Deze cursus is verlopen

Opleiding 'Procesmatige adem- en ontspanningstherapie - Deel 3'

ademhalingontspanningontspanningstherapie

Na deze scholing kun je de processen die bij adem- en ontspanningsinstructie kunnen optreden bij jezelf en bij patiënten herkennen, en ben je in staat om op verantwoorde wijze adem- en ontspanningsinstructie te geven en oefenervaringen van patiënten te begeleiden. Tevens kun je een proefbehandeling, als meetinstrument voor de screening van de rol van ‘gewone overspanning’ in klachten (betreffende het bewegend functioneren), uitvoeren, evalueren en rapporteren.

24 apr. 2024
09:00 - 17:00
3275
In aanvraag
Meerdere cursusdagen
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 3275
Inclusief : Verzorging en cursusmateriaal
Kortingen
€ 2950
Met NPi-kortingskaart

Datum en locatie

24 apr. 2024
09:00
08 okt. 2025
17:00
Postweg 9, 3941KA, Doorn

Beroepen

Fysiotherapeut
Accreditation in aanvraag
KRF

Sprekers

Yvonne Esser

Docent adem- en ontspanningstherapie, yogadocent

Gerard van Holland

Fysiotherapeut, docent adem- en ontspanningstherapie

Ellen Roggeband

Oefentherapeut-Mensendieck, docent adem- en ontspanningstherapie
Omschrijving

Vanaf 2024 verzorgt het NPi de volledige opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’. Het NPi biedt deze opleiding, die uit drie delen (jaren) bestaat, in samenwerking met het Van Dixhoorn centrum voor Adem- en Ontspanningstherapie aan.


In deze opleiding leer je om adem- en ontspanningsinstructies te geven vanuit een procesmatige benadering, diverse manuele technieken toe te passen ter bevordering van de ontspanningsrespons en ter beïnvloeding van het adempatroon. Tevens leer je oefenervaringen van patiënten te begeleiden. Je bent daarmee in staat te onderzoeken in hoeverre overmatige spanning aanwezig en beïnvloedbaar is, of dat de omstandigheden dominant zijn en de spanning hoog houden. Als overmatige spanning oplost, kun je een uitspraak doen in welke mate mogelijke spanningsklachten samenhangen met disfunctionele spanning en in welke mate beperkende voorwaarden een rol blijven spelen.


Deel 3 van de opleiding


Deel 3 van de opleiding ‘Procesmatige adem- en ontspanningstherapie’ bestaat uit drie blokken van drie dagen met geruime tijd tussen de drie blokken.


In deel 3 vindt verdere verdieping plaats in de theorie en praktijk van adem- en ontspanningstherapie volgens de methode Van Dixhoorn. Dit is het jaar waarin de kwartjes doorgaans écht op hun plek beginnen te vallen.


Ook in dit jaar start elke lesdag met vragen en inbreng van ervaringen uit de eigen praktijk.


Er wordt in deel 3 meer in detail gekeken naar de stappen in de verschillende adem- en ontspanningsinstructies en de mogelijkheden om ze aan te passen aan de respons van de patiënt. Je gaat de instructies zelf geven en krijgt feedback over de wijze van aanreiken ervan en het begeleiden van de oefenervaringen. In de eerste twee blokken kun je het boek er nog bijhouden. In het laatste blok ga je de instructies uit je hoofd geven. Intervisie wordt aangeraden, om je de instructies nog meer eigen te maken. Je krijgt in deel 3 ook weer enkele opdrachten over theoretische onderwerpen.


Net als in deel 2 voer je in deel 3 onder supervisie twee proefbehandelingen uit, waarbij je begeleid wordt in het leren procesmatig te handelen om disfunctionele spanning te helpen verminderen, het inschatten wat het niveau van overspanning is, het bepalen in hoeverre de interne zelfregulatie van spanning is verbeterd en een uitspraak te doen over de aard van mogelijke spanningsklachten.

Als de proefbehandelingen als voldoende worden beoordeeld, kun je één van de twee gebruiken als basis voor je eindcasus. De eindcasus maak je zelf, zonder supervisie. De opleiding wordt afgerond met de eindcasus en een schriftelijk eindverslag over de eigen ervaringen gedurende de gehele opleiding en de ervaringen met cliënten in de praktijk.


In het laatste blok geef je een presentatie voor de hele groep met uitleg over de concepten van de methode Van Dixhoorn aan de hand van jouw eigen leerproces. Je vertelt in je eigen bewoordingen, kort en bondig, wat procesmatige spanningsregulatie inhoudt en wat de toegevoegde waarde ervan is, bijvoorbeeld binnen de setting waarin jij werkt.


Op de tiende dag is de afronding van de driejarige opleiding, inclusief feestelijke uitreiking van de certificaten. Je ontvangt het certificaat als je aan de opleidingseisen hebt voldaan en je verslagen zijn goedgekeurd.


Nederlands Paramedisch Instituut

Het NPi is het Landelijk Kenniscentrum voor Paramedische Zorg. De missie van het NPi luidt: het (verder) professionaliseren van fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals in de gezondheidszorg. Vanwege deze primaire focus is als slogan van het NPi gekozen: 'Kennis in beweging'. Het NPi wil het vooraanstaande kenniscentrum zijn; dat wil zeggen het kenniscentrum waar fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals als eerste aan denken als het gaat om deskundigheidsbevordering, informatievoorziening, praktijkgericht onderzoek en innovaties.
info@npi.nl
0334216100
7, Berkenweg, Amersfoort, 3818LA