Voorkomen van uitval bij autisme

Oorzaken en aanpak van zelfregulatieproblematiek
autismesensorische informatieverwerkingprikkelverwerkingemoties
Cliënten met de diagnose autisme nemen, verwerken en reageren anders op sensorische informatie dan neurotypische mensen. Dit heeft invloed op de prikkelverwerking en sociale interacties. Hierdoor is het voor velen met autisme zowel het begrijpen, het uiten en als het beheersen van emoties en gedragingen bij overprikkeling een uitdaging. Onvoldoende verwerking van prikkels kan het zenuwstelsel overbelasten en stress veroorzaken. Dit kan leiden tot emotionele uitbarstingen of vermijdingsgedrag.
09:00 - 16:00
445
4-5.5 Punten
Classroom

Prijzen

Regulier € 445
Inclusief : Lunch, naslagwerk, handouts en koffie/thee
Exclusief : btw

Datum en locatie

30 sep. 2025
09:00
16:00
Stationsstraat 75, 3811MH, Amersfoort

Beroepen

Anesthesioloog
01 Oct 2024
30 Sep 2025
5 Punten
ABAN
Arts
01 Oct 2024
30 Sep 2025
5 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
01 Oct 2024
30 Sep 2025
5 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
01 Oct 2024
30 Sep 2025
5 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
01 Oct 2024
30 Sep 2025
5 Punten
ABAN

Sprekers

Suzanne Rouwhorst

Autisme specialist
Is autismespecialist met 25 jaar onderwijservaring in regulier en speciaal onderwijs. Suzanne is Cum Laude geslaagd voor haar master SEN studie (2014). Zij won met haar onderzoek ‘Autisme, een andere wereld’ de Fontys ‘Denk groter prijs 2014′ en de prestigieuze NVA-HanneMieke prijs. Zij schreef de boeken ‘Autisme anders bekijken’ (2015) en 'Vind je eigen weg met jouw autisme' (2018). Daarnaast ontwikkelde zij ontwikkelde het Autismepaspoort en de Jouw Autisme Methodiek (2022). Suzanne wil mensen inspireren om vérder te kijken dan het gedrag dat je ziet. Ze verzorgt allerhande scholing over autisme, is voorzitter van de NVA Expertgroep Autisme & Onderwijs en wordt door het CCE ingezet als consulent autisme. De combinatie van haar zeer brede theoretische kennis, praktijkervaring en het feit dat zij zelf ervaringsdeskundige is, ervaren deelnemers als zeer boeiend en inspirerend. "De manier waarop Suzanne de cursus geeft is inspirerend, sprankelen, positief en enthousiast!"

Annelies Spek

Klinisch psycholoog
Annelies is klinisch psycholoog en senior wetenschappelijk onderzoeker. Gepromoveerd op Autisme Spectrum Stoornissen bij volwassenen. Tevens was Annelies als voorzitter verbonden aan het ontwikkelen van de zorgstandaard Autismespectrumstoornissen. Zij is hoofd van het Autisme Expertisecentrum, consulent bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) en het Pieter Baan Centrum. Verder is Annelies als docent werkzaam bij de RINO en Cure and Care. Daarnaast is ze verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, redactielid van de Psycholoog en het wetenschappelijk tijdschrift autisme (WTA). Tenslotte is ze bestuurslid van FANN (Female Autism Network of the Netherlands). Wie meer wil weten over de vele activiteiten en publicaties van Annelies kan naar haar website https://www.anneliesspek.nl

Chantal Cheizoo

Zorgverlener en ervaringsdeskundige
Chantal Cheizoo, verloskundig zorgverlener, ervaringsdeskundige en alleenstaande moeder van 3 kinderen die alle 3 de diagnose autisme en adhd hebben en de jongste ook ARFID. Zij zet zich vanuit haar verschillende rollen actief in om zorgverlening voor mensen met een autisme spectrum stoornis te verbeteren. Zowel in de geboortezorg als de GGZ als in de maatschappij in het algemeen. Vanuit haar ervaringskennis in combinatie met haar mbo diploma ervaringsdeskundige zal zij kennis delen over emotieregulatieproblematiek bij mensen met autisme.

