Deze cursus is verlopen

Refereeravond Aspirine ter voorkoming van hypertensieve aandoeningen in de zwangerschap

Obstetrie

Omschrijving: Pre-eclampsie is e´e´n van de meest voorkomende zwangerschapscomplicaties. In Nederland krijgt ongeveer 2-5% van de zwangere vrouwen pre-eclampsie. Vrouwen die al eerder een zwangerschap met pre-eclampsie hebben doorgemaakt hebben een verhoogd risico op het herhaald optreden van de aandoening. Preventieve behandeling met acetylsalicylzuur gestart ≤16 weken amenorroeduur kan mogelijk het risico op herhaalde pre-eclampsie...

35
2 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 35

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
06 Apr 2020
05 Apr 2021
2 Punten
ABC1
Huisarts
06 Apr 2020
05 Apr 2021
2 Punten
ABC1
Physician Assistant
06 Apr 2020
05 Apr 2021
2 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
06 Apr 2020
05 Apr 2021
2 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 100 %
Omschrijving

Omschrijving

Omschrijving:

Pre-eclampsie is e´e´n van de meest voorkomende zwangerschapscomplicaties. In Nederland krijgt ongeveer 2-5% van de zwangere vrouwen pre-eclampsie. Vrouwen die al eerder een zwangerschap met pre-eclampsie hebben doorgemaakt hebben een verhoogd risico op het herhaald optreden van de aandoening. Preventieve behandeling met acetylsalicylzuur gestart ≤16 weken amenorroeduur kan mogelijk het risico op herhaalde pre-eclampsie verlagen.

Naast een eerder doorgemaakte pre-eclampsie zijn er andere risico factoren die van invloed kunnen zijn op het ontwikkelen ervan.

Middels deze nascholing willen wij u nader informeren omtrent de laatste informatie over hypertensieve aandoeningen in de zwangerschap, de verschillende risico factoren die hierbij een rol kunnen spelen en het al dan niet adviseren en voorschrijven van aspirine ter voorkoming van pre-eclampsie. De counseling van alle cliënten met een indicatie zal hierbij ook ter sprake komen.

Om u in te schrijven voor deze nascholing dient u contact op te nemen met: Academie@maasstadziekenhuis.nl

Programma

18.00 – 18:30 uur Inloop en ontvangst

18.30-19.30 uur Dr LM Freeman, gynaecoloog-perinatoloog/Drs S Gillissen, ANIOS gynaecologie Ikazia Ziekenhuis

Aspirine ter voorkoming van hypertensieve aandoeningen in de zwangerschap. Welke vrouwen biedt je dit aan, wat is het effect, voor en nadelen en handvatten voor counseling.

19.30-20.00 uur Dr R van der Laar, internist Ikazia Ziekenhuis Hypertensieve aandoeningen, van preconceptioneel tot behandeling na het kraambed.

20.00-20.30 uur Dr JJ Duvekot, gynaecoloog-perinatoloog Erasmus MC Lange termijn effecten van hypertensieve aandoeningen in de zwangerschap.

20:30 – 21.00 uur Afsluiting

Leerdoelen

Na deze scholing zijn / krijgen de deelnemers:

  • in staat zijn vrouwen met een indicatie voor aspirine ter preventie van hypertensieve aandoeningen in de zwangerschap te counselen
  • meer inzicht in oorzaken en behandeling van pre-existente hypertensie en hypertensieve aandoeningen in de zwangerschap
  • meer inzicht in het risico op cardiovasculaire aandoeningen na een zwangerschap gecompliceerd door hypertensie.

Maasstad Ziekenhuis

Academie@maasstadziekenhuis.nl
21, Maasstadweg, Rotterdam, 3079DZ