AccreDidact Leefstijl I - Voeding en de huisarts/huisarts
Voeding en een gezonde leefstijl staan vandaag de dag in de belangstelling. Voeding komt ook in de huisartsenpraktijk al regelmatig ter sprake. Meestal in het kader van overgewicht, maar steeds vaker zijn er andere redenen dat patiënten zich bezighouden met gezonde voeding. Zo kunnen patiënten streven naar een gezonde leefstijl, zich fitter willen voelen, intensief sporten of bijvoorbeeld uit principe geen vlees willen eten. Ook is er...
Prijzen
Beroepen
Competenties
Omschrijving
Voeding en een gezonde leefstijl staan vandaag de dag in de belangstelling. Voeding komt ook in de huisartsenpraktijk al regelmatig ter sprake. Meestal in het kader van overgewicht, maar steeds vaker zijn er andere redenen dat patiënten zich bezighouden met gezonde voeding. Zo kunnen patiënten streven naar een gezonde leefstijl, zich fitter willen voelen, intensief sporten of bijvoorbeeld uit principe geen vlees willen eten. Ook is er steeds meer aandacht voor gezonde voeding bij ouderen.
Maar wat is nu eigenlijk gezonde voeding: het oerdieet?, het koolhydraatarm dieet?, vegetarisch eten? Zoveel mensen, zoveel meningen. Het is belangrijk om in de huisartsenpraktijk objectieve en begrijpelijke informatie te geven over de invloed van voeding op de gezondheid. Als bron voor deze nascholing worden het Voedingscentrum en de NHG-adviezen rondom gezonde leefstijl genomen. Veelvuldig zal naar de sites www.thuisarts.nl en www.voedingscentrum.nl verwezen worden. Deze sites geven betrouwbare en recente adviezen, in een voor de professional en patiënt begrijpelijke taal.
Het onderwerp voeding is zeer uitgebreid. In deze nascholing wordt de basis van gezonde voeding besproken en wordt nader ingegaan op wat gezonde voeding inhoudt voor specifieke groepen patiënten.
Accreditatiepunten te behalen tot: 12 september 2019
Inleiding
Voeding en een gezonde leefstijl staan vandaag de dag in de belangstelling. Voeding komt ook in de huisartsenpraktijk al regelmatig ter sprake. Meestal in het kader van overgewicht, maar steeds vaker zijn er andere redenen dat patiënten zich bezighouden met gezonde voeding. Zo kunnen patiënten streven naar een gezonde leefstijl, zich fitter willen voelen, intensief sporten of bijvoorbeeld uit principe geen vlees willen eten. Ook is er steeds meer aandacht voor gezonde voeding bij ouderen.
Programma
Blok A Voedingsstoffen
A1 Inventarisatie eigen eetgewoonten
A2 Gezonde voeding (basiskennis)
A3 Fysiologie spijsvertering (basiskennis)
A4 Ondervoeding
A5 Voedingscentrum/NHG thuisarts.nl
A6 Vitaminen en voedingssupplementen
A7 Vegetarisch eten
Blok B Voeding voor specifieke groepen patiënten
B1 Gezond gewicht/diëten
B2 Diabeten
B3 Zwangeren
B4 Kinderen
B5 Ouderen
B6 Sociale en culturele aspecten van voeding
Actie en verantwoording
Nadere bespreking van vragen en casuïstiek
Literatuur
Opdrachtblad ‘Invoering in de praktijk’
Teamoverleg/ Hagro/fto/wdh
Afsluitende toets
Leerdoelen
Na afronding van dit programma:
- kunt u de patiënt adviseren over gezonde voeding;
- kunt u deze kennis aanpassen voor de specifieke doelgroepen qua leeftijd en voorgeschiedenis;
- kunt u de actuele informatie over voeding opzoeken bij het Voedingscentrum;
- kunt u de patiënt informeren met behulp van de door het NHG ontwikkelde patiëntenbrieven van thuisarts.nl.