Het veranderende landschap van virale luchtweginfecties
Naast RSV en influenza, is duidelijk dat COVID-19 zich blijvend heeft gevestigd bij de mens als virale luchtweginfectie. Samen vormen zij de dreiging van de 'tripledemic'. Stemmen gaan bovendien op om ook het humaan metapneumovirus (hMPV) hieraan toe te voegen als vierde virus. Wat is de actuele stand van zaken voor deze virussen en tot welke ziektelast kunnen ze leiden?Prijzen
Beroepen
Programma
Naast RSV en influenza, is duidelijk dat COVID-19 zich blijvend heeft gevestigd bij de mens als virale luchtweginfectie. Samen vormen zij de dreiging van de 'tripledemic'. Stemmen gaan bovendien op om ook het humaan metapneumovirus (hMPV) hieraan toe te voegen als vierde virus. Wat is de actuele stand van zaken voor deze virussen en tot welke ziektelast kunnen ze leiden?
Patiënten met luchtwegklachten in de eerste lijn
Bij patiënten die zich met luchtwegklachten melden bij de huisarts zou een snelle test moeten uitwijzen of het een van deze virale luchtweginfecties betreft. Volgens de NHG-richtlijnen moeten bij een deel van deze patiënten vervolgens antivirale middelen worden overwogen. De praktijk wijst uit dat deze echter zelden worden ingezet in de eerstelijns setting, terwijl daar de meeste gezondheidswinst is te behalen. Hoe zet je deze middelen optimaal in? En bij wie?
Behandeling en vaccinatie
Naast de behandeling zijn er veel ontwikkelingen op het gebied van preventie door middel van vaccinatie. Er is de jaarlijkse griepprik en er zijn effectieve vaccinaties tegen COVID-19 en RSV ontwikkeld. Maar wat wordt vergoed? Wie geeft welk vaccin? En wie kan de juiste selectie maken van mensen die in aanmerking komen voor een vaccinatie?
Wat u in dit uur kunt verwachten
- Actualiteit!
- Beschikbare vaccins.
- Het vaccinatiebeleid voor risicogroepen.
- De rol van de huisarts en de GGD.
- En een antwoord op de vraag: hoe zorgen we er samen voor dat we de doelgroep bereiken en een voldoende vaccinatiegraad behalen?
Met dit programma bent u in 1 keer up-to-date wat betreft de impact van de drie grote respiratoire virussen en vergroten we de awareness rondom vaccinaties.
Doelgroep & accreditatie
Dit programma is bedoeld voor huisartsen, internist-infectiologen, GGD-medewerkers en specialisten in 2e lijn die te maken hebben met tripledemic.
Dit programma komt onafhankelijk tot stand en wordt financieel mogelijk gemaakt door AstraZeneca, GSK en Moderna.