Hechtingsgerichte systeemtherapie met een hoofdrol voor de poppetjes
Hoe help je ouders om hun kind te begrijpen en kinderen om zichzelf verstaanbaar te maken, zodanig dat psychopathologie vermindert? Maak kennis met twee elkaar aanvullende en versterkende methoden; het werken met poppetjes en hechtingsgerichte gezinstherapie. Je leert de beginselen van Attachment Focused Family Therapy (AFFT, tegenwoordig DDP genoemd). Deze worden toegepast in de (jeugd-)ggz, pleegzorg en andere werkvelden.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Sprekers
Petra Kruijdenberg
Docent
Petra Kruijdenberg is hechtingsgerichte systeemtherapeut en werkt zowel in eigen praktijk als bij een ggz-behandelcentrum waar volwassenen, kinderen en gezinnen behandeld worden vanuit het systemische gedachtengoed. Zij heeft zich gespecialiseerd in emotiegerichte behandelmethoden zoals de ABFT,DDP en de EFT, welke gebaseerd en ontwikkeld vanuit de hechtingstheorie. Petra is tevens werkzaam als trainer bij de Systeem Academie en geeft zowel basis- als specialistische NVRG systeemopleidingen.
drs. Elien van Oostendorp
Docent
Elien van Oostendorp is Gz-psycholoog, systeemtherapeut, supervisor en opleider NVRG. Zij werkt bij Villa Verbinding in Hilversum.
Doelen
Wat leer je?
In de huidige systeemtherapeutische praktijk is de hechtingstheorie een erkende basis. Steeds meer neurowetenschappelijk onderzoek toont aan dat de mate en de aard van gehechtheid bepaalt in hoeverre ons brein ons toestaat om te functioneren in maatschappelijke, sociale en intieme relaties, en in hoeverre wij bijvoorbeeld in staat zijn onze emoties te kunnen reguleren. De hechtingsgerichte en emotiegerichte systeemtherapieën bieden een kompas om zowel individuele cliënten als partners en gezinnen te helpen zich hierin te ontwikkelen, en een harmonieuzer samenzijn te bereiken.
Deze cursus heeft als uitgangspunt de Attachment Focused Family Therapy (Dyadic Developmental Psychotherapy) van Dan Hughes. Dit is een hechtingsgerichte therapie die gericht is op herstel van vertrouwen in ouder-kind relaties, ontwikkeld voor complexe hechtingstrauma's.
De docenten hebben de afgelopen jaren in hun praktijk het werken met de duplo poppetjestaal toegepast en ontwikkeld als ondertiteling bij deze werkwijze. De aard van de therapeutische relatie, waarin veiligheid en acceptatie centraal staat, is hierbij een onmisbare eerste focus. Het toepassen van de non-verbale techniek wordt in deze driedaagse cursus ook geoefend in andere settings zoals in partnerrelatietherapie en in het doen van intervisie. De cursus beschrijft de betekenis van de hechtingstheorie en stipt de actuele bevindingen hierin aan. Daarna zetten we de opbouw van de interventies uiteen, met de belangrijkste thema's:
- de therapeutische houding nodig om ingewikkelde emoties te ontwaren
- inzicht in en begrip hebben voor de ontstane patronen in systemen
- emotionele schade helpen benoemen en verwerken binnen gezinsverband
- deze pijnlijke en gewenste situaties visualiseren en verdiepen met behulp van de poppetjestaal