Emotieregulatie
Deze tweedaagse opleiding leert hulpverleners beter om te gaan met heftige emoties van cliënten (waarvoor ze bevoegd zijn om mee te werken vanuit hun vooropleiding) en om cliënten te leren beter om te gaan met zijn/haar emoties. Het doel is cliënten te helpen vaardigheden te ontwikkelen zodat zij beter emoties kunnen verdragen en reguleren zodat zij in tijden van heftige emotionele ontwrichting uit meer reacties kunnen kiezen.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Sprekers
Arno Engers
Onderzoeker, behandelaar en beleidsmedewerker
Arno werkt als onderzoeker, behandelaar en beleidsmedewerker. Hij was jarenlang werkzaam in diverse revalidatiecentra en geestelijke gezondheidszorg instellingen. Hij is afgestudeerd in Klinische Psychologie aan de VU (1994), Bewegingswetenschappen aan de VU (1994) en HBO Fysiotherapie (1988) en medische wetenschappen aan de Radboud Universiteit in 2004. Daarna heeft hij Vakinhoudelijke verdieping gevolgd: Gedragstherapie en Cognitieve therapie (RINO), EMDR, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) , Opleiding Chronische Vermoeidheid (NKCV).
Ingrid Krapels – Sinjorgo
GZ-psycholoog, Registerpsycholoog en NIP EMDR-docent / trainer
Ingrid is sinds 2008 zelfstandig gevestigd in Den Haag waar zij individuele volwassen cliënten behandelt en relatietherapie geeft. Tevens verzorgt zij mindfulness trainingen in groepen en individueel. Zij studeerde in 2006 als psycholoog af aan de Open Universiteit, richting gezondheidspsychologie en in 1985 als fysiotherapeut aan de Haagse Academie, HBO Fysiotherapie. Als psycholoog volgde zij diverse vakinhoudelijke opleidingen en cursussen zoals Cognitieve Gedragstherapie (CGT), Eye Movement Desensitisation and Reprocessing (EMDR) , Emotionally Focused couple Therapy (EFT), Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Mindful Based Cognitive Therapy (MBCT).
Doelen
Cliënten helpen vaardigheden te ontwikkelen zodat zij beter emoties kunnen verdragen en reguleren zodat zij in tijden van heftige emotionele ontwrichting uit meer reacties kunnen kiezen.
De Emotieregulatie Basiscursus (2 dagen) behandelt de volgende onderwerpen:
- Het belang van emotieregulatie
- (Re)acties in brein en lijf mbt emoties
- Mindfulness en emoties
- Window of tolerance
- Emotiegerichte Schema’s
- Technieken in verbeteren van emotionele verwerking
- Acceptatie en bereidheid
- Stressreductie
Doelgroep: psycholoog, psychiater, coach, therapeut, remedial teacher, docent of werker in de (geestelijke) gezondheidszorg.
Studiebelasting: de Emotieregulatie opleiding bestaat uit een Basiscursus van twee dagen en een Verdiepingscursus van 3 dagen (in ontwikkeling). De Basis en Verdieping zijn apart te volgen. De studiebelasting voor de basiscursus bedraagt 12 contacturen en 16 literatuur-uren. Een aanvullende individuele of groepssupervisie behoort tot de mogelijkheden.
Methodiek: een belangrijk deel van de opleiding bestaat uit zelfonderzoek zodat deelnemers de technieken kunnen integreren in hun eigen leven. De opleiding bestaat uit kennisoverdracht, demonstraties, videomateriaal en rollenspellen.
Als literatuur voor de Emotieregulatie basiscursus dient het boek ‘Emotieregulatie – een praktische gids voor professionals’, van Robert Leahy, Dennis Tirch en Lisa Napolitano uitgeverij Hogrefe. Dit boek dient voorafgaand aan de cursus te worden gelezen. De aanschaf van het boek is niet inbegrepen in de cursusprijs.