Deze cursus is verlopen

Gezondheidszorg voor ongedocumenteerden

In Nederland verblijven naar schatting rond de 100.000 mensen zonder geldige verblijfspapieren (ongedocumenteerden). Deze mensen ervaren vaak drempels bij de toegang tot de gezondheidszorg. De e-learning cursus is bedoeld voor zorgverleners die te maken (kunnen) krijgen met ongedocumenteerde patiënten. Cursisten krijgen door middel van deze cursus inzicht in de wijze waarop de toegang tot de zorg voor ongedocumenteerden in...

Gratis
2 Punten
Online
E-learning
E-learning

Prijzen

Gratis
Opmerking :Het volgen van de cursus is gratis, voor het aanvragen van accreditatie wordt 25 euro aan administratiekosten in rekening gebracht.

Beroepen

Anesthesioloog
12 May 2015
11 May 2017
2 Punten
ABAN
Arts
12 May 2015
11 May 2017
2 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
12 May 2015
11 May 2017
2 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
12 May 2015
11 May 2017
2 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
12 May 2015
11 May 2017
2 Punten
ABAN

Competenties

Samenwerken 20 %
Maatschappelijk handelen en preventie 20 %
Professionaliteit en kwaliteit 60 %
Omschrijving

Omschrijving

Deze e-learning cursus van de Johannes Wier Stichting is bedoeld voor zorgverleners die te maken (kunnen) krijgen met patiënten zonder geldige verblijfspapieren (ongedocumenteerden). De cursus maakt gebruik van verschillende methodes zoals film, open vragen, multiple-choice vragen, casuïstiek besprekingen en zoekopdrachten. De cursisten krijgen door middel van deze cursus inzicht in hoe toegang tot zorg voor ongedocumenteerden in Nederland geregeld is en handvaten voor zorgverlening aan ongedocumenteerden.


Inleiding

In Nederland verblijven naar schatting rond de 100.000 mensen zonder geldige verblijfspapieren (ongedocumenteerden). Deze mensen ervaren vaak drempels bij de toegang tot de gezondheidszorg. De e-learning cursus is bedoeld voor zorgverleners die te maken (kunnen) krijgen met ongedocumenteerde patiënten. Cursisten krijgen door middel van deze cursus inzicht in de wijze waarop de toegang tot de zorg voor ongedocumenteerden in Nederland geregeld is. Daarnaast biedt de cursus handvatten voor zorgverlening aan ongedocumenteerden.

Programma

De cursus bestaat uit 2 modules van gemiddeld 60 minuten. Module 1 gaat over ongedocumenteerden in Nederland en toegang tot zorg. Module 2 gaat over zorg verlenen aan ongedocumenteerden. De cursus wordt afgesloten met een eindtoets.


De e-cursus is geaccrediteerd door het ABAN, de KNOV, het Verpleegkundig Specialisten Register en het Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals voor 2 punten.


Bij het behalen van de eindtoets kunt u door middel van een formulier aangeven of u daarvan een certificaat wilt ontvangen en/of bijgeschreven wil worden in het nascholingsregister. Voor de bijschrijving in het nascholingsregister wordt een bijdrage van € 25, – voor de administratiekosten gevraagd.


U kunt de cursus tijdelijk onderbreken, om op een ander moment weer de draad op te pakken, door de URL, of link, van dat moment op te slaan, bijvoorbeeld in favorieten. De URL vind u in de linkerbovenhoek van uw browser.

Leerdoelen

Module 1: Ongedocumenteerden in Nederland en toegang tot zorg

  • De cursist is op de hoogte van de situatie van ongedocumenteerden in Nederland
  • De cursist kan uitleggen hoe het Nederlandse zorgstelsel zich verhoud tot ongedocumenteerden
  • De cursist begrijpt dat ongedocumenteerden verschillende drempels en knelpunten kunnen ervaren bij toegang tot zorg
  • De cursist kent de elementen van het recht op gezondheidszorg van ongedocumenteerden

Module 2: Zorg verlenen aan ongedocumenteerden

  • De cursist is zich bewust van eigen drempels bij het verlenen van zorg aan ongedocumenteerden
  • De cursist kan uitleggen wat de verantwoordelijkheden en plichten zijn van zorgverleners voor zorg aan ongedocumenteerden
  • De cursist kent mogelijkheden voor zorg aan ongedocumenteerden met weinig financiële middelen en kan deze toepassen in de eigen praktijk

Johannes Wier Stichting

Info@johannes-wier.nl
177, Keizersgracht, Amsterdam, 1016DR