Deze cursus is verlopen

Slaapapneu

slaapapneuosasobstructief slaapapneuobstructief slaapapneusyndroomslaapapneusyndroom

Deze cursus belicht de belangrijkste slaapstoornissen kort en richt de aandacht vervolgens op de diagnostiek en behandelingsmogelijkheden van OSAS.

445 - 745
2 Punten
E-learning
E-learning

Prijzen

Variabel € 445 - 745
Opmerking :Abonnementsprijs is afhankelijk van uw beroep.

Beroepen

Geregistreerd-mondhygiënist (tijdelijke BIG-registratie)
27 Nov 2020
26 Nov 2021
2 Punten
KRM
Tandarts
04 Mar 2021
03 Mar 2022
2 Punten
KRT

Competenties

Medische handelen 60 %
Kennis en wetenschap 40 %

Sprekers

Dr. A. Hoekema

Tandarts
Aarnoud Hoekema (1977) volgde zijn studie tandheelkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen (1996 - 2001). Hierna combineerde hij promotieonderzoek, de studie geneeskunde en de opleiding kaakchirurgie (UMC Groningen, 2001 - 2011). In 2007 promoveerde hij op zijn proefschrift getiteld “Oral-Appliance Therapy in Obstructive Sleep Apnea-Hypopnea Syndrome: a Clinical Study on Therapeutic Outcomes”. Aarnoud Hoekema is werkzaam als kaakchirurg in het Tjongerschans Ziekenhuis te Heerenveen. Verder is hij betrokken bij postdoctoraal slaapapneuonderzoek (UMC Groningen) en is hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Tandheelkundige Slaapgeneeskunde (NVTS, 2009 - heden). Voor zijn verdiensten in de tandheelkundige slaapgeneeskunde ontving hij in 2013 de ‘Pierre Robin Award’ van de ‘American Academy for Dental Sleep Medicine’.

Doelen

Inzicht krijgen in de opbouw van de normale slaap en slaaparchitectuur.
Patroon van de nachtelijke slaap begrijpen en de ontwikkeling van dit patroon gedurende het leven kunnen beschrijven.
De indeling van de verschillende slaapstoornissen kunnen uitleggen.
Inzicht krijgen in de achtergronden zoals pathofysiologie, risicofactoren en consequenties van het obstructief slaapapneusyndroom.
Uitleg geven over diagnostische modaliteiten bij het obstructief slaapapneusyndroom en de bijbehorende indicatiegebieden.
Rekening houden met de behandeldoelen van therapie bij het obstructief slaapapneusyndroom.
Achtergronden van het mandibulair repositieapparaat voor de behandeling van het obstructief slaapapneusyndroom uitleggen, in het bijzonder de effectiviteit en neveneffecten van deze therapievorm.
Een afgewogen advies kunnen geven of een patiënt met obstructief slaapapneusyndroom wel of niet in aanmerking komt voor behandeling met een mandibulair repositieapparaat.
Omschrijving

In de afgelopen tien jaar heeft de slaapgeneeskunde zich steeds verder ontwikkeld tot een bij uitstek multidisciplinair vakgebied, waarvan ook de tandarts deel uitmaakt. Dit geldt vooral voor de categorieën slaapgebonden bewegingsstoornissen (o.a. bruxisme) en de slaapafhankelijke ademhalingsstoornissen, waarvan het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) de belangrijkste representant is. De behandeling van OSAS en andere slaapstoornissen vindt veelal plaats in slaapcentra die in veel ziekenhuizen aanwezig zijn. In deze centra werken longartsen, neurologen, KNO-artsen, kaakchirurgen, tandartsen, verpleegkundigen en ondersteuning samen.



Aangezien de tandarts niet alleen een belangrijke rol speelt bij de behandeling van OSAS, maar tevens behulpzaam kan zijn om patiënten tijdig op het spoor van de juiste diagnose te zetten, moet deze over voldoende kennis van OSAS beschikken. Deze cursus belicht de belangrijkste slaapstoornissen kort en richt de aandacht vervolgens op de diagnostiek en behandelingsmogelijkheden van OSAS.

CME-Online

info@CME-Online.nl
0302644100
40, Janssoniuslaan, Utrecht, 3528AJ