
Basiscursus psychopathologie volwassenen
Werk je in de ggz, maar heb je niet (genoeg) actuele kennis van psychopathologie? Deze basiscursus geeft je een helder overzicht van de belangrijkste psychiatrische stoornissen en de terminologie van vandaag. Je leert de stoornissen herkennen en benoemen.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Competenties
Sprekers
dr. Willemijn van Gastel
Docent
Willemijn van Gastel is GZ-psycholoog. Ze is werkzaam als diagnosticus en behandelaar in de specialistische GGZ bij Altrecht. De brug tussen lichaam en geest fascineert haar, wat zich uit in een voorliefde voor interdisciplinair werken. Willemijn heeft een onderzoekende groeimindset, waarbij ze haar creativiteit kwijt kan in het zoeken naar een goede combinatie van wetenschappelijke inzichten en maatwerk. Willemijn is thuis in onder andere CGT, ACT, EMDR en Seksuologie. Eén van haar favoriete bezigheden is trainingsacteren.
drs. Karlijn de Vos
Docent
Karlijn is Klinisch Psycholoog/ Psychotherapeut. Mede-eigenaar Haagse Psychologen, praktijk voor psychotherapie, diagnostiek, relatietherapie en opleiding & supervisie. Aandachtsgebieden; persoonlijkheidsstoornissen, DGT, Schematherapie, EFT, Supervisie.
Doelen
Je bent in staat om psychopathologische verschijnselen, toestandsbeelden en psychiatrische aandoeningen