Deze cursus is verlopen

Klinisch-neurologisch onderzoek

klinisch-neurologisch onderzoekneurologischklinischonderzoek

Na de cursus beheerst de deelnemer de voor de (geriatrie)fysiotherapeut relevante klinisch-neurologische tests. Tevens kan hij de consequenties van de uitkomsten van deze tests voor de behandeling aangeven.

23 apr. 2024
09:00 - 17:00
775
25 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 775
Inclusief : Verzorging en cursusmateriaal
Kortingen
€ 695
Met NPi-kortingskaart

Datum en locatie

23 apr. 2024
09:00
08 jun. 2024
17:00
Papendallaan 3, 6816VD, Arnhem

Beroepen

Fysiotherapeut
25 Punten
KRF

Sprekers

prof. dr. Hannes Devos

Universitair hoofddocent Neurorevalidatie, University of Kansas Medical Center

prof. dr. Geert Verheyden

Hoogleraar Neurorevalidatie, KU Leuven
Omschrijving

Veel patiënten raadplegen de (geriatrie)fysiotherapeut met klachten die een neurologische betekenis kunnen hebben; denk hierbij aan hoofdpijn, duizeligheid, tintelingen in armen en benen, sensorische stoornissen en vermindering van spierkracht. Ook patiënten met neurodegeneratieve aandoeningen of na een cerebrovasculair accident zullen, via transmurale netwerken, in toenemende mate voor behandeling worden overgedragen naar de eerstelijn. Menig fysiotherapeut geeft aan dat het klinisch-neurologisch onderzoek van de patiënt moeilijk is en vooral de interpretatie daarvan en de consequenties voor het bewegen. Veel leerboeken over het klinisch-neurologisch onderzoek zijn geschreven voor neurologen met als doel een letsel te lokaliseren of een etiologische diagnose te stellen. Er zijn nauwelijks handboeken voorhanden die de betekenis van het klinisch-neurologisch onderzoek plaatsen in de context van het functioneren van de patiënt. Een leerzaam interactief programma is ontwikkeld om in deze leemte te voorzien. Voldoende redenen om de competenties van de (geriatrie)fysiotherapeut met betrekking tot het klinisch-neurologisch onderzoek aan te scherpen en een praktisch georiënteerde, interactieve en competentiegerichte cursus te organiseren die de deelnemers in staat stelt om op adequate wijze het klinisch-neurologisch onderzoek uit te voeren, te systematiseren en te interpreteren.


In de cursus zal aandacht worden besteed aan het identificeren van de aard van stoornissen en de dysfuncties van het zenuwstelsel, alsook de relatie tussen beide.

De theoretische kennis wordt verworven aan de hand van zelfstudie met de interactieve website die maximaal gebruikmaakt van de hedendaagse communicatie- en informatietechnologie. Interacties sporen de therapeut aan tot het exploreren en interpreteren van de klinische bevindingen. Videofragmenten illustreren de verschillende klinische beelden.


Aan de hand van casuïstiek worden onderzoeksdoelstellingen geformuleerd, klinische tests geselecteerd en uitgevoerd, en de klinische bevindingen geïnterpreteerd in relatie tot het functioneren van de patiënt.


Tijdens de zelfstudie en in de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  •   algemeen onderzoek van patiënten met neurologische aandoeningen
  •   basisonderzoek van spraak- en taalstoornissen
  •   klinisch-neurologisch onderzoek van de voor een (geriatrie)fysiotherapeut relevante hersenzenuwen
  •   klinisch-neurologisch onderzoek van het motorische systeem
  •   klinisch-neurologisch onderzoek van het sensorische systeem
  •   klinisch-neurologisch onderzoek van praxie-, gnosie- en lichaamsschemastoornissen.


Deze cursus is opgezet in samenwerking met het Departement Revalidatiewetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven (KU Leuven).

Nederlands Paramedisch Instituut

Het NPi is het Landelijk Kenniscentrum voor Paramedische Zorg. De missie van het NPi luidt: het (verder) professionaliseren van fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals in de gezondheidszorg. Vanwege deze primaire focus is als slogan van het NPi gekozen: 'Kennis in beweging'. Het NPi wil het vooraanstaande kenniscentrum zijn; dat wil zeggen het kenniscentrum waar fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals als eerste aan denken als het gaat om deskundigheidsbevordering, informatievoorziening, praktijkgericht onderzoek en innovaties.
info@npi.nl
0334216100
7, Berkenweg, Amersfoort, 3818LA