Op de sofa – Acceptance en Commitment Therapie van de huisarts en de POH-GGZ
Voor heel wat klachten waarvoor mensen naar de huisarts gaan bestaat geen afdoende medische behandeling. Die klachten hebben te maken met leefstijl en je behandelt ze niet met pillen maar met een gedragsverandering. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Gedragsverandering is vaak moeilijk omdat lastige gevoelens en gedachten in de weg gaan zitten als we onze vertrouwde routines moeten wijzigen.Prijzen
Beroepen
Voor heel wat klachten waarvoor mensen naar de huisarts gaan bestaat geen afdoende medische behandeling. Die klachten hebben te maken met leefstijl en je behandelt ze niet met pillen maar met een gedragsverandering. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Gedragsverandering is vaak moeilijk omdat lastige gevoelens en gedachten in de weg gaan zitten als we onze vertrouwde routines moeten wijzigen.
De focus van patiënten op klachten en symptomen zorgt voor toenemende druk op de huisartsenpraktijk. Maar mensen meekrijgen van een medische insteek naar een leefstijloplossing vraagt tijd en creativiteit. Acceptance en Commitment Therapie (ACT) biedt handvatten voor de interactie met patiënten en het welzijn van de huisarts en de POH-GGZ. We staan tijdens deze studiedag stil bij hoe mensen vastzitten in onwerkzame gedragspatronen en wat er voor nodig is om hen in beweging te krijgen. Deze dag is een mix van theorie en praktijk, kaders en handvatten met aandacht voor cliënten én voor professionals.
De programmacommissie
Docenten
De ACT studiedag wordt verzorgd door Lieve Bruyninx en Jacqueline A-Tjak.
Lieve’s werk typeert zich door betrokkenheid, precisie en humor. Haar specifieke expertise ligt in het experiëntieel werken met ACT, het gebruik van metaforen en het creëren van een veilige therapeutische relatie. Lieve is afgestudeerd als psycholoog aan de Universiteit van Gent in 1997. Ze is gedragstherapeut en peer reviewed ACT trainer. In haar bedrijf Factor Psy geeft ze leertherapie, supervisie en trainingen aan zorgverleners over ACT, RFT en gedragstherapie. Het doel is altijd het ontwikkelen van duurzame vaardigheden én meer welzijn voor de zorgverlener.
Jacqueline werkt met gedragstherapie sinds 1987. Sinds 2003 heeft ze zich verdiept in ACT. Als therapeut en mens merkt ze de meerwaarde van die toevoeging dagelijks. Evidence based werken vindt ze van groot belang en dit heeft haar ertoe aangezet om effectonderzoek te doen naar ACT en CGT. In 2020 is ze op ACT bij depressie gepromoveerd aan de UvA. Ze werkt bij Skils als klinisch psychologe en geeft ACT trainingen in haar eigen bedrijf ACT Cursus. Jacqueline is peer reviewed ACT trainer.