Compassievol Medisch Leiderschap
Compassievol leiderschap is leiderschap met de meest positieve impact op teams, organisaties en op patiëntenzorg. In dit 3-daagse geaccrediteerde programma (18 pnt ABAN-GAIA) voor medisch specialisten en managers in de zorg word jij door Barbara Doeleman-van Veldhoven uitgenodigd een reis naar binnen te maken en jouw medisch leiderschap te verstevigen. Docenten als prof. dr Carina Hilders, prof. dr. Maurice vd Bosch, prof. dr. Jacqui Brassey en hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Michael West, delen nieuwste inzichten vanuit wetenschappelijk perspectief én vanuit ervaring rondom medisch leiderschap. Dit programma wordt steevast gewaardeerd als een 9+ programma.
Prices
Date and Location
Professions
Speakers
Barbara Doeleman-van Veldhoven
Expert op het gebied van mindful & compassievol leiderschap
Barbara Doeleman-van Veldhoven heeft dit programma samengesteld en is programmaleider. Zij is expert op het gebied van mindfulness- en compassietrainingen voor zorgprofessionals en in zorgorganisaties. Haar passie is om medisch leiders te ondersteunen in het cultiveren van compassievolle en succesvolle organisaties als basis voor hoogwaardige zorg. Haar achtergrond maakt dat zij een brug kan slaan tussen organisatiedynamiek, zorg, mindfulness & compassie en wetenschappelijke toepassingen van mindfulness-based programs. “Leiderschap begint bij het kennen van jezelf om vervolgens de cirkel van bewustzijn te kunnen verruimen naar het team, de organisatie en de maatschappij. Dat vraagt bereidheid en moed om echt te luisteren; naar binnen en naar buiten.”
Carina Hilders
Medisch directeur Reinier de Graaf Gasthuis en hoogleraar Medisch Management & Leiderschap aan ESHPM
Gynaecoloog en voorzitter van de RvB (Reinier de Graaf) Carina Hilders is tevens bijzonder hoogleraar Medisch management en Leiderschap bij de Erasmus School of Health Policy & Management (ESHPM) van de Erasmus Universiteit Rotterdam en is lid van de RvT van St. Radboud UMC. “De medisch specialist vervult een essentiële rol in de het complexe zorgveld om het belang van de patiënt voorop te stellen. Door de complexer wordende zorg krijg de arts steeds meer taken, niet alleen medisch inhoudelijke taken, maar ook onder andere financiële, organisatorische en managementtaken. Wat functioneert het beste voor de patiënt?”
Michael West
Senior Fellow The King’s Fund
Michael West is in 2020 geridderd als Commander of the British Empire voor zijn baanbrekende werk op het gebied van Compassie en Innovatie in de Zorg. Michael Senior Fellow van het onderzoeksinstituut The King’s Fund en Head of Thought Leadership. Hij is hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Lancaster University Management School, Senior Research Fellow bij The Work Foundation, gasthoogleraar aan het University College, Dublin en emeritus hoogleraar aan de Aston University. Michael heeft mee dan 20 boeken geschreven en meer dan 200 artikelen in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd. Hij is Fellow van de British Psychological Society, de American Psychological Association (APA), de APA Society for Industrial / Organisational Psychology, de Academy of Social Sciences, de International Association of Applied Psychologists en de British Academy of Management. Hij is een Chartered Fellow van het Chartered Institute of Personnel and Development. Zijn onderzoeksinteresses zijn: team- en organisatie-innovatie en effectiviteit, met name met betrekking tot gezondheidszorgorganisaties. Michael zal een webinar van 1 uur verzorgen tijdens deze 3 daagse. “What leaders focus on, talk about, pay attention to, reward and seek to influence, tells those in the organisation what the leadership values and therefore what they as organisation members, should value.”
Maurice van den Bosch
CEO OLVG, voorzitter RvB Santeon Ziekenhuizen en interventie radioloog
Maurice van den Bosch is interventie radioloog, CEO van OLVG en voorzitter van de RvB van de Santeon Ziekenhuizen. “Leiderschap is vooral goed luisteren, medische professionals ruimte geven en inzetten op innovatie.”
