Deze cursus is verlopen

Masterclass: Slaapproblemen kansen vanuit zintuigen en de prikkelverwerking

slaapproblemenprikkelverwerkingFysieke activiteitnascholinginformatieverwerking

Krijg jij in de praktijk ook regelmatig vragen over slaapproblemen? Vraag je je af of dit binnen je beroepsprofiel past, of je de ouders en het kind relevante interventie en ondersteuning kunt bieden? Slaapproblemen manifesteren zich weliswaar ’s nachts, maar kunnen een weerslag zijn op het functioneren overdag. We zien bij kinderen met uitdagingen in de sensorische informatieverwerking dikwijls slaapproblemen. Dat is niet verwonderlijk: prikkelverwerking staat rechtstreeks in verband met het arousal level en de balans tussen arousal- en slaperigheidssystemen bepaalt wanneer en hoe goed er geslapen wordt. In de afgelopen jaren is in toenemende mate duidelijk geworden dat er een sterke relatie bestaat tussen prikkelverwerking en slaap.

600
16-24 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 600
Inclusief : Lunch en studiemateriaal

Beroepen

Ergotherapeut
24 Punten
EN
Fysiotherapeut
16 Punten
KNGF, KRF
Logopedist
24 Punten
NVLF
Omschrijving

Het betrekken van sensorische informatieverwerking als onderdeel van de behandeling van slaapproblemen wordt steeds meer toegepast, vooral bij kinderen met een verstandelijke beperking of pervasieve ontwikkelingsstoornissen.


Sigrid Pillen (kinderarts, kinderneuroloog en somnoloog) en Geke Verbeek (ergotherapeut) hebben een praktische meteen toepasbare module ontwikkeld in de vorm van een interactieve masterclass met inbreng van eigen casuïstiek. 


Je kunt na deze module een analyse maken van het slaapprobleem en beoordelen of de aanpak van dit probleem binnen je beroepscompetentie past. Je ondersteunt en begeleidt de ouders en het kind vanuit jouw vakgebied en weet wat je kunt betekenen in de regulatie ondersteuning overdag om zo de slaapproblemen ’s nachts aan te pakken. Je kent de “rode vlaggen” en weet wanneer je moet doorverwijzen naar slaapexperts. Je kent slaapfysiologische mechanismen en relateert de prikkelverwerking aan factoren die van invloed zijn op het slapen. Je optimaliseert de randvoorwaarden om tot een goede slaap te komen. 


De eerste 2 dagen staan in het teken van de normale slaapontwikkeling op de kinderleeftijd, de diagnostiek en behandeling van in- en doorslaapproblemen. Hierbij worden de mogelijkheden vanuit de sensorische informatieverwerking besproken, met aandacht voor grenzen van die mogelijkheden en hoe je deze grenzen met inzet van het netwerk rondom het kind en samenwerking met andere disciplines kunt verleggen. Twee intervisiemomenten in de maanden na de masterclass zorgen we ervoor dat de kennis daadwerkelijk laten landen in jouw dagelijkse praktijk en dat je een antwoord vindt op je casuïstiek vragen. Deze module gaat je echt verder helpen met de ondersteuning van kinderen met slaapproblemen!


DOELGROEP(EN)

Ergotherapeuten 

kinderfysiotherapeuten 

Logopedisten 

Anders kijken naar Kinderen

info@anderskijkennaarkinderen.nl
0718876472
91, Oude Vest, Leiden, 2312XT