Basiscursus (startklas) reizigersadvisering en vaccineren uitgebreid (inclusief praktijk adviseren en vaccineren)

reizigerreizigersreizigersadviseringreizigersziektenreizigersspreekuurvaccinatiesvaccineren
In deze opleiding komen de belangrijkste aandachtspunten van reizigersadvisering aan de orde en leert u deze effectief toe te passen. Ook leert u de theorie en de praktijk van het vaccineren.
595
15-20 Punten
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 595

Datum en locatie

06 mei 2025
13:00
16:30
Nelson Mandelabrug 6, 2719EZ, Zoetermeer
11 nov. 2025
09:30
13:00
Stadhuisplein 1, 1315HR, Almere

Beroepen

Apotheker
20 Punten
OA
Apotheker - Openbare Farmacie
20 Punten
OA
Apothekersassistent
20 Punten
OF
Doktersassistent
20 Punten
CADD
Farmaceutisch Consulent
20 Punten
OF

Sprekers

Ad van Esch

reizigersgeneeskundige, docent reizigersadvisering

Jacolien Strijker-Bakker

(tropisch) voorlichtingskundige, docent reizigersadvisering

Saskia Fleischer

verpleegkundige reizigersadvisering, docent verpleegkunde

Doelen

Na het succesvol afronden van deze basiscursus plus:

Weet u -zowel inhoudelijk als organisatorisch- welke aspecten van belang zijn bij het adviseren van reizigers;
Kent u de basisprincipes van het adviseren van reizigers en heeft u daarmee geoefend in de praktijk;
Weet u waar u de benodigde informatie voor het adviseren van reizigers kunt vinden;
Kunt u een reizigersadvies voor de gezonde reiziger samenstellen;
Weet u wanneer en naar wie u kunt doorverwijzen;
Weet u welke (wettelijke) regels, voorschriften en uitvoeringsinstructies je in acht moet nemen bij vaccinbeheer en vaccinatie;
Beschikt u over de kennis die nodig is om cliënten uitleg te geven over werking, bijwerkingen en veiligheid van vaccins;
Weet u welke intervallen tussen vaccinaties gehanteerd moeten worden;
Ben u bewust van mogelijke complicaties van vaccineren en kent u de contra-indicaties voor vaccinaties;
Kent u het beleid bij prikaccidenten, vaccinincidenten en fouten bij vaccinaties;
Heeft u geoefend met het voorbereiden en zetten van een vaccinatie in een oefenomgeving (op fantomen).
Omschrijving

Voor wie

Doktersassistenten, praktijkondersteuners, apothekers en apotheekassistenten met weinig of geen reizigersadvies ervaring.

Het programma

Deze cursus bestaat uit 3 dagdelen basiscursus reizigersadvisering (startklas) op locatie, een e-learning van 3 uur (thuis te maken) en 1 hele dag op locatie waarvan 1 dagdeel reizigersconsult in de praktijk en 1 dagdeel vaccineren in de praktijk.

In deze opleiding komen de belangrijkste aandachtspunten van reizigersadvisering aan de orde en leert u deze effectief toe te passen. Ook leert u de theorie en de praktijk van het vaccineren. De onderwerpen worden behandeld vanuit de insteek voor praktische toepassing in de praktijk.

Aan de orde komen:

  • Risico’s van het reizen
  • Veel voorkomende reizigersziekten
  • Algemene preventieve maatregelen
  • Vaccinatieschema’s van de meest voorkomende reizigersvaccinaties, protocollen en toepassing, vaccinbeheer
  • Malaria: epidemiologie, preventie, malariamiddelen als profylaxe en noodbehandeling
  • Voorlichtingsboodschappen en communicatievaardigheden
  • Verantwoordelijkheden en afbakening van taken, consultatie arts
  • Kwaliteit en wetgeving van reizigersadvisering in Nederland, internationale richtlijnen, informatiebronnen
  • Praktijk van het reizigersadvies
  • Theorie vaccineren (e-learning)
  • Praktijk vaccineren (in simulatie omgeving)

Health Education

Health Education stelt zich tot doel om deskundigen in het vakgebied van ziektepreventie, gezondheid en zorg te ondersteunen door het aanbieden van scholing en informatie.
info@healtheducation.nl
0621827571
54, Slingebeekstraat, Almere, 1316SH

