Deze cursus is verlopen

Leefstijl in de oncologie

leefstijlpraktischhandvattenvisiegezondheidvoedingbewegingvoorkomenziektenoncolgischgeneeskunde

In deze nascholing worden de nieuwste wetenschappelijke inzichten behandeld op het gebied van leefstijl en hun impact op de preventie, morbiditeit en mortaliteit bij kankerpatiënten. Deelnemers leren ook hoe je deze kennis kunt implementeren in de spreekkamer. Aan de hand van casuïstiek, praktische tools en handig voorlichtingsmateriaal maken ze een plan om kankerpatiënten te begeleiden bij een duurzame leefstijlverandering. Een ander belangrijk uitgangspunt in deze nascholing is dat we de zorgprofessionals de mogelijkheid willen bieden om zélf de kracht van leefstijl te ervaren.

1299
In aanvraag
Meerdere cursusdagen
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 1299
Exclusief : Overnachtingen
Opmerking :De totaalprijs van deze nascholing is 1899,00

Beroepen

Arts voor verstandelijk gehandicapten
18 Punten
ABC1
Huisarts
18 Punten
ABC1
Internist
01 Dec 2022
03 Dec 2022
18 Punten
NIV
Physician Assistant
18 Punten
ABC1, NIV
Specialist ouderengeneeskunde
18 Punten
ABC1

Sprekers

Daniëlle Verbeek

Internist-Oncoloog
Drs. Daniëlle E.P. Verbeek is internist-oncoloog met als aandachtsgebieden mamma-oncologie, palliatieve zorg en integrative oncology. Zij deed haar opleiding tot oncoloog aan het RadboudUMC en het Memorial Sloan Kettering Cancer Center in New York. Zij heeft gewerkt in het Martini Ziekenhuis te Groningen; later bij Treant in Stadskanaal, Hoogeveen en Emmen. Recent is zij gestart als freelancer waarbij ze zorg voor patiënten combineert met het doen van onderzoek en geven van lezingen over leefstijl en (integratieve) oncologie.

Inès von Rosenstiel

Kinderarts, IM-consulent oncologie
Drs I. von Rosenstiel is kinderarts, obesitasexpert, voormalig hoofd van de kinder-IC in het AMC Amsterdam. Nadat zij in de jaren ’90 in Harvard te Boston werd opgeleid in Integrative Medicine (IM), heeft zij aan de wieg gestaan van de introductie van IM in Nederland. Sinds 2016 werkt zij in het Rijnstate ziekenhuis als kinderarts en als consulent bij de IM-polikliniek Oncologie voor volwassenen. In 2021 werd zij voor haar bijzondere prestaties in de medische zorg in binnen- en buitenland benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Prof. Dr. Leonard Hofstra

Cardioloog
Dr. Hofstra is managing cardioloog verbonden aan Cardiologie Centra Nederland. Hij is bijzonder hoogleraar risk profiling in heart disease. Als wetenschapper publiceerde hij meerdere artikelen op het gebied van leefstijl en hij schreef meerdere boeken. Ook bedacht hij leefstijlinterventies als SLIM nu opgenomen als een van de vergoede programma’s van de GLI.

Elkana Waarsenburg-Hoenders

Huisarts en kaderarts palliatieve zorg
Drs.Elkana C. Waarsenburg is sinds 2009 werkzaam als huisarts. In 2015 heeft zij de kaderopleiding palliatieve zorg en stervensbegeleiding afgerond. Als kaderarts heeft zij de afgelopen jaren gewerkt in het hospice het Alteveer, palliatief team Wilhelmina Ziekenhuis Assen en Patz-groep Veendam. In 2015 heeft zij een multidisciplinaire aanpak ontwikkeld voor mensen die kanker hebben (gehad). Na meerdere succesvolle pilots van dit therapeutisch oncologisch nazorgprogramma (TOP) in Assen, is het programma in 2018 door de Huisartsen Coöperatie Drenthe (HZD) overgenomen. Sinds 2018 is zij naast haar huisarts werkzaamheden in dienst bij de HZD als projectcoördinator om de oncologische nazorg middels TOP in Drenthe verder te optimaliseren. Zij verzorgt regelmatig lezingen en trainingen in binnen- en buitenland.

Nicolien De Clercq

fellow Oncologie-pijngeneeskunde
Dr. N. de Clerq is fellow oncologie en pijngeneeskunde in het UMC Amsterdam. In 2020 rondde zij haar promotie af getiteld: Gut Microbiota in Host Metabolism and Cancer – from biological pathways to novel treatment strategies.

Claudia van der Lugt

huisarts
Drs. C. van der Lugt is huisarts en heeft tevens de studie tot neuropsycholoog afgerond. Zij heeft als bijzonder interessegebied leefstijlgeneeskunde en begeleidt al jaren intervisie groepen als Erkend Kwaliteits Consulent (EKC). Als organisator en trainer van nascholingen richt zij zich op concepten van persoonlijke ontwikkeling, positieve gezondheid en leefstijlgeneeskunde en hoe dit zich vertaalt naar de praktijk.

Doelen

Algemene Leerdoelen van deze nascholing:

De arts kent het aandeel van leefstijl bij het ontstaan van kanker.
De arts begrijpt waarom laaggradige ontsteking gezien moet worden als common pathway bij chronische ziektes waaronder kanker.
De arts kent de invloed van leefstijlfactoren op het immuunsysteem, de HPA-as en het microbioom en begrijpt de onderliggende fysiologische werkingsmechanismen.
De arts heeft kennis over de meerwaarde van verschillende leefstijlinterventies in de preventie van kanker, vlak voor start van een anti-kanker behandeling, tijdens en na de behandeling van kanker.
De arts heeft kennis van verschillende gesprekstechnieken om patiënten te motiveren voor leefstijlverandering.
De arts heeft een plan van aanpak om leefstijlinterventies bij kanker toe te passen in zijn eigen praktijk.
Omschrijving

Accreditatie voor 18 punten is verleend door de Nederlandse Internisten Vereniging. Deze nascholing is geschikt voor zowel medisch specialisten als huisartsen en verpleegkundig specialisten die te maken hebben met oncologische patiënten. Huisartsen en andere specialisten kunnen 50 nascholingsuren buiten hun vakgebied opvoeren, dus telt ook als accreditatie.


