Deze cursus is verlopen

Syntein HAZO24 cyclus 2018

Nagenoeg alle huisartsenpraktijken die aangesloten zijn bij Syntein hebben besloten om op een eenduidige wijze in de regio met de praktijkaccreditatie aan de slag te gaan en zich daarbij te laten certificeren. Er is gekozen voor het kwaliteitsmanagementsysteem HaZo24 waarbij ketenzorg (chronische zorg) met huisartsenzorg gecombineerd wordt. Ook is er gekozen voor een model van multisite certificering waarbij Syntein als “hoofdkantoor�...

Gratis
12 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Gratis
Opmerking :Praktijken die meedoen met de implementatie van Hazo24 betalen een bedrag per patiënt per jaar aan Syntein. Dit is voor heel het traject. Voor de scholingscyclus worden geen extra kosten in rekening gebracht.

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
23 Jan 2018
22 Jan 2019
12 Punten
ABC1
Huisarts
23 Jan 2018
22 Jan 2019
12 Punten
ABC1
Physician Assistant
23 Jan 2018
22 Jan 2019
12 Punten
ABC1
Specialist ouderengeneeskunde
23 Jan 2018
22 Jan 2019
12 Punten
ABC1

Competenties

Professionaliteit en kwaliteit 60 %
Organisatie en financiering 40 %
Omschrijving

Omschrijving

Nagenoeg alle huisartsenpraktijken die aangesloten zijn bij Syntein hebben besloten om op een eenduidige wijze in de regio met de praktijkaccreditatie aan de slag te gaan en zich daarbij te laten certificeren. Er is gekozen voor het kwaliteitsmanagementsysteem HaZo24 waarbij ketenzorg (chronische zorg) met huisartsenzorg gecombineerd wordt. Ook is er gekozen voor een model van multisite certificering waarbij Syntein als “hoofdkantoor” fungeert.

In 2018 starten acht huisartsenpraktijken met HaZo24. Deze acht praktijken volgen in 2018 een nascholingscyclus/workshopreeks om zich voor te bereiden op de eerste audit. De cyclus bestaat uit zes workshops, die elk twee uur duren. Van elke huisartsenpraktijk volgt minimaal één huisarts en minimaal één andere praktijkmedewerker de nascholingscyclus. De huisarts en medewerker moeten deelnemen aan alle zes de modules.


 

Programma

230118 HaZo24 - 1: Beleid

210218 HaZo24 - 2: Organisatie handboek en documentatie

220318 HaZo24 - 3: Personeel

100418 HaZo24 - 4: Procesrisico analyse en facilitair management

170518 HaZo24 - 5: Meten, analyseren en verbeteren

310518 HaZo24 - 6: Managementreview

Alle lessen worden verzorgd door een gastdocent die veel praktijkervaring heeft met het implementeren van HaZo24. Hij maakt gebruik van verschillen didactische werkvormen zodat er aandacht is voor diverse leerstijlen en leerdoelen bereikt worden. Het overdragen van kennis over de normen en de vertaling naar de praktijk gebeurt door middel van presentaties, vragen en stellingen. Deelnemers worden vervolgens uitgedaagd om de kennis eigen te maken en zo zelf betekenis te geven door middel van opdrachten. Deze opdrachten zorgen ervoor dat de kennis ook door hen in hun eigen praktijk, bottum up, toegepast kan worden. De scholingen zijn niet te vergelijken met een werkoverleg. Het omvat veel meer: medewerkers worden getraind (bekwaam gemaakt) in het kwaliteitsdenken. 

Leerdoelen

Samengevat: deelnemers ontwikkelen tijdens de nascholing kennis over de normen, ontwikkelen kwaliteitsbewustzijn (houding) en leren vaardigheden om de norm te vertalen naar procedures en werkzaamheden in hun dagelijkse praktijk. De uitwerking en de communicatie op de werkvloer (b.v. via werkoverleg, maatschapsoverleg, beleidsmiddag) gebeurt daarna in de eigen praktijk. Deelnemers worden hierbij tijdens de scholingsavonden gecoacht door de gastdocent.   

Dit wordt bij veel accreditatietrajecten overgeslagen. Kwaliteit is dan veelal een vrij geïsoleerde taak van 1 of 2 medewerkers, een eenmalig “kunstje” wat weer herhaald wordt bij een bezoek van een certificerende instantie. Het gaat ons in de scholing juist om borging van het kwaliteitsmanagementsysteem, dus een fundamentele andere manier van kijken en werken. Daarop ligt het accent. Dus een complete programma dat zich richt op het overdragen van kennis, veranderen van houding en het leren van vaardigheden.

WDH Nijmegen e.o. IA06-290