Mariëlle Bartholomeus
RvB Rivas Zorggroep, neuroloog, topvrouw 2020
Mariëlle Bartholomeus is bestuurder van de Rivas zorggroep en neuroloog. In 2020 werd zij verkozen tot Topvrouw van het Jaar voor de wijze waarop zij destijds als medisch directeur van Bernhoven -met haar team- de complete zorg binnen het Udense ziekenhuis anders inrichtte om de enorme toestroom van mensen met Corona de juiste zorg te kunnen bieden. “Een leider is iemand die in de eerste plaats helder is in woord en in actie en geen lucht verkopen. Bovendien moet je mensen vertrouwen geven en ervoor zorgen dat ze kunnen doen waar ze goed in zijn. Goed kunnen luisteren en knopen door durven hakken.”
Dr. Jacqui Brassey
Chief Organisational Scientist McKinsey
Dr. Jacqui Brassey is Director Learning, Enduring Priorities, Member of the Global Learning Leadership Team at McKinsey & Company. Zelf is zij als life-long learner recent afgestudeerd in Affective Neuroscience aan de universiteit Maastricht en Firenze. Jacqui is wetenschappelijk onderzoeker aan de VU Amsterdam, waar ze zich momenteel specialiseert op gebied van Authentiek Zelfvertrouwen en Emotionele Flexibiliteit van leiders. Daarnaast is ze Faculty binnen het Masterclass programma Learning & Development aan Nyenrode University en lid van de Raad van Toezicht van Save the Children in Nederland. Jacqui heeft ruim twintig jaar professionele ervaring in HR en Leiderschapsontwikkeling. Ze is de (co-)auteur van meerdere boeken en artikelen op gebied van gedrag in organisaties en leiderschapsontwikkeling. “First put your oxygen mask on before helping others”
Bertine Lahuis
voorzitter van de RvB van het Radboud UMC
Bertine Lahuis is voorzitter van de RvB van het Radboud UMC en voorzitter van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Zij is opgeleid als kinderpsychiater en is in die rol vele jaren werkzaam geweest Bertine wil met het Radboudumc vooroplopen in de vormgeving van de gezondheidszorg van de toekomst. Onder andere door samen met partners te bouwen aan een stevig netwerk in zorg, onderwijs en onderzoek.
Shirin Bemelmans Lalezari
Cardiothoracaal Chirurg
Shirin Bemelmans Lalezari is Cardiothoracaal Chirurg in het Universitair Medisch Centrum te Utrecht en is gespecialiseerd in het hart en de longen. Daarnaast heeft ze een coachingspraktijk in Amsterdam. In 2009, wanneer ze net begonnen is als hartchirurg, maakt ze een medische fout waardoor haar patiënt overlijdt. Dat raakt haar diep. Shirin merkt dat er onder collega's wel wordt gepraat over de feiten: wat ging er mis, wat kan er beter? Maar ze merk ook dat er nauwelijks aandacht is voor gevoelens: wat doet zo'n fout met je als persoon en hoe voorkom je dat angst overheerst en je niet meer durft te opereren? Shirin pleit voor meer kwetsbaarheid en openheid over medische fouten in de zorg.
Attachments
WAT GA JE LEREN?
Ingebed in wetenschappelijke kaders kom je meer te weten over wat compassievol leiderschap in essentie inhoudt, hoe jij wijs en compassievol leiderschap kunt ontwikkelen en welke positieve effecten dat -evidence based- heeft op:
- teamwerk
- veerkracht en welbevinden van personeel
- innovatie en ontwikkeling
- patiëntveiligheid & kwaliteit van zorg
- financiële veerkracht
Bovenal zal er een praktische vertaalslag gemaakt worden, zodat je na deze drie dagen geïnspireerd en vol nieuwe energie het geleerde in jouw dagelijkse beroepspraktijk en leiderschap kan integreren.