Geweldspatroon van dwingende controle in (ex-)partnerrelaties
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Sprekers
dr. Sietske Dijkstra
Docent
Sietske Dijkstra is in 2000 gepromoveerd op de studie 'Met vallen en opstaan. Hoe vrouwen en mannen betekenis geven aan geweldservaringen uit hun kindertijd'. Sietske werkt sinds 1998 in haar eigen bedrijf, www.sietske-dijkstra.nl en publiceert sinds 1987 over geweld in gezinnen. Ze was bijna 8 jaar lector 'Huiselijk geweld en hulpverlening in de keten' bij Avans Hogeschool en maakte deel uit van de commissie Samson. Haar expertise ligt in het entameren, uitvoeren en implementeren van praktijkgericht onderzoek en het verzorgen van scholing en advies voor een breed scala van professionals.Intieme terreur in een partner- of ouder kind relatie is lang niet altijd direct zichtbaar. Het geweldspatroon kan maar hoeft niet perse fysiek te zijn. Vooral langdurig en structureel psychisch geweld leidt tot grote afhankelijkheid en machtsongelijkheid en is zeer schadelijk voor het welzijn en de gezondheid. Dit geweld kan ook gepaard met financieel misbruik.
Dit specifieke en ook internationaal erkend geweldspatroon van dwingende controle, coercive control genoemd, is in sommige landen in Europa als Engeland, Ierland en Schotland verboden bij de wet. Dwingende controle is een combinatie van controlerend en vrijheidsbeperkend gedrag en druk, intimidatie en dwang. Dit geweldspatroon blijft te vaak onontdekt. Het kan schuil gaan achter een amicaal, hulpvaardig of hulpeloos optreden. Kern is dat op het toneel iets anders wordt getoond dan in de coulissen. Aangezien het geweld verborgen en verhuld kan zijn, vraagt het om en scherpe waarneming, ook van non-verbaal gedrag.
Wat leer je?
- Eerder en beter herkennen van de schadelijke relatiedynamiek van intieme terreur met dwingende controle en machtsongelijkheid.
- Begrip van de ontwrichtende werking op (familie)relaties, (ex)partners en de relaties tussen ouders en kinderen.
- Besef dat professionals zelf ook onderdeel (kunnen) zijn van de beïnvloeding en dit kunnen relateren aan inzicht in (tegen)overdracht en veilige begrenzing.
- Het concreet kunnen benoemen van relatiegeweldspatronen zodat een passende en begrenzende interventiestrategie kan worden uitgezet.