Van waarnemer naar praktijkhouder: ja? ..of.. JA!

praktijkhouderpraktijkhoudershuisartsenpraktijkhuisartsenpraktijkstartactiviteiten ondernemenondernemen in de zorgwaarnemend huisartspraktijkovernamepraktijkerhouderschap

Misschien heb je eens overwogen een huisartsenpraktijk te starten, over te nemen of te associëren, maar heb je niet direct een goed beeld bij wat er allemaal op je afkomt. We bieden deze leergang aan om dit traject voor jou makkelijker te maken. De totale leergang bestaat uit 8 sessies. Je volgt de volledige leergang, losse sessies kunnen alleen geboekt worden op het einde als er nog plek over is.

09 jan. 2025
300
In aanvraag
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 300
Opmerking :Per sessie: 50 euro ( alleen mogelijk als er op het einde nog plek is)

Datum en locatie

09 jan. 2025
18:00
22:00
Stationsstraat 44, 9401KX, Assen
30 jan. 2025
20:00
22:00
Online
27 feb. 2025
20:00
22:00
Online
27 mrt. 2025
18:00
22:00
Stationsstraat 44, 9401KX, Assen

Beroepen

Huisarts
Accreditation in aanvraag
16 Punten
CvAH

Competenties

Samenwerken 30 %
Organisatie en financiering 70 %

Sprekers

Janneke van der Ham

Adviseur praktijkvoering
Samen met mijn collega's gaan we het werken in Drenthe als praktijkhoudend huisarts en waarnemend huisarts aantrekkelijk maken. Dit doen we door verschillende ondersteunende diensten te ontwikkelen én aan te bieden, waarmee we jou als huisarts ontzorgen. Ook gaan we waarnemers betrekken bij onze diensten. Maar daarvoor is het eerst nodig dat ze bekend zijn met onze organisatie.

Petra Mensinga

Projectleider
Ik heb oog voor de grote lijnen en aandacht voor ieders inbreng. Mijn energie haal ik uit projecten waarin we krachten bundelen om samen te werken aan betere zorg, gezondheid en leren van elkaars ontwikkelingen.

Ingeborg Bakker

Manager praktijkvoering
Ik ben goed in het optimaliseren van de bedrijfsvoering. Dat ga ik doen om jou als huisarts te ontzorgen en je te helpen bij het financieel gezond en toekomstbestendig maken van je praktijk.
Omschrijving

Inhoud

Sessie 1 - Missie, visie en strategie

Je bent nu waarnemend huisarts en hebt nu (misschien vage) plannen om een praktijk over te nemen, te associëren, je vrij te vestigen. We helpen je bij het vormen van je missie ‘waar sta je voor’, het creëren van een visie ‘waar ga je voor’ en het uitzetten van een strategie ‘hoe kom ik daar’. Je leert een doel te bepalen en dit te bereiken in een reëel tijdspad door jou bepaald.

Sessie 2 - Het proces tot en met praktijkovername: tijdspad en acties

Wanneer je zover bent om een praktijk over te nemen, te associëren in een maatschap of om je vrij te vestigen, gaat er ineens heel veel tegelijk gebeuren. Je gaat tegen vele onderwerpen en actiepunten aanlopen die nieuw voor je zijn en waar je je in zal moeten verdiepen voordat je kunt beslissen om de stap te nemen. Je wordt praktijk- en patiënthouder, werkgever, collega, ondernemer, samenwerkingspartner. In de weg ernaartoe moet je nog wat stappen nemen om de startdatum soepel te bereiken. We nemen met je al deze stappen door en geven ook het tijdspad aan.

Sessie 3 - Juridische aspecten bij een overname en wet- en regelgeving in de praktijk

Een van de onderdelen waar je mee te maken krijgt bij een praktijkovername, en daarna, als praktijkhouder, zijn de juridische aspecten van het huisartsen vak. Niet alleen in de vorm van allerhande contracten waar je mee aan de slag moet, ook met geldende wet- en regelgeving krijg je dagelijks te maken. In onze juridische sessie gaan we je hierin meenemen op een luchtige en praktische manier.

Sessie 4 - Financiën en fiscaliteit, en ketenzorg / TARGET

Hoe zit het eigenlijk met de geldstromen in een praktijk? Waar komt geld het vandaan, waar geef ik het aan uit, en hoeveel blijft er dan voor mezelf over? Kan ik daarvan een leuk en prettig leven leiden? Hoe is de financiering van de ketenzorg opgebouwd? Dit zijn vraagstukken die, als het goed is, minimaal jaarlijks wel terugkomen tijdens de bespreking van de cijfers. Maar hopelijk toch ook vaker!

Aan het begin van een overnametraject, spelen jaarcijfers een grote rol. Echter, de cijfers van je voorganger, zijn nooit die van jou. Want jij haalt andere omzet en hebt andere kosten: meer of minder inzet van personeel, nieuwe huisvesting, andere huurlasten, je doet investeringen, je hebt een lening en dus betaal je aflossing en rentelasten.

