Deze cursus is verlopen

Procedurele sedatie van kwetsbare ouderen in een verpleeghuis

procedurele sedatiekwetsbare ouderen

Deze masterclass is om verschillende redenen bijzonder, allereerst omdat het de eerste fysieke bijeenkomst is sinds de COVID-19 periode, die in alle opzichten veel onzekerheid bracht, maar ook op onderwijsgebied de nodige uitdagingen.

295
4 Punten
Online
Fysieke bijeenkomst
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 295
Opmerking :Tandartsen/Artsen/Tandprothetici € 295,- Mondhygiënisten: € 250,- Assistenten: € 100,-

Beroepen

Geregistreerd-mondhygiënist (tijdelijke BIG-registratie)
30 Jun 2021
29 Jun 2022
4 Punten
KRM
Tandarts
30 Jun 2021
29 Jun 2022
4 Punten
KRT
Omschrijving

Het aantal kwetsbare ouderen in Nederland stijgt. Onder deze groeiende groep bevinden zich ook meer en meer ouderen die een dementieel syndroom hebben. Gedragsveranderingen, angst en agressie worden vaak gezien bij deze groep en het bemoeilijkt het uitvoeren van medische of tandheelkundige onderzoeken of behandelingen.


Narcose of procedurele sedatie kunnen hiervoor een oplossing bieden. Het staat nog niet vast dat narcose perse vermeden moet worden bij ouderen, maar voor veel van hen is het noodzakelijke ziekenhuisbezoek onwenselijk of onhaalbaar. Procedurele sedatie, uitgevoerd in de bekende omgeving van het verpleeghuis kan dan de voorkeur verdienen.


Maar specifieke kennis over sedatie, gegeven de combinatie van de kwetsbaarheid van deze groep en de beperkte mogelijkheden in het verpleeghuis ontbreekt grotendeels. In het proefschrift “ The Tooth of Time, procedural sedation in nursing homes for frail elderly patients”, van dr Clemens Barends, anesthesioloog, zijn onderzoeken beschreven die trachten dit gat te vullen. Hoge leeftijd werd geidentificeerd als risicofactor voor het ontstaan van complicaties, er werd vastgesteld dat zorgverleners die sedatie toepassen over specifieke kennis en vaardigheden moeten beschikken en het gebruik van twee sedative (dexmedetomidine en midazolam) in nasale toedieningsvorm werd onderzocht.

BT-Academy

BT-Academy is de naam waaronder SBBT (de opleidingstak van SBT) een aantal postacademische opleidingen voor bijzondere tandheelkunde organiseert.
info@bt-academy.nl
0205980580
3004, Gustav Mahlerlaan, Amsterdam, 1081LA