Ella Lobregt - van Buuren

Klinisch psycholoog
Ella Lobregt-van Buuren is klinisch psycholoog en hoofd van het Specialistisch Centrum OntwikkelingsStoornissen (SCOS) van Dimence. Zij heeft onderzoek gedaan naar EMDR bij volwassenen met autisme. Zij onderzoekt nu of een klinisch programma gebaseerd op Dialectische Gedragstherapie zelfbeschadigend en suïcidaal gedrag bij volwassenen met autisme vermindert. Ze is nieuwsgierig hoe zij zichzelf leren reguleren en hoe ze betekenis geven aan hun ervaringen.

Lidwien Kok

Kinder- en jeugdpsychiater
Lidwien Kok is Kinder- en Jeugdpsychiater bij de jongerenlijn (12-24 jaar) van het Leo Kannerhuis in Nijmegen. Het Leo Kannerhuis heeft een topGGZ keurmerk en is onderdeel van Youz- Parnassiagroep. Het is een hoogspecialistische voorziening met landelijke toegang. Lidwien heeft ruime ervaring met de (dag-)klinische behandeling van jongeren met autisme waarbij het beeld gecompliceerd is door comorbiditeit en/of systeemproblematiek.

Ria Sijbersma

Procesbegeleider, levensloopbegeleider
Ria is Contactpersoon Duo’s bij Vanuit Autisme Bekeken, en is betrokken bij het Lectoraat GGZ en samenleving van Hogeschool Windesheim (waar zij zorgprofessionals opleidt tot zorgprofessionals met ervaringsdeskundigheid en naasten traint. Daarnaast heeft ze een eigen praktijk als supervisor en is ze geregistreerd bij de LVSC. Ria heeft jaren werkerving in de (jeugd)hulpverlening en heeft bij MEE gewerkt als video interactiebegeleider, clientondersteuner en aandachtsfunctionaris autisme. Bij haar eigen zoon werd na een ingewikkelde zoektocht pas na 10 jaar de diagnose autisme gesteld. De inzichten die zij zelf heeft opgedaan als moeder en mens, combineert ze met haar professionele kennis. Bij Vanuit Autisme Bekeken vervult ze de rol als Contactpersoon Duo’s. Ze begeleidt mensen met autisme bij het zoeken naar de juiste levensloopbegeleider. Voor de pilot levensloopbegeleiding, die VAB heeft uitgevoerd voor het ministerie van VWS, heeft ze mede onderzocht hoe levensloopbegeleiding voor mensen met autisme eruit zou kunnen zien.

Yvette Roke

Psychiater
Yvette Roke werkt sinds 2001 als psychiater bij GGz Centraal, het op drie na grootste psychiatrische ziekenhuis van Nederland. Naast haar werk als psychiater is ze projectleider bij het SAM-STAPP project. In 2013 promoveerde ze op prolactine-gerelateerde bijwerkingen van antipsychotica bij kinderen en adolescenten met een autismespectrumstoornis (ASS). Na haar promotie richtte ze zich op het vinden van nieuwe en meer geschikte behandelopties om volwassenen en jongeren met ASS te helpen de stress in hun dagelijks leven te verminderen. Samen met haar cliënten en haar team heeft ze de E-mental health applicatie SAM ontwikkeld, de stress autism mate. Dit is een gepersonaliseerde applicatie die het zelfmanagement van cliënten met ASS ondersteunt in het omgaan met de dagelijks ervaren stress. In 2021 won ze zowel de Health Valley Bridge Prize als de Tenzinger zorgverslimmer award. In 2022 won de SAM app de bronzen award in de categorie zinnige zorg. Inmiddels zijn er meer zelfmanagement apps ontwikkeld door het SAM-STAPP team. SAM junior voor jongeren (12-18 jaar) met ASS en STAPP@Work een zelfregiemanagement app voor werknemers en studenten, die inzicht geeft in stresspatronen op het werk en thuis en zo het mentale welzijn en geluk op het werk of tijdens je studie verbetert.

Doelen

Tijdens dit congres krijg je handvatten om:

Signalen van depressie, zelfbeschadiging gedrag en suïcidaliteit te herkennen en hierop te reageren
Cliënten te ondersteunen bij emotieregulatie en stressmanagement
De familie en sociale omgeving te betrekken bij de begeleiding
Succesverhalen en ervaringsinzichten te vertalen naar je eigen praktijk

Programma

Omschrijving

Cliënten met de diagnose autisme nemen, verwerken en reageren anders op sensorische informatie dan neurotypische mensen. Dit heeft invloed op de prikkelverwerking en sociale interacties.


