Immunisatie tegen het RS-virus in het eerste levensjaar

RSVvaccinatiesimmuunsysteemImmunisatie
Vanaf het najaar van 2025 wordt de RSV (respiratoir syncytieel virus)-immunisatie opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor baby`s in hun eerste levensjaar. Op dinsdagavond 17 juni 2025 organiseert MedischeScholing.nl in samenwerking met het RIVM en diverse beroepsverenigingen een gratis geaccrediteerd webinar hierover. In dit webinar praten we u graag bij over virologie, ziektelast en epidemiologie van RSV. Ook geven wij u achtergrondinformatie over de werking en eigenschappen van passieve immunisatie zoals de RSV-immunisatie. Tot slot lichten we de belangrijkste verschillen t.o.v. de vaccinaties uit het Rijksvaccinatieprogramma toe en wordt er vanuit het RIVM gepresenteerd hoe de uitvoeringspraktijk eruit zal zien. Met deze scholing willen wij handvatten geven voor beantwoording van vragen die u van (aanstaande) ouders kunt krijgen in de spreekkamer.
20:00 - 21:30
Gratis
In aanvraag
Online
Live Webinar

Prijzen

Gratis

Datum en locatie

17 jun. 2025
20:00
21:30
Online

Beroepen

Anesthesioloog
Accreditation in aanvraag
ABAN
Apotheker
Accreditation in aanvraag
OA
Apotheker - Openbare Farmacie
Accreditation in aanvraag
OA
Arts
Accreditation in aanvraag
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
Accreditation in aanvraag
ABAN

Competenties

Medisch handelen20 %
Kennis en wetenschap20 %
Maatschappelijk handelen en preventie60 %

Sprekers

Prof.dr. Louis Bont

Hoogleraar luchtweginfecties op de kinderleeftijd, kinderinfectioloog, -immunoloog

Dr. Robert Flint

Ziekenhuisapotheker, klinisch farmacoloog

Jeanne-Marie Hament

Programma Manager Rijksvaccinatieprogramma, RIVM

Jaap-Peter Schuurman

Huisarts & moderator

Doelen

Zorgprofessional heeft kennis over het RS-virus de epidemiologie en de ziektelast.
Zorgprofessional heeft kennis over de RSV-immunisatie en de eigenschappen van het langwerkend monoklonaal antistof.
Zorgprofessional kent het verschil tussen actieve en passieve immunisatie en bijkomende verschillen tav effectiviteit, werking en bijwerkingen.
Zorgprofessional is op de hoogte van het doel (voorkomen van ziektelast), de beide doelgroepen (primaire en catch-up) en de timing van de RSV- immunisatie.
Zorgprofessional weet hoe de RSV-immunisatie uitgevoerd zal worden.
Zorgprofessional kan vragen van (aanstaande) ouders over het RS-virus en de RSV-immunisatie beantwoorden of weet waar relevante informatie te vinden is.
Omschrijving

Vanaf 2025 nieuw in het Rijksvaccinatieprogramma: bescherming tegen het RS-virus voor baby`s in het eerste levensjaar


Het respiratoir syncytieel virus (RSV) is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. De meeste kinderen worden er alleen verkouden van, maar bij baby’s kan een RSV-infectie tot ernstige ziekte en ziekenhuisopname. Zo’n 1 tot 2% van alle baby`s wordt in hun eerste levensjaar vanwege een RSV-infectie opgenomen in het ziekenhuis. Het grootste deel hiervan was voorafgaand aan de RSV-infectie gezond. Alle baby`s krijgen daarom vanaf het najaar 2025 via het Rijksvaccinatieprogramma bescherming tegen RSV aangeboden. Baby’s worden beschermd door een passieve immunisatie met een langwerkend monoklonaal antistof tegen het RS-virus. Omdat het RS-virus vooral in de herfst en winter circuleert én de RSV-immunisatie ongeveer 6 maanden bescherming geeft, is timing van de immunisatie erg belangrijk. Daarom is er een tweeledige immunisatiestrategie vereist:

- Primaire doelgroep: Baby’s die vlak voor of tijdens het RSV-seizoen (oktober t/m maart) geboren worden hebben het meeste baat bij de immunisatie kort na hun geboorte. Deze groep krijgt de immunisatie <14 dagen na geboorte aangeboden.

- Catch-up: Bij baby’s die vanaf april t/m september worden geboren behalen we de meeste gezondheidswinst als de immunisatie vlak voor hun eerste RSV- seizoen gegeven wordt. Deze groep krijgt de immunisatie in de herfst

aangeboden.


