Deze cursus is verlopen
Sportgeneeskunde: Voeding en Sport
Voeding en de inname van vocht kan van grote invloed zijn op de gezondheid en de prestatie van een (top-)sporter. Het is dus voor een (sport-)arts van groot belang om te weten aan welke randvoorwaarden deze voeding dient te voldoen en hoe het voedingsgedrag van een sporter beïnvloed kan worden om gezondheidsbeïnvloeding en/of prestatieverbetering te bewerkstellingen. In deze tweedaagse cursus zal worden ingegaan op de huidige stand van...
895
11 Punten
(Meerdaagse) Nascholing
Physical course - series
Prijzen
Regulier
€ 895
Opmerking :Inclusief maaltijden, koffie en thee en cursusmateriaal
Beroepen
Arts voor verstandelijk gehandicapten
11 Punten
ABC1
Huisarts
11 Punten
ABC1
Physician Assistant
11 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
11 Punten
ABC1
Competenties
Medische handelen 80 %
Maatschappelijk handelen en preventie 20 %
Omschrijving
Omschrijving
Voeding en de inname van vocht kan van grote invloed zijn op de gezondheid en de prestatie van een (top-)sporter. Het is dus voor een (sport-)arts van groot belang om te weten aan welke randvoorwaarden deze voeding dient te voldoen en hoe het voedingsgedrag van een sporter beïnvloed kan worden om gezondheidsbeïnvloeding en/of prestatieverbetering te bewerkstellingen.
In deze tweedaagse cursus zal worden ingegaan op de huidige stand van zaken qua wetenschappelijke kennis over voeding en vochtopname in verschillende sportsituaties en bij verschillende takken van sport.
Daarnaast zal er specifiek aandacht worden besteed aan het optreden van maagdarmklachten bij sporters en de preventie respectievelijk de behandeling daarvan.
Naast uitgebreide aandacht voor de wetenschap, wordt in de cursus ook ingegaan op de praktijk van te geven voedingsadviezen aan sporters.
Doelgroep
Sportartsen, overige artsen en Aios sportgeneeskunde (3 en 4e jaars
Er wordt van uitgegaan dat de cursisten het hoofdstuk ‘Lichaamssamenstelling, voeding en sport’ uit het boek ‘Inspannings- en sportfysiologie’ van Jack Wilmore en David Costill hebben doorgenomen.
Voor een overnachting kunnen wij u Apart Hotel Randwyck te Maastricht aanbevelen. Reserveren kunt u via nummer 043-361 6835. De kosten voor de overnachting zijn voor uw eigen rekening.
Programma
Donderdag 13 februari 2020
09.30 uur: Aankomst en koffie
09.55 uur: Openingswoord
10.00 uur: Koolhydraat- en vetmetabolisme - Luc van Loon
11.30 uur: Pauze
11.45 uur: Spiereiwit metabolisme – eiwit in de voeding - Lex Verdijk
13.00 uur: Lunch
14.00 uur: Sport supplements (buffers, creatine) - Jorn Trommelen
15.00 uur: Pauze
15.15 uur: Sport supplements (carnitine, nitrate)
16.15 uur: Applied research in sports nutrition: discussion - Luc van Loon
17.00 uur: Afsluiting dag 1
Vrijdag 14 februari 2020
09.30 uur: Aankomst en koffie
10.00 uur: Maag-darmfunctie bij inspanning - Robert Jan Brummer
11.00 uur: Bespreking casuïstiek / discussie - Robert Jan Brummer
11.30 uur: Pauze
11.45 uur: Popular diets - Jorn Trommelen
- high fat vs high carbohydrate diets
- keto diets
- vegan and vegetarian diets
13.00 uur: Lunch
14.00 uur: Dietary assessment and weight cutting - Kristin Jonvik
15.15 uur: Pauze
15.30 uur: Putting science into practise (nutrition in sailing) - Kristin Jonvik
16.30 uur : Evaluatie
17.00 uur: Afsluiting dag
Stichting Opleidingen in de Sportgeneeskunde
sos@sportgeneeskunde.com
10, Professor Bronkhorstlaan, A, BILTHOVEN, 3723MB