 


Mond- en Kaakziekten cursus

info@mkacursus.com
0204441023
29, Hearewei, Dronryp, 9035EJ