SI bij ouderen en mensen met dementie
Sensorische Informatieverwerking is de samenwerking tussen onze zintuigen en doelgericht bewegen. Anders verwoord: Sensorische Informatieverwerking (SI) is het proces van waarnemen van zintuiglijke informatie vanuit onszelf en onze omgeving, om deze informatie vervolgens te moduleren en te integreren en om te zetten in bewegen, handelen en/of gedrag. De sensorische feedback die we daarmee opdoen, zorgt ervoor dat we dit bewegen, handelen en/ of gedrag, vervolgens ook weer kunnen bijsturen/ aanpassen.Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Competenties
De cursist leert hoe de sensorische informatieverwerking (registratie, verwerking en feedback) geïntegreerd kan worden binnen het klinisch redeneringsproces. Cursisten krijgen inzicht in de mogelijk veranderde prikkelverwerking ten gevolg van veroudering van de zintuigen, dementie en/ of andere vormen van NAH. Er wordt ingegaan op de mogelijke invloed daarvan op het bewegend functioneren, gedrag en de sociale participatie van de geriatrische cliënt.
Binnen de cursus wordt vanuit een brede (niet alleen zintuiglijke) kijk op de cliënt gekeken waar sensorische aspecten geïntegreerd kunnen worden in het methodisch handelingsplan, passend binnen het totale therapeutische proces. De sensorische informatieverwerking zal daarmee niet als op zich staande interventie/ entiteit worden benaderd, maar te allen tijde worden geïntegreerd binnen het eigen professioneel handelen van de paramedicus.
Aan het einde van de cursus zijn cursisten in staat om de (binnen deze cursus) opgedane kennis over de Sensorische Informatieverwerking (SI) mee te nemen binnen het totale proces van klinisch redeneren, de eigen professionele begeleiding en het gericht adviezen kunnen geven aan zorgteamleden. Hierdoor staat het belang van “family centered care”, met betrekking tot het begeleiden, adviseren en ondersteunen van alle betrokken milieus rondom de client, centraal binnen de cursus.