Inleiding in de metacognitieve therapie met aandacht voor kind en jeugd

kinderenjeugdigenmetacognitieve therapiegegeneraliseerde angststoornisGAS

Ontdek de kracht van metacognitieve therapie in de behandeling van kinderen en jeugdigen met angststoornissen. Leer de principes en technieken van deze effectieve benadering en ontwikkel metacognitieve modellen voor verschillende classificaties. Een inleidende cursus met praktische toepassingen voor therapeuten die werken met kinderen en jeugdigen.

24 apr. 2024
09:30 - 16:45
415
12 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 415

Datum en locatie

24 apr. 2024
09:30
22 mei 2024
16:45
Stationsplein 11, 3511CA, Utrecht
02 okt. 2024
09:30
16 okt. 2024
16:45
Stationsplein 11, 3511CA, Utrecht

Beroepen

Cognitief gedragstherapeut
12 Punten
VGCt
Gedragstherapeut
12 Punten
VGCt
Jeugdzorgwerker
12 Punten
SKJ
Orthopedagoog-generalist
12 Punten
NIPK&J/NVO, SKJ
Pedagoog
12 Punten
SKJ

Sprekers

Tamara Luijer

Docent
Tamara Luijer werkt als orthopedagoog-generalist, cognitief gedragstherapeut (i.o.) en metacognitief therapeut (i.o.) in de S-GGZ, waar zij veel kinderen/ jongeren met internaliserende problematiek behandelt. Tamara is auteur van de protocollen ‘Cognitieve gedragstherapie bij emetofobie’ (2022), ‘Metacognitieve therapie voor jongeren met een piekerstoornis’ (2023) en ‘Kortdurende exposuretherapie voor jongeren met een specifieke angst’ (nog in ontwikkeling).

Doelen

Je maakt kennis met de metacognitieve therapie en het metacognitief denken
Je krijgt inzicht in de verschillende metacognitieve modellen van GAS, OCS en depressie
Je leert om zelf een goede casusconceptualisatie op te stellen
Je weet hoe je vanuit een casusconceptualisatie kunt toewerken naar een behandelplan
Je hebt kennis van het toepassen van metacognitieve interventies bij cliënten met GAS, OCD of depressie
Omschrijving

In de behandeling van de gegeneraliseerde angststoornis (GAS) wordt cognitieve gedragstherapie (CGT) vaak nog als belangrijkste evidence-based behandeling gezien, ondanks dat er een groep is die hier onvoldoende van profiteert en de kans op terugval redelijk groot is. Diverse recente onderzoeken tonen aan dat metacognitieve therapie (MCT) effectiever lijkt te zijn dan CGT wanneer sprake is van een GAS, zowel bij volwassenen als kinderen, en dat de kans op terugval kleiner lijkt.

Nadat duidelijk werd hoe positief de effecten van MCT zijn bij de behandeling van een GAS, zijn er ook metacognitieve modellen ontwikkeld voor andere classificaties, waaronder sociale angst, PTSS, OCD, depressie, borderline en psychose. Met name MCT bij OCD en depressie wordt steeds meer onderzocht, waarbij de onderzoeken positieve behandelresultaten laten zien (soms positiever dan CGT) en de kans op terugval kleiner lijkt.

In deze inleidende cursus leert de cursist over metacognitieve therapie en het verschil met CGT en wordt geoefend met verschillende MCT-technieken. Na afloop weet de cursist hoe hij een goede casusconceptualisatie kan opstellen bij cliënten waarbij sprake is van een GAS, OCD of depressie en hoe hij deze cliënten middels MCT zou kunnen behandelen.

De cursus bestaat in totaal uit twee dagen. De eerste dag wordt gestart met een theoretisch deel waarin de cursisten leren wat metacognitieve therapie inhoudt, wat de behandeleffecten zijn en wat het verschil is met cognitieve gedragstherapie. In de middag wordt meer uitleg gegeven over MCT bij GAS, waarbij de cursist leert een goede casusconceptualisatie op te stellen en waarbij geoefend wordt met verschillende MCT-technieken. De tweede dag zal gericht zijn op de behandeling van OCD en depressie middels MCT middels het leren opstellen van een casusconceptualisatie en het oefenen met verschillende technieken.

King Nascholing

Hoge Kwaliteit postacademische nascholing voor een betaalbare prijs. Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten van onze filosofie. Ben jij werkzaam als psycholoog of orthopedagoog in de Jeugdzorg, GGZ of in het onderwijs? Dan kun je bij ons terecht voor kwalitatief hoogwaardige én betaalbare cursussen. De huidige ontwikkelingen binnen ons vakgebied stellen steeds meer eisen aan (na)scholing. Wij vinden dat een prima ontwikkeling, maar realiseren ons ook dat het behalen van aanvullende registraties tijdrovend en bovendien erg kostbaar is. Wij willen professionals in de jeugdzorg helpen om continu up-to-date te blijven en bieden daarom een breed aanbod aan van betaalbare cursussen en trainingen voor hulpverleners in de GGZ, jeugdzorg en onderwijs.
info@kingnascholing.nl
0202443165
111, Czaar Peterstraat, Amsterdam, 1018PE