Opfriscursus Flebologie

flebologienascholingfysiotherapie

Flebologie is de leer van de ziekten van de aderen. Het Griekse woord ‘phlebos’ refereert hieraan en betekent ‘vat’. Flebologie is een onderdeel van het medisch specialisme dat zich bezighoudt met diagnostiek en behandeling van spataderen, oedeem, ulcus cruris en dermatologische aandoeningen van het been, voortkomend uit een niet goed functionerend aderlijk (veneus) systeem.

19th Jun 2024
60
3 Punten
Online
Webinar
Webinar

Prijzen

Regulier € 60
Opmerking :25% korting voor studenten

Datum en locatie

19 Jun 2024
14:00
17:00
Online

Beroepen

Diëtist
3 Punten
ADAP
Ergotherapeut
3 Punten
ADAP
Fysiotherapeut
3 Punten
KNGF, KRF
Huidtherapeut
3 Punten
ADAP
Logopedist
3 Punten
ADAP

Doelen

Na deelname aan deze cursus:

Ken je de theoretische basisprincipes van de flebologie en herken je de symptomen en signalen die gepaard gaan met het tekortschieten van de veneuze circulatie.
Kun je beter beredeneren waarom er verschillende klachten en uitingsvormen zijn waar mensen mee te maken kunnen krijgen als de aderfunctie tekortschiet.
Kun je de ernst van de afwijking beter inschatten.
Ben je in staat de patiënt juist te informeren, adviseren en door te verwijzen naar de juiste discipline.
Heb je begrip over de vele verschillende behandel mogelijkheden die er zijn.
Weet je het verschil tussen elastische kousen met en zonder een naad.
Omschrijving

Flebologie is de leer van de ziekten van de aderen. Het Griekse woord ‘phlebos’ refereert hieraan en betekent ‘vat’. Flebologie is een onderdeel van het medisch specialisme dat zich bezighoudt met diagnostiek en behandeling van spataderen, oedeem, ulcus cruris en dermatologische aandoeningen van het been, voortkomend uit een niet goed functionerend aderlijk (veneus) systeem. 


Deze korte online scholing is voor iedereen die wil worden bijgepraat over de basisprincipes van het veneuze deel van het circulatiesysteem (de afvoer), de ziektebeelden/indicaties die horen bij het tekortschieten of falen van dit systeem maar ook voor iedereen waarbij het lang geleden is dat ze de basistheorie hierachter op school hebben geleerd en graag weer wat opgefrist willen worden. 

 

Dit webinar begint met de anatomische uitleg van het vatenstelsel en gaat steeds een beetje dieper de materie in.

Je wordt tevens op de hoogte gebracht van verschillende mogelijke interventies, waaronder operatietechnieken en therapeutische behandelingen.  



In ons dagelijks werk zien we regelmatig patiënten/cliënten met zichtbare verkleuringen, huidontstekingen, eczeem, spataderen en vochtophopingen (oedeem) in de benen. Hoe gaan we hiermee om en hoe serieus moeten we deze uitingsvormen nemen? Over het algemeen doen we hier niets mee, pas als het extreem wordt of als de persoon zelf aangeeft er last van te hebben, trekken we aan de bel. Dat is jammer, want dan is ‘het leed al geleden’ en volgt er een heel traject van therapeutische- en behandelinterventies terwijl we de pathologische verschijningsvormen al in de kiem hadden kunnen smoren.


De Covid-19 pandemie heeft ervoor gezorgd dat we steeds meer thuis hebben moeten blijven. We brengen meer tijd achter de computer of de televisie door en activiteiten buitenshuis zijn beperkt gebleken. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat we steeds meer zitten en dus minder bewegen. Dit heeft een negatieve invloed op de conditie van de bloedvaten. Het risico op oedeem neemt hierdoor toe, net zoals het ontwikkelen van flebologische aandoeningen.


Bovengenoemde situatie is één van de zeer vele redenen van het disfunctioneren van het veneuze stelsel.


Het tijdig ingrijpen bij flebologische aandoeningen voorkomt ernstige problemen zoals onder meer huidontstekingen, spataderen, het ulcus cruis, secundair lymfoedeem en dependancy (afhankelijkheid) oedeem.


Jij als zorgprofessional zal dus steeds meer patiënten tegenkomen die een flebologisch probleem ontwikkelen. Herkennen, onderkennen en de juiste interventie zorgen ervoor dat de kwaliteit van de geboden zorg gewaarborgd blijft.


Door middel van casussen waarin verschillende flebologische indicaties en diagnoses worden getoond krijg je nog beter inzicht waar verschillende uitingsvormen vandaan komen. 



School of Skills

Bij School of Skills streven we naar de best mogelijke ervaring voor onze cursisten binnen en buiten de klas. School of Skills wil een veilige haven zijn voor cursisten zodat zij uitdagingen aan kunnen gaan en hun persoonlijke en professionele doelen kunnen behalen. We bieden een variëteit aan cursussen op het gebied van compressie, oedeem en oedeemgerelateerde ziektebeelden, voor ieder wat wils, zodat iedereen het beste uit zichzelf kan halen en tegelijk plezier kan hebben. We respecteren de behoeften van elke cursist en geloven dat iedereen met de juiste begeleiding het doel kan bereiken.
katinka@school-of-skills.nl
0630737762
3, Louis Eijssenweg, Herten, 6049CD