Hierdoor is het voor velen met autisme zowel het begrijpen, het uiten en als het beheersen van emoties en gedragingen bij overprikkeling een uitdaging. Onvoldoende verwerking van prikkels kan het zenuwstelsel overbelasten en stress veroorzaken. Dit kan leiden tot emotionele uitbarstingen of vermijdingsgedrag.


Daarnaast worstelen mensen met ASS vaak om zichzelf te uiten en voelen zich vaak onbegrepen. Deze emotionele uitdagingen kunnen leiden tot depressie en zelfs suïcidale gedachten. Naar schatting krijgt de helft van de mensen met autisme ooit te maken met een depressie en recente studies wijzen ook op een verhoogd risico op suïcidaliteit.


Hoe herken je specifieke signalen van depressie en suïcidaliteit bij mensen met autisme? Hoe voorkom je dat ze in een neerwaartse spiraal terechtkomen? En hoe bied je effectieve ondersteuning? Een beter begrip van individuele behoeften en het bieden van passende ondersteuning, zijn essentieel om stress te verminderen en emotieregulatie te bevorderen bij mensen met autisme.


Tijdens het congres leer je wat een holistische benadering van autisme ondersteuning inhoudt. Hierbij ligt de nadruk op (het aanleren van) emotieregulatie en het bevorderen van de levenskwaliteit.

Verschillende experts vertellen je meer over de volgende onderwerpen:

  • Waarom komt depressie vaak voor bij mensen met autisme?
  • Risicofactoren voor suïcidaliteit bij autisme
  • Welke vaardigheden kun je je cliënt aanleren om met spanning om te gaan?
  • Hoe betrek je de familie en de omgeving bij het voorkomen van uitval?
  • Ervaringsverhaal: zelfregulering en het opbouwen van een constructief leven

Kom naar het congres en draag bij aan de veerkracht en welzijn van mensen met autisme, door het toepassen van een holistische benadering afgestemd op individuele verschillen en levensfasen.

Medilex BV

info@medilex.nl
0306933887
7, Dijnselburgerlaan, Zeist, 3705LP

Gerelateerde cursussen

18 Sep
Sep
09:30

EstaSI Trainingen

Physical course - series
Businessclub Dvs'33 Ermelo
110
Sensorische Informatieverwerking (SI) is het proces van waarnemen van zintuiglijke informatie vanuit onszelf en onze omgeving, om deze informatie vervolgens te moduleren en te integreren. Het is het proces waarbij iemand start vanuit ‘trial and error’ en vervolgens met gebruik van feedback vanuit de zintuigen, leert om te kunnen komen tot functioneel bewegen, handelen en gedrag in de ruimste zin van het woord. Inzicht krijgen in de manier van waarnemen en verwerken in de verschillende sensorische systemen kan de professional ondersteunen in het begeleiden van de client en alle betrokken milieus, binnen het eigen therapeutisch handelen. Hierbij zal de hulpvraag van de client en zijn/haar omgeving leidend zijn.
€ 2330
10 Oct
Oct
09:30

Kenniscentrum SIEM

Classroom
33-52.5
In deze drie-daagse opleiding leer je als therapeut hoe je met de zintuiglijke problemen van kinderen met autisme kunt behandelen.
€ 975
09 May
May
09:30

Sensory Lab Academy

Classroom
Sensory Lab Academy De Bilt
15-19.5
Deze masterclass bestaat uit zelfstudie en 1 verdiepende contactdag is bedoeld voor paramedici die al eerder een SI opleiding gevolgd hebben.
€ 330 - 475
13 Sep
Sep
09:30

Kenniscentrum SIEM

Physical course - series
Cursus- en vergadercentrum Domstad
63-123
Heb jij in je werk te maken met kinderen die snel overprikkeld raken of prikkels vermijden? Of met kinderen die juist veel prikkels zoeken? Wil jij de ontwikkeling van elk kind stimuleren en daarbij gebruik maken van gedegen kennis over de sensorische informatieverwerking? Wil je de sensorische informatieverwerking meenemen in je diagnostiek en behandeling? En in je adviezen aan ouders en school? Dan is deze opleiding een goede aanvulling op je expertise als kinderfysiotherapeut, kinderergotherapeut, kinderoefentherapeut, logopedist of psychomotorisch therapeut!
€ 1950 - 2135

Sarkow b.v.

