Deze cursus is verlopen

Symposium: Samen voor een duurzame farmacie

farmacieapotheekecologiegepast voorschrijven

PAOFarmacie organiseert samen met de KNMP het symposium Duurzame Farmacie. Daarbij zijn een aantal partijen uitgenodigd en betrokken om de stand van zaken met betrekking tot duurzame farmacie voor het voetlicht te brengen.

325
In aanvraag
Fysieke bijeenkomst
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 325

Beroepen

Apotheker
Accreditation in aanvraag
OA, ZA
Apotheker - Openbare Farmacie
Accreditation in aanvraag
OA
Apotheker - Ziekenhuisapotheker
Accreditation in aanvraag
ZA

Competenties

Medische handelen 60 %
Kennis en wetenschap 20 %
Organisatie en financiering 20 %

Doelen

Na afloop van dit symposium

Heeft u kennis van de impact van de zorg op het milieu en de ernst van geneesmiddelresten in oppervlaktewater en wat daaraan in de ketenaanpak aan wordt gedaan
Weet u wat de GDDZ betekent voor de farmacie
Weet u wat de stand van zaken is mbt het groen/duurzaam ontwerpen, produceren en toepassen geneesmiddelen
Weet u aan de hand van praktijkvoorbeelden welke invloed gepast voorschrijven en gepaste hoeveelheden verstrekken (incl minderen en stoppen) heeft op het verminderen van de milieubelasting
Weet u stand van zaken met betrekking tot de heruitgifte van geneesmiddelen
Kent u een aantal praktijkvoorbeelden uit de zorg van het voorkomen van verspilling

Programma

Omschrijving

PAOFarmacie organiseert samen met de KNMP het symposium Duurzame Farmacie. Daarbij zijn een aantal partijen uitgenodigd en betrokken om de stand van zaken met betrekking tot duurzame farmacie voor het voetlicht te brengen.


Zorgverleners hebben in hun dagelijks werk te maken met de gevolgen van milieuvervuiling en klimaatverandering. Tegelijkertijd is de gezondheidszorg verantwoordelijk voor CO2-uitstoot (7%), afvalproductie (4%) en grondstoffengebruik (13%). Willen we in de zorg mensen beter maken dan zullen we het ook beter moeten doen. Om deze reden heeft de KNMP met tal van andere beroeps- en brancheorganisaties in de zorg de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 getekend. Bij de uitvoering van dit plan ligt de focus van de KNMP op het verminderen van de milieubelasting van medicatie en medicatiegebruik. Concreet betekent dit gepast voorschrijven, gepaste hoeveelheid geneesmiddelen verstrekken, goed gebruik en veilig inleveren van niet gebruikte geneesmiddelen. Om als beroepsgroep gedurende de looptijd van de Green Deal (2023-2026) ook daadwerkelijk jaren stappen te kunnen zetten is uitwisselen van kennis en ervaring noodzakelijk. Dit symposium van PAOFarmacie is het startpunt van een reeks (na-)scholingsactiviteiten.

 

PAOFarmacie

info@paofarmacie.nl
0303040100
31, Rembrandtlaan, Bilthoven, 3723BG