Sessie 5 - Personeelsmanagement, samenwerken en leiderschap

Heb je jaren gewerkt als waarnemer, ineens ben je werkgever! Wat houdt dat precies in, hoe stuur je je personeel aan en hoe verander je je eigen rol van waarnemer naar praktijkhouder? Wat maakt dat jij een goede praktijkhouder/werkgever wordt en hoe positioneer je jezelf (in het begin)? In deze sessie leer je over de inhoud van de CAO, bijzondere regelingen aangaande je personeel (ook bij overname van een praktijk), en wat persoonlijk leiderschap is. Ook besteden we aandacht aan samenwerken binnen je eigen team en met je collega’s in de maatschap of in de buurt.

Sessie 6 - Lean werken in de praktijk, Hoe werkt TARGET en persoonsgerichte zorg/positieve gezondheid in de Drentse praktijk

Hoe zit het eigenlijk met de digitale tools en toekomstige ontwikkelingen hierin, binnen de huisartsenpraktijk? Waar vind ik welke (management/zorg) informatie en wat kan mij nog beter helpen in de praktijkvoering? In deze sessie word je wegwijs gemaakt in het nut en gebruik en de toekomst van digitalisering in de praktijk. We kijken o.a. met je naar het gebruik van VIP Live en leren je beter gebruik te maken van wat er aan informatie beschikbaar is en komt, zodat je een kwaliteitsslag en efficiency-slag kunt maken in je praktijkvoering.

Sessie 7 - Digitalisering en (management-) systemen in de praktijk

Huisvesting: kun je beter kopen of huren, hoe zit het met de kosten, financiering van onroerend goed, en (interne) verbouwingen? Wat heb je minimaal nodig aan ruimtes?

Kwaliteitsbeleid en Lean werken: iedereen heeft het over verhogen van de kwaliteit in de zorg, maar hoe bereik je dat in jouw praktijk? En hoe zorgt lean werken voor verbeterde processen, met betere ‘produktie’, veiligheid, kwaliteit, betrouwbaarheid en werkplezier

Deze niet-zo-sexy onderwerpen worden op een luchtige manier besproken door de deskundigen.

Sessie 8 - Huisvesting, Anders/beter werken, waar kan ik werken, Meet & Greet met stoppende praktijkhouders

Live sessie, op ons kantoor in Assen. In deze laatste sessie ontmoeten we elkaar weer fysiek in Assen. Op deze avond horen we de ervaringen van een ‘net-gevestigde huisarts’, welke digitale mogelijkheden er gebruikt worden in praktijken om efficiënter te kunnen werken, wat Dokter Drenthe als organisatie voor jullie kan betekenen als (startend) praktijkhouder en waar mogelijke opdrachten voor jullie zijn in Drenthe.

Tijdens deze sessie is er ook een meet & greet mogelijk met praktijkhouders uit Drenthe die jou als waarnemer en mogelijk potentieel opvolger, graag willen vertellen over hun praktijk. We sluiten deze avond af met een gezellige netwerkborrel.

Accreditatie

Totale leergang: 16 punten

Per sessie: 2 punten


Alle data

Sessie 1, 26 september 2024: Missie, visie en strategie; 17.30-21.30 locatie Dokter Drenthe

Sessie 2, 17 oktober 2024: Het proces tot en met praktijkovername: tijdspad en acties; 20.00-22.00 locatie online

Sessie 3, 14 november 2024: Juridische aspecten bij een overname en wet- en regelgeving in de praktijk; 20.00-22.00 locatie online

Sessie 4, 12 december 2024: Financiën en fiscaliteit, en ketenzorg / TARGET; 20.00-22.00 locatie online

Sessie 5, 09 januari 2025: Personeelsmanagement, samenwerken en leiderschap; 17.30-21.30 locatie Dokter Drenthe

Sessie 6, 30 januari 2025: Lean werken in de praktijk, Hoe werkt TARGET en persoonsgerichte zorg/positieve gezondheid in de Drentse praktijk; 20.00-22.00 locatie online

Sessie 7, 27 februari 2025: Digitalisering en (management-) systemen in de praktijk; 20.00-22.00 locatie online

Sessie 8, 27 maart 2025: Huisvesting, Anders/beter werken, waar kan ik werken, Meet & Greet met stoppende praktijkhouders; 17.30-21.30 locatie Dokter Drenthe


Wanneer je je inschrijft voor sessie 1, word je automatisch ingeschreven voor sessie 2 t/m 8.


Dokter Drenthe

Dokter Drenthe is de regio-organisatie voor Drentse huisartsen, voorheen bekend als Huisartsenzorg Drenthe (HZD). We zijn de overkoepelende en ondersteunende organisatie voor de Centrale Huisartsendienst Drenthe (CHD: 4 spoedposten), de ketenzorg en de dagpraktijken. Met 150 collega's werken we samen om de huisartsenzorg in Drenthe 24/7 te organiseren.
scholing@dokterdrenthe.nl
0880504000
44, Stationsstraat, Assen, 9401KX