Incompany
3.5
De deelnemer kent aan het einde van de workshop de basisprincipes van de SI bij ouderen, verstandelijk beperkten en kinderen en heeft inzicht in de daarbij in te ze​tten hulpmiddelen.
€ 60
02 Oct
Oct
09:30

EstaSI Trainingen

Physical course - series
Businessclub Dvs'33 Ermelo
13.5-17
Deze 2 daagse cursus is bedoeld voor paramedici (SI therapeuten), werkzaam met kinderen, die voorheen de cursus Sensorische informatieverwerking voor paramedici (of een soortgelijke opleiding bij een andere opleidingsaanbieder) reeds hebben afgerond, maar kennis willen opfrissen of meer diepgang willen krijgen bij het uitwerken van een casus. Aan het einde van de cursus zijn de cursisten meer in staat om hun (reeds bestaande en wederom opgefriste) kennis van de Sensorische Informatieverwerking toe te passen bij het observeren, analyseren en interpreteren van een kind en dit vervolgens te integreren binnen het eigen professioneel handelen bij het opstellen van een interventieplan en het geven van adviezen aan de omgeving van het kind.
€ 495
29 Oct
Oct
09:30

EstaSI Trainingen

Classroom
Businessclub Dvs'33 Ermelo
6
van scoring en interpretatie tot het omzetten naar interventie
Heb jij al een basisopleiding Sensorische Informatieverwerking gevolgd, maar ben je nog niet op de hoogte van de nieuwe Nederlandse versie van de SPM- 2 NL en de mogelijkheden die deze vragenlijst kan bieden binnen een gedegen en uitgebreid SI onderzoek en het richting geven aan jouw interventie(s)? Dan is deze 1- daagse Masterclass voor jou de oplossing om de SPM-2 NL te leren kennen en adequaat te leren gebruiken binnen jouw klinisch redeneren als professional bij het in kaart brengen van de sensorische informatieverwerking bij jouw cliënten.
€ 249
08 Sep
Sep
09:30

EstaSI Trainingen

Classroom
Businessclub Dvs'33 Ermelo
40-58
Sensorische Informatieverwerking is de samenwerking tussen onze zintuigen en doelgericht bewegen. Anders verwoord: Sensorische Informatieverwerking (SI) is het proces van waarnemen van zintuiglijke informatie vanuit onszelf en onze omgeving, om deze informatie vervolgens te moduleren en te integreren en om te zetten in bewegen, handelen en/of gedrag. De sensorische feedback die we daarmee opdoen, zorgt ervoor dat we dit bewegen, handelen en/ of gedrag, vervolgens ook weer kunnen bijsturen/ aanpassen.
€ 1895
05 Sep
Sep
09:30

Sensory Lab Academy

Physical course - series
Sensory Lab Academy De Bilt
54-96
De leerlijn ‘ Opleiding tot SI-specialist voor paramedici’ is een post HBO-opleiding die je in 6 contactdagen mét zelfstudie middels een PDF e-learning opleidt tot specialist in het ontrafelen van hulpvragen rondom sensorische informatieverwerking. De opleiding is toegankelijk voor fysiotherapeuten, ergotherapeuten, oefentherapeuten en logopedisten werkend met alle doelgroepen: kinderen, volwassenen of ouderen.
€ 1995 - 2050
15 May
May
09:30

Kenniscentrum SIEM

Classroom
Cursus- en vergadercentrum Domstad
60
Leer over de behandeling van kinderen met stress, hechtingsproblematiek en trauma vanuit de sensorische informatieverwerking, gericht op herstel van veiligheid en verbinding.
Tijdens deze vierdaagse verdiepingscursus zullen we dieper ingaan op de belangrijke rol van sensorische informatieverwerking bij het bevorderen van veiligheid, het aanpakken van hechtingsproblematiek en het begrijpen van trauma. We verkennen de polyvagaaltheorie, die ons een uniek inzicht biedt in hoe veiligheid en wederkerigheid biologisch verankerd zijn en ons leven beïnvloeden. Door interactieve lessen en praktische oefeningen zul je de meest recente ontwikkelingen op dit gebied verkennen en leren hoe je deze kunt toepassen in je professionele praktijk.
€ 1260