Chronische ziekten en voeding

voedingchronische ziekteneetpatronen
Ongezonde voeding levert een belangrijke bijdrage aan het ontwikkelen van chronische ziekten. Voeding is echter niet alleen het probleem, maar vaak ook een oplossing. Verdiep je in de kracht van voeding als veroorzaker én als medicijn voor chronische ziekten als diabetes, kanker en obesitas en volg deze module Chronische ziekten en voeding.
477
6 Punten
Classroom

Prijzen

Regulier € 477

Beroepen

Arts beleid en advies KNMG
6 Punten
ABSG
Arts indicatie en advies KNMG
6 Punten
ABSG
Arts infectiebestrijding KNMG
6 Punten
ABSG
Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde KNMG
6 Punten
ABSG
Arts maatschappij en gezondheid
6 Punten
ABSG

Sprekers

prof. dr. Hanno Pijl

Docent
internist-endocrinoloog en hoogleraar diabetologie bij de afdeling Interne Geneeskunde van het LUMC. Hij was van 2008-2016 lid van de commissie Voeding van de Gezondheidsraad en in 2018 grondlegger van het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde.

Trudy Vlot

Docent
integraal leeftsijlarts en mede-eigenaar van Sequana, centrum voor integrale geneeskunde en leefstijlinterventies. Zij is sinds 2015 actief in het onderwijs (diverse commissies en docentschap) met betrekking tot leefstijl geneeskunde en leefstijlinterventies.

Doelen

Na afloop van deze module kan je:

beschrijven hoe een ongezond eetpatroon kan bijdragen aan de ontwikkeling van chronische aandoeningen zoals diabetes, obesitas en kanker.
uitleggen welke rol voeding kan spelen in het voorkómen en behandelen van chronische aandoeningen.
een aantal voedselgerelateerde interventiestrategieën benoemen die succesvol worden ingezet om chronische aandoeningen te behandelen.
enkele tips and tricks inzetten om spreekkamergesprekken te voeren over voeding.
doorverwijsmogelijkheden benoemen voor chronisch zieke patiënten die voedingsgerelateerde interventies willen inzetten.
Omschrijving

In de ochtend neemt prof. dr. Hanno Pijl je mee in de laatste medisch-wetenschappelijke studies over de impact van voeding op het beloop van chronische ziekten. Hij legt uit hoe slechte eetgewoonten bijdragen aan de ontwikkeling van chronische ziekten en ook hoe gezonde voeding het lichamelijk weer helpt te herstellen. Hanno deelt zijn ervaringen uit de spreekkamer en geeft tips over goed voedingsadvies.

De middag staat volledig in het teken van gespreksvoering. Leefstijlarts Trudy Vlot gaat in op vragen als: hoe open je een gesprek over leefstijlaanpassingen? Hoe kun je iemand motiveren om een blijvende verandering in zijn voedingspatroon in gang te zetten en dit ook langdurig vol te houden? We maken gebruik van casuïstiek om de gespreksvoering te oefenen.


Voor wie

Voor alle medische professionals die geïnteresseerd zijn in voeding. In het bijzonder: bedrijfsartsen, huisartsen, arboverpleegkundigen, praktijkondersteuners bedrijfsarts, artsen beleid & advies, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen.

NSPOH

De NSPOH (Netherlands School of Public & Occupational Health) levert als non-profit organisatie een waardevolle bijdrage aan de verbetering van de volksgezondheid, de arbeidsomstandigheden en arbeidsparticipatie in Nederland.
info@nspoh.nl
0308100500
11, Churchilllaan, Utrecht, 3527GV

Gerelateerde cursussen

Accare Opleidingen

E-learning
0-12
Deze blended training bestaat uit een uitgebreide e-learning waarin de theoretische achtergronden, visie en attitude in behandeling aan de orde komen.
€ 650
06
Mar
2024
03
Mar
2026
Gratis

Voedingscentrum

E-learning
1
Dit webinar geeft medewerkers van de huisartsenpraktijken actuele informatie en concrete adviezen om zelf mee aan de slag te gaan in de dagelijkse praktijk. Dit webinar is onderdeel van een tweetal on-demand webinars 'Voeding voor ouderen' en 'Overgewicht'. Voor het webinar 'Overgewicht' zie omschrijving.
Gratis

Stichting Bedrijfsfonds Apotheken

Incompany
5
In deze cursus gaan we in op de rol die jij bij cliënten met darmproblemen, chronische darmontstekingen en darmkanker in de apotheek kunt spelen.
€ 195

PIT Actief BV

E-learning
De cursus is opgebouwd uit online zelfstudie met verschillende modules, specifiek gericht op de diëtist, op de logopedist en op beiden.
€ 180

PIT Actief BV

E-learning
5.5
Een verminderde insulinegevoeligheid lijkt oxidatieve stress en inflammatoire processen te induceren. Hart en vaten, lever en spierweefsel zijn het gevoeligst voor deze effecten. Verbetert een voeding met weinig koolhydraten de insulinegevoeligheid en daarmee de gezondheid?
€ 138.75 - 185
03
Mar
2022
04
Mar
2026

VoedingOnline

E-learning
8
Aandacht voor voeding en de voedingsstatus kan een belangrijke rol spelen in de preventie van diabetes type 2 maar ook in de behandeling van dit ziektebeeld en het voorkomen van complicaties en comorbiditeit.
€ 120
25
Feb
2022
26
Feb
2026

VoedingOnline

E-learning
12
Voeding kan de werking van medicijnen beïnvloeden, maar medicijnen kunnen ook effect hebben op de absorptie en het metabolisme van voedingsstoffen en de voedingsstatus beïnvloeden. Het is belangrijk dat zowel artsen, diëtisten als apothekers aandacht besteden aan deze interacties.
€ 150
14 May
May
09:00
€ 265

Viaperspectief

Classroom
Vergaderboerderij ‘Champ Aubert’
6
Een boeiende en inspirerende cursus als je interesse hebt in de relatie tussen leefstijl en pijnklachten. Het doel van de cursus: fysiotherapeuten (en andere paramedici) inzicht geven in de rol die voeding inneemt in het pijnverhaal zodat de therapeut het voedingspatroon bij een pijnpatiënt kan analyseren en de pijnpatiënt adviezen kan geven en begeleiding kan bieden om via voeding tot pijnreductie en gezondheidsbevordering te komen.
€ 265
02
May
2022
15
May
2025

Voedingscentrum

E-learning
1
Dit webinar is onderdeel van een tweetal geaccrediteerde on-demand webinars van het Voedingscentrum met als thema's Het motiveren van patiënten: inzicht in de do’s and don’ts en Supplementen: van nut tot risico’s. Tijdens dit onderdeel van het mini-symposium leer je meer over het belang van motiverende gespreksvoering en hoe je dit kunt toepassen in de dagelijkse praktijk.
Gratis
23 May
May
09:30
€ 3695

Academie Coaching en Leefstijl

Physical course - series
Buitenplaats Rozenlust,
40-72
De Academie coaching en leefstijl biedt voor artsen de 'Nascholing coaching en leefstijl voor artsen' met 3 modules die na toetsing per module en minimaal 80 procent aanwezigheid het certificaat leefstijlcoach geeft. Wanneer je de nascholing coaching en leefstijl voor artsen hebt afgerond, dan heb je naast kennis van alle aspecten van de hele leefstijl ook de vaardigheden om in een gesprek je patiënt te motiveren tot gezonder gedrag. Dat betekent dat je je kennis om kunt zetten in praktische vaardigheden die je in kunt zetten als dat nodig is.
€ 3695