Masterclass 'Liespijn bij sporters'

liespijnHeup- en Liespijnsportersfysiotherapie

In deze masterclass worden de laatste inzichten gepresenteerd in de functionele anatomie, sport-specifieke biomechanica, klinische diagnostiek en behandeling en oefentherapie van liesblessures bij sporters. Hoewel liespijn het meest voorkomt in het voetbal kunnen biomechanica, onderzoek- en behandelprincipes toegepast worden op iedere sporter met een liesblessure.

04 jun. 2025
09:00 - 17:00
610
12 Punten
Reguliere nascholing
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 610
Inclusief : verzorging en cursusmateriaal

Datum en locatie

04 jun. 2025
09:00
17:00
Papendallaan 3, 6816VD, Arnhem

Beroepen

Fysiotherapeut
12 Punten
KRF
Omschrijving

Het NPi organiseert geregeld zgn. 'masterclasses'. Onder een masterclass verstaan we: een scholingsactiviteit, gegeven door een (inter-)nationaal gerenommeerde expert, die qua inhoud vernieuwend is voor paramedici die zich in een bepaalde richting hebben gespecialiseerd, en waarvoor een duidelijk omschreven ingangsniveau geldt. Deze masterclass richt zich specifiek op fysiotherapeuten die een masteropleiding sportfysiotherapie of manuele therapie volgen of hebben afgerond en fysiotherapeuten die 1 of meerdere gerelateerde cursussen uit de leerlijnen sportgezondheidszorg en/of musculoskeletaal hebben gevolgd.


12-19% van alle sportblessures in het Nederlands voetbal betreft de liesregio waardoor spelers relatief lang (gemiddeld 3 weken) uitgesloten zijn van deelname aan training en wedstrijden. Liespijn wordt veelal geprovoceerd door hard schieten tijdens voetbal. Ook bij atletiek, ijshockey, hockey, rugby en andere (zaal)sporten komen liesblessures voor, zij het in mindere mate dan bij voetbal. Het pathomechanisme lijkt gelegen in coordinatie stoornissen van het bekken waardoor een afysiologisch contractiepatroon van de m. adductor longus kan ontstaan.


Het blijkt dat piekcontracties van spieren lichaamssegmenten versnellen om kettingreacties op te wekken ipv directe snelheid van de bal te genereren. Optimale techniek maakt energietransmissie vanuit voorspanning van het gehele lichaam (tension arc) naar het schietbeen mogelijk wat in een snelle en zuivere balvlucht resulteert met uitsluitend economische spiercontracties. Om een indruk te krijgen van de normwaarden van de 'tension arc', zijn 83 gezonde Nederlandse profvoetballers onderzocht met een speciaal voor dat doel ontwikkelde test. Deze test is enerzijds indicatief voor adductor-gerelateerde liespijn, anderzijds kan mobilisatie leiden tot snelle Return to Play. Uit onderzoek van 31 voetballers blijkt dat een zgn. ‘adductormanipulatie’ de RTP aanzienlijk kan versnellen waardoor voetballers (88%) na 3 maanden nog steeds voetballen.


Nederlands Paramedisch Instituut

Het NPi is het Landelijk Kenniscentrum voor Paramedische Zorg. De missie van het NPi luidt: het (verder) professionaliseren van fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals in de gezondheidszorg. Vanwege deze primaire focus is als slogan van het NPi gekozen: 'Kennis in beweging'. Het NPi wil het vooraanstaande kenniscentrum zijn; dat wil zeggen het kenniscentrum waar fysiotherapeuten, oefentherapeuten, ergotherapeuten en andere (paramedische) professionals als eerste aan denken als het gaat om deskundigheidsbevordering, informatievoorziening, praktijkgericht onderzoek en innovaties.
info@npi.nl
0334216100
7, Berkenweg, Amersfoort, 3818LA