Deze cursus is verlopen

Een leefstijlaanpak van chronische pijn

chronische pijnfysiotherapiegezondheidsproblemenleefstijlaanpak

Chronische pijn is het meest voorkomende en duurste gezondheidsprobleem in België, maar ook in Europa, Australië en de VS. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek bevestigt de voorname rol die leefstijlfactoren, zoals aanhoudende stress, slaapproblemen, ongezonde voeding, roken en fysieke inactiviteit spelen bij het tot stand komen en onderhouden van chronische pijn, ondermeer bij hoofdpijn, nekpijn, artrose, rugpijn, schouderpijn, fibromyalgie en pijn na kanker.

330
6 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 330

Beroepen

Fysiotherapeut
6 Punten
KNGF, KRF
Omschrijving

Chronische pijn is het meest voorkomende en duurste gezondheidsprobleem in België, maar ook in Europa, Australië en de VS. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek bevestigt de voorname rol die leefstijlfactoren, zoals aanhoudende stress, slaapproblemen, ongezonde voeding, roken en fysieke inactiviteit spelen bij het tot stand komen en onderhouden van chronische pijn, ondermeer bij hoofdpijn, nekpijn, artrose, rugpijn, schouderpijn, fibromyalgie en pijn na kanker. Bovendien blijken deze leefstijlfactoren de gevoeligheid van het centraal zenuwstelsel (‘centrale sensitisatie’) te versterken, waaruit we kunnen besluiten dat leefstijl het onderliggend mechanisme van chronische pijn beïnvloedt. Stress- en slaapmanagement, bewegingstherapie en voedingsinterventies zijn evidence-based onderdelen van de behandeling van chronische pijn, maar de implementatie van deze inzichten in de fysiotherapeutische praktijk heeft nog een ruime progressiemarge. Daarom gaan we bij deze Denkfysio dagcursus dieper in op de wijze waarop therapeuten leefstijlinterventies kunnen integreren in hun behandeling voor patiënten met chronische pijn. 


Tijdens de scholing vertrekken we vanuit casuïstiek, zodat deelnemers hun eigen klinisch redeneren kunnen aftoetsen aan de laatste nieuwe inzichten met betrekking tot leefstijl en chronische pijn. Ook bieden de interactieve werkvormen ruimte om barrières voor implementatie in de eigen klinische setting te bespreken. In de namiddag leren we deelnemers basisvaardigheden aan om stressintolerantie, slaapproblemen en ongezonde voeding een plaats te geven in een gepersonaliseerde, multimodale aanpak van chronische pijn. Samen ten strijde tegen de chronische pijn pandemie! 

Denkfysio

In de fysiotherapie bestaat er niet zoiets als één waarheid. Het is een uitdaging om te blijven leren. Om ons vak goed uit te voeren zoeken wij, als Denkfysio, verder dan de gebaande paden. We bestuderen de nieuwste ontdekkingen wereldwijd en bevragen de huidige aanpak. Zo houden jij en ik elkaar scherp en investeren we samen in de toekomst van ons vak zowel online (via artikelen, webinars en vak inhoudelijke discussies) als offline (via events, scholing en trainingen).
info@denkfysio.nl
0615271912
54, Nieuwe Marktstraat, D, Nijmegen, 6511 AA