Deze cursus is verlopen

Sandwichcursus Noord en Midden Drenthe

Bewegingsapparaatpsychische problemenSociale problemen

‘De zorgverlener zelf’ staat op deze Sandwichcursus in de schijnwerpers. Een cursus voor huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners. De naam ‘Sandwichcursus’ vindt zijn oorsprong in het gezamenlijk nascholen van dokters en assistenten, met een deel van het programma samen en een deel apart.

75
6 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 75
Opmerking :75 voor middag, 150 voor hele dag. Contributielid betaald geen inschrijfgeld.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
6 Punten
ABC1
Huisarts
6 Punten
ABC1
Physician Assistant
6 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
6 Punten
ABC1

Competenties

Medische handelen 20 %
Samenwerken 20 %
Maatschappelijk handelen en preventie 60 %
Omschrijving

Omschrijving

Deze keer hebben wij de betekenis wat breder getrokken. We hebben namelijk de vraag gesteld of wij ‘gesandwiched’ worden door ons werk in de zorg. Raken we klem tussen het zorgen voor onze patiënten en het zorgen voor onszelf? De cijfers liegen er niet om: 14.5% van de werknemers in de zorg hebben klachten van burn-out (CBS 2014). Dat is 1 op de 7 werknemers! Kijk maar eens rond bij jou op de praktijk… De cursus is niet alleen bedoeld om informatie te geven, maar brengt jullie hopelijk ook in actie.

’s Middags start Jos Haverkort het programma; hij is trainer, supervisor & coach bij zijn eigen praktijk Haverkort en tevens werkzaam voor Indigo als POH-GGZ in Assen. Hij geeft uitleg over het programma ‘Voluit Leven’. Daarbij heeft hij hulp van collega Celia Reekmans, huisarts in Assen, die zelf deze cursus ook gevolgd heeft.

Janneke Valk, bedrijfsarts, neemt samen met haar collega Iet Goedhuis het stokje over. Zij vertellen over een deel van de geneeskunde waar veel huisartsen niet zo van op de hoogte zijn, namelijk de bedrijfsgeneeskunde. Hoog tijd voor een update!

Het middagprogramma wordt afgesloten door Sandra Arends; zij is psychosomatisch fysiotherapeut en vertelt ons over haar werk. Daarnaast zet zij ons ook aan het werk!

We sluiten de middag gezamenlijk af met een gezellige BBQ. Wij zijn bij Taribush, een bijzondere en mooie vergaderlocatie, in het bos in Dwingeloo.

’s Avonds houdt Ger Plat voor de huisartsen een voordracht over ‘een gezonde praktijkstructuur’. Velen van jullie kennen Ger van de huisartsopleiding; hij is trainer, coach en adviseur eerstelijnsgezondheidszorg. We hebben Ger gevraagd om een interactieve nascholing te geven.

Inleiding

‘De zorgverlener zelf’ staat op deze Sandwichcursus in de schijnwerpers. Een cursus voor huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners. De naam ‘Sandwichcursus’ vindt zijn oorsprong in het gezamenlijk nascholen van dokters en assistenten, met een deel van het programma samen en een deel apart.

Leerdoelen

De deelnemers hebben na afloop van de workshop:

  • inzicht in de aspecten die bepalen of een organisatie gezond of ‘ziek’ is.
  • een analyse gemaakt van hun eigen organisatie; hoe gezond is mijn organisatie (diagnose)
  • handvatten om de gezondheid van de eigen organisatie te bevorderen en de ‘ziekte’ aan te pakken (behandelen)
  • een goed voornemen waarmee ze aan de slag gaan in de eigen organisatie

Na de cursus heeft:

  • De huisarts meer inzicht in de rol van de bedrijfsarts bij ziekteverzuim.
  • Zal de drempel om te overleggen met de bedrijfsarts lager zijn.
  • Een juiste, ontspannen houding aannemen op zijn/haar werkplek
  • De juiste patiënten verwijzen naar de psychosomatisch fysiotherapeut

Dokter Drenthe

Dokter Drenthe is de regio-organisatie voor Drentse huisartsen, voorheen bekend als Huisartsenzorg Drenthe (HZD). We zijn de overkoepelende en ondersteunende organisatie voor de Centrale Huisartsendienst Drenthe (CHD: 4 spoedposten), de ketenzorg en de dagpraktijken. Met 150 collega's werken we samen om de huisartsenzorg in Drenthe 24/7 te organiseren.
scholing@dokterdrenthe.nl
0880504000
44, Stationsstraat, Assen, 9401KX