De geneeskunde is in hoog tempo aan het veranderen. 70 tot 90% van de meest prevalente chronische ziekten -diabetes, hart- en vaatziekten en kanker- worden tegenwoordig veroorzaakt door leefstijlfactoren. Preventie speelt daarom een belangrijke rol. Immers, 30 % van de oncologische ziekten had voorkomen kunnen worden met een betere leefstijl. Van artsen wordt steeds meer een andere aanpak verwacht in de behandeling van chronische (leefstijl gerelateerde) ziekten. We weten dat het immuunsysteem hierin een belangrijke rol speelt. Niet alleen kennis van de zes pijlers van leefstijlgeneeskunde, maar vooral ook de onderlinge wisselwerking tussen deze pijlers en kennis van het microbioom en de HPA-as zijn hiervoor onontbeerlijk.

Maar hoe implementeer je deze kennis in je consulten bij oncologische patiënten? En hoe kun je oncologische patiënten begeleiden in een duurzame verandering van hun leefstijl? Wat kunnen patiënten zelf doen om meer eigen regie te voelen in deze vaak heftige tijden zowel tijdens als na hun behandeling ? Onder andere op deze vragen krijg je antwoord in deze nascholing.

Goede zorg begint bij goede zelfzorg. Daarom laten we je tijdens deze innovatieve nascholingsretraite zelf de kracht van leefstijl beleven en krijg je praktische handvatten om dit ook over te brengen op je patiënten.

Op een prachtige plek verscholen in de bossen Venwoude bieden wij een inspirerende omgeving voor een programma vol kennis, ervaring en implementatie. Zo verzorgen we yoga, mindfulness en (zelf)compassiemeditaties, een mooie wandeling en mogelijkheid tot periodiek vasten. Daarnaast bieden we ook ruimte voor reflectie, co-creatie en gezelligheid. Bovendien garandeert Venwoude je een thuisbasis waar je dagelijks tot rust komt (www.venwoude.nl).

Inhoudelijk introduceren we een brede visie op leefstijl en gezondheid aan de hand van zes pijlers: voeding, beweging, bioritme, mind-body, sociale verbondenheid en zingeving. We leren je naar onderliggende werkingsmechanismen te kijken, als ook hoe die aan te pakken. Begrip van de dynamiek tussen de darm (microbioom), de hersenen (stress-as), laaggradige ontstekingen en het immuunsysteem is daartoe essentieel. Ook de wisselwerking tussen lichaam en geest wordt op vernieuwende wijze geadresseerd.

Naast de wetenschappelijke en inhoudelijk basis van leefstijlgeneeskunde en de invloed daarvan op het ontstaan van kanker, behandelen we ook de nieuwste wetenschappelijke inzichten . Je onderzoekt -aan de hand van de Positieve Gezondheid- hoe je je patiënten/cliënten hierin kan begeleiden. Middels interactieve workshops ga je aan de slag met praktische tools.


PROGRAMMA 

Op donderdag ochtend 1 december 2022 vanaf 08.30 verwelkomen we jullie op de lokatie zodat jullie alvast even kunnen landen. Het officiele programma begint om 9.30.

Op donderdag beginnen we met het kaderen van het onderwerp en gaan we dieper in op de onderliggende werkingsmechanismen van leefstijl. We bespreken onder andere positieve gezondheid, laaggradige ontsteking, HPA-as en microbioom. In de middag zullen we voorbeelden geven van succesvolle leefstijl programma’s bij oncologische patienten in de huisartsen praktijk en bespreken we ook de pijler zingeving. In de middagpauze is er voldoende gelegenheid om te ontspannen of een mooie boswandeling te maken. Er wordt ook tussendoor steeds ruimte gemaakt voor beweegmomenten en er is tijdens de retraite de mogelijkheid om mee te doen aan intermittent fasten.

Vrijdag beginnen we de dag met mindfull yoga en bespreken het pijnmodel en de andere leefstijlpijlers. Hierbij wisselen we af met verschillende werkvormen zoals casuistiek en workshops. In de avond is er tijd om voor een bijzondere vuurceremonie.

Zaterdagochtend zullen we beginnen met shinrin-yoku ofwel bosbaden en zal de dag verder in het teken staan van implementatie. We bespreken het “hoe” van gedragsverandering , richtlijnen van de integratieve Oncologie en internationale ontwikkelingen. Ook bespreken we casuistiek en maken we een plan waarmee je de opgedane inzichten kan toe passen in je eigen praktijk of werkplek.

Kortom, een behoorlijk intensief en super leerzaam programma met tussendoor voldoende tijd om te ontspannen en te werken aan je eigen leefstijl ! Je kunt je terugtrekken op allerlei mooie groene plekjes, of een heerlijke wandeling maken in de omgeving. We worden culinair verwend met vegetarische en biologische gevarieerde maaltijden waarin groenten de hoofdrol speelt. En tenslotte is er genoeg tijd om je te verbinden met gelijkgestemde artsen..

Amsterdam School for Integrative Medicine

claudia@schoolforintegrativemedicine.nl
464, Kennemerstraatweg, B kamer 1.4.03, Heiloo, 1851NG