De RSV-immunisatie wordt toegediend door de JGZ door jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen. Wanneer op dat moment baby’s zijn opgenomen in het ziekenhuis vindt de toediening door kinderartsen en kinderverpleegkundigen in het ziekenhuis plaats. Daarnaast is het ook belangrijk dat verloskundigen, gynaecologen, huisartsen, artsen infectieziektebestrijding en andere zorgverleners goed geïnformeerd zijn. Zij kunnen namelijk vragen van (aanstaande) ouders hierover krijgen.


Met deze scholing willen we handvatten geven voor vragen die professionals kunnen krijgen in de spreekkamer. In dit webinar zal worden ingegaan op het RS-virus waaronder informatie over de virologie, ziektelast en epidemiologie. Ook zal er achtergrondinformatie gegeven worden over de RSV-immunisatie die een passieve immunisatie met antistoffen tegen het RS-virus betreft zoals de werking en eigenschappen ervan. Daarbij wordt ingegaan op de belangrijke verschillen t.o.v. de vaccins die in het Rijksvaccinatieprogramma gebruikt worden. Er zal worden afgesloten met informatie over de praktische uitvoering van het immunisatieprogramma.


Dit webinar komt later ook on demand beschikbaar waarvoor ook accreditatie aangevraagd wordt.

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

0886898989
9, Antonie van Leeuwenhoeklaan, Bilthoven, 3721MA

Gerelateerde cursussen

Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
Naast RSV en influenza, is duidelijk dat COVID-19 zich blijvend heeft gevestigd bij de mens als virale luchtweginfectie. Samen vormen zij de dreiging van de 'tripledemic'. Stemmen gaan bovendien op om ook het humaan metapneumovirus (hMPV) hieraan toe te voegen als vierde virus. Wat is de actuele stand van zaken voor deze virussen en tot welke ziektelast kunnen ze leiden?
Gratis
Gratis

NSPOH

E-learning
1
Na het volgen van de e-learning beschik je over de inhoudelijke kennis om de maternale kinkhoestvaccinatie toe te dienen en hierover het gesprek met zwangere vrouwen te voeren.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
1
Behalve een 'wrap-up' van kernboodschappen uit de vorige nascholing, wordt er ingegaan op beschikbare vaccinaties, en logistieke, praktische en ethische vragen rondom vaccinaties op maat.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
1
In deze MEDtalks-nascholing komen 4 van deze vaccinaties aan bod, te weten vaccins tegen influenza, pneumokokken, meningokokken en varicella zoster.
Gratis
Gratis

NSPOH

E-learning
1.5-2
De e-learning is een verdiepende scholing voor professionals die betrokken zijn bij de uitvoering van COVID-19-vaccinatie.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
In Nederland worden de meeste vaccinaties toegediend via het Rijksvaccinatieprogramma of in het kader van reizigersvaccinaties. Maar hoe bekend bent u met specifieke vaccinaties voor bijzondere doelgroepen, zoals ouderen en immuungecompromitteerden?
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
Als gevolg van de COVID-19-pandemie wordt er weliswaar minder gereisd naar gebieden met 'bijzondere' infectieziekten, maar het gebeurt nog steeds, en ook dichter bij huis zijn er bestemmingen waarbij het goed is om na te denken over infectiepreventie.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
1
In Nederland worden de meeste vaccinaties vergoed door de overheid: denk aan het Rijksvaccinatieprogramma en de griepprik. Er zijn ook vaccinaties die niet vergoed worden, maar die wél beschikbaar zijn. Dit zijn de zogenaamde vaccinaties op maat.
Gratis
Gratis

MedischeScholing

E-learning
1
Let op: dit webinar is niet langer geaccrediteerd. De accreditatievragen zijn gesloten. Het is dus niet meer mogelijk om de accreditatievragen in te vullen.
In samenwerking met het RIVM, de FMS, GGD/GHOR en het NHG faciliteert MedischeScholing.nl een gratis geaccrediteerde live-uitzending. Het hoofdthema is de discussie rondom 3e vaccinatie en boostervaccin tegen COVID-19. Daarnaast zullen we ethische dilemma´s rondom COVID-19 vaccinatie behandelen en het infectierisico van COVID-19 bij zwangeren bespreken. Met de scholing willen we handvatten geven voor vragen die u kunt krijgen in de spreekkamer.
Gratis

PAOFarmacie

Incompany
3.5
De nascholing Communicatie bij vaccinatie gaat in op verschillende technieken om informatie in te winnen bij de patiënt over zijn zorgen over vaccinaties. U leert hoe u de patiënt op zijn eigen niveau kunt voorlichten over de voordelen van vaccineren. Vervolgens komen methoden aan bod om samen met de patiënt een weloverwogen keuze te maken over het vaccineren.
Op aanvraag