Deze cursus is verlopen

ROEM 2024

tabaksverslavingtabaktoxicologieobesitasslaapstoornishuisartsenpraktijk

Op woensdag 17 april 2024 vindt het Regio Overstijgend Evenement voor Medici (ROEM) plaats, een netwerkevenement voor huisartsen, SOG, apothekers uit de regio's Rotterdam en Nieuwe Waterweg Noord en medisch specialisten van Franciscus. Het programma begint met een inspirerende lezing door Wanda de Kanter, een maatschappelijk betrokken longarts en activist tegen de tabaksindustrie. Ze staat bekend als een graag geziene gast in de media en richt zich op primaire en secundaire preventie, netwerken en verdieping. Verder worden twee workshoprondes aangeboden. U kunt daarbij kiezen uit maar liefst 6 workshops. Bovendien is er volop gelegenheid om (nieuwe) collega’s te ontmoeten tijdens een feestelijk netwerkdiner. Ben u erbij?

Gratis
3 Punten
Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Gratis

Beroepen

Anesthesioloog
3 Punten
ABAN
Arts
3 Punten
ABAN
Arts beleid en advies KNMG
3 Punten
ABAN
Arts indicatie en advies KNMG
3 Punten
ABAN
Arts infectiebestrijding KNMG
3 Punten
ABAN

Competenties

Medische handelen 40 %
Samenwerken 40 %
Maatschappelijk handelen en preventie 20 %
Omschrijving

Workshops


1 "Toxi-logisch" - Van symptoom naar gestructureerde aanpak 

In deze workshop behandelen we diverse zaken rondom het onderwerp “acute toxicologie”: We leren je te denken in “toxidromen” in plaats van in “pillen”. We bespreken een vergiftigingscasus volgens deze aanpak. Daarnaast behandelen we tijdens een interactieve sessie met de zaal diverse stellingen over intoxicaties. 

Door: Laurens Schols, SEH-arts en Kika de Knegt, huisarts


2 Slaap, van goed tot beter, van slapeloos tot ademloos. Hoe verbeteren we de zorg rondom deze patiënt?  

Bespreking van de meest voorkomende slaapstoornis: insomnie. We richten ons op de anamnese en de tools die je kunt gebruiken om de diagnose duidelijk te krijgen en te differentiëren met andere slaapstoornissen. We bespreken interactief aan de hand van casuïstiek de patiëntenreis door de keten, zowel voor als na verwijzing. Welke behandeling kun je bieden in de 1ste lijn, wanneer komt de 2de lijn om de hoek kijken en hoe gaat het daar verder?  

Door: Adeo Admiraal, slaapoefentherapeut, Frederique Vermeij, neuroloog/somnoloog Franciscus en Yvonne Stuip, huisarts


3 Medicatie-overdracht: een noodzakelijke leefstijlverandering in artsenland? 

Wij nemen de deelnemers mee op een patiëntenreis, langs verschillende zorgverleners waarbij de medicatieproblematiek vanuit diverse kanten wordt belicht. Krijg inzicht in het handelen van andere zorgverleners in de keten en elkaars competenties. Samen onderzoeken we de moeilijkheden van diverse medicatieoverdracht momenten en bespreken we mogelijke oplossingen.  

Door: Jaap Hoogeterp, apotheker en directeur van de coöperatie Rijnmond Apothekers , Steven van Zuilen, poliklinisch apotheker Franciscus Gasthuis en Dienstapotheek Noord en Eric-Jan Heydenrijk, huisarts


4 Hoe word je Master of the Rings? 

Welke soorten verzakkingen zijn er, waar heeft de patiënt dan last van en wat voor incontinentieklachten geeft dit? Wat kan de fysiotherapeut betekenen en wat is de taak van de kaderhuisarts? We bespreken kort de behandelopties, waarna we je diverse soorten ringen laten zien en je het plaatsen van ringen kunt oefenen op een fantoom.

Door: Laura Benschop, gynaecoloog in opleiding, Josien Wolterbeek, uroloog, Angelique Bleuze, kaderhuisarts, Carin Roest, bekkenfysiotherapeut en Nicolette van Gemund, gynaecoloog


5 Obesitas: een groot probleem 

Ga samen met ons dieper in op de uitdagingen en problemen waar zwaarlijvige patiënten mee te maken kunnen hebben. Tijdens deze interactieve sessie bespreken we aan de hand van casuïstiek verschillende behandelopties in de eerste en tweede lijn. 

We gaan daarbij in op de follow-up na bariatrie en bespreken de mogelijkheden van medicamenteuze behandelingen (‘afvalmedicatie’) voor zwaarlijvige patiënten in de eerste lijn.  

Het belooft een boeiende en leerzame sessie te worden waarin we samen effectieve oplossingen bespreken. We kijken er naar uit om je te verwelkomen en samen de zorg voor deze patiënten te verbeteren. 

Door: Jan Apers, bariatrisch chirurg, Janneke Wiebolt, internist-endocrinoloog, Maryam Gigeah, physician assistant en Willy Theel, physician assistant


6 Vapen, daar zit een luchtje aan 

Tijdens deze workshop leer je meer over de gevolgen van vapen, krijg je praktische tips om het gesprek hierover aan te gaan met adolescenten en voeren we met elkaar aan de hand van prikkelende stellingen een discussie over de verantwoordelijkheid van artsen met betrekking tot de aanpak van vapen. We kijken ernaar uit om dit samen met te bespreken. Tot dan! 

Door Eefje Louwers, huisarts en Celine Mulder, ANIOS kindergeneeskunde 

Franciscus Gasthuis & Vlietland, afdeling Transmurale Samenwerking

transmuraal@franciscus.nl
2, Vlietlandplein, Schiedam, 3118JH