Gerelateerde cursussen

Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
Als mensen op reis gaan, is het essentieel om te overwegen of hun bestemming aanvullende vaccinaties vereist. In deze nascholing worden de vaccinatie-adviezen voor diverse reisbestemmingen uitvoerig in kaart gebracht. Onze deskundige panelleden nemen u mee op een wereldwijde tour, met stops in Zuid-Amerika, Afrika, Zuidoost-Azië én Europa. Er wordt dieper ingegaan op ziekten zoals gele koorts, rabiës, dengue, chikungunya en tekenencefalitis. Wat zijn de risico’s van deze ziekten? Wanneer is vaccinatie zinvol en wanneer niet? Welke praktische overwegingen spelen een rol bij deze beslissingen? Deze nascholing is een uitstekende gelegenheid om uw kennis over reizigersvaccinaties te verdiepen en te leren hoe u uw patiënten het beste kunt adviseren. Mis deze kans niet om uw expertise op dit belangrijke gebied te vergroten. Speel infectieziekten niet in de kaart!
Gratis
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
Wat als iemand immuungecompromitteerd is en van plan is om op reis te gaan? Welke vaccinaties zijn veilig en effectief, en welke brengen juist risico’s met zich mee? Twee experts gaan in gesprek over de vaccinatie-uitdagingen bij immuungecompromitteerde patiënten. Welke typen vaccins zijn een optie, en wanneer is vaccinatie juist niet aan te raden? En, wat zijn de mogelijkheden van passieve immunisatie? Aan de hand van twee infectieziekten waarvoor ook twee verschillende typen vaccin beschikbaar zijn, wordt gekeken naar de keuzes waar men bij immuungecompromitteerde reizigers voor komt te staan: kunnen ze veilig op reis, en welke maatregelen zijn nodig om de gezondheidsrisico’s te minimaliseren? Hoe kan je als zorgverlener de reiziger hierbij optimaal begeleiden?
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
1
Behalve een 'wrap-up' van kernboodschappen uit de vorige nascholing, wordt er ingegaan op beschikbare vaccinaties, en logistieke, praktische en ethische vragen rondom vaccinaties op maat.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
1
In deze MEDtalks-nascholing komen 4 van deze vaccinaties aan bod, te weten vaccins tegen influenza, pneumokokken, meningokokken en varicella zoster.
Gratis
Gratis

NSPOH

E-learning
1.5-2
De e-learning is een verdiepende scholing voor professionals die betrokken zijn bij de uitvoering van COVID-19-vaccinatie.
Gratis

Bijscholing instituut voor Therapeuten

E-learning
5
Maak kennis met de kleinste kwelgeesten van de mens in al hun verscheidenheid. Leer wie ze hebben ontdekt, hoe ze zijn opgebouwd en op welke manieren ze ons lichaam kunnen binnendringen om ons ziek te maken.
€ 97.5
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
In een ideaal scenario wordt hiv zo snel mogelijk gesignaleerd. Hoe sneller de behandeling start, hoe kleiner de kans op lichamelijke schade. Maar bij zo’n 6% van de hiv-infecties in Nederland blijft deze langer onontdekt. De signalering begint bij zorgverleners door alert te zijn op hiv-indicatoren en door daarna direct een hiv-test uit te voeren. Echter gebeurt dit vaak nog niet. Bijvoorbeeld doordat niet alle huisartsen zich bewust zijn van de hiv-indicatoren, maar ook omdat hiv een ongemakkelijk onderwerp kan zijn om aan te snijden. Er hangt, ook anno 2024 nog, een stigma om hiv heen.
Gratis

MEDtalks.nl

E-learning
1
In Nederland worden de meeste vaccinaties vergoed door de overheid: denk aan het Rijksvaccinatieprogramma en de griepprik. Er zijn ook vaccinaties die niet vergoed worden, maar die wél beschikbaar zijn. Dit zijn de zogenaamde vaccinaties op maat.
Gratis
Gratis

MedischeScholing

E-learning
1
Let op: dit webinar is niet langer geaccrediteerd. De accreditatievragen zijn gesloten. Het is dus niet meer mogelijk om de accreditatievragen in te vullen.
In samenwerking met het RIVM, de FMS, GGD/GHOR en het NHG faciliteert MedischeScholing.nl een gratis geaccrediteerde live-uitzending. Het hoofdthema is de discussie rondom 3e vaccinatie en boostervaccin tegen COVID-19. Daarnaast zullen we ethische dilemma´s rondom COVID-19 vaccinatie behandelen en het infectierisico van COVID-19 bij zwangeren bespreken. Met de scholing willen we handvatten geven voor vragen die u kunt krijgen in de spreekkamer.
Gratis

PAOFarmacie

Incompany
3.5
De nascholing Communicatie bij vaccinatie gaat in op verschillende technieken om informatie in te winnen bij de patiënt over zijn zorgen over vaccinaties. U leert hoe u de patiënt op zijn eigen niveau kunt voorlichten over de voordelen van vaccineren. Vervolgens komen methoden aan bod om samen met de patiënt een weloverwogen keuze te maken over het vaccineren.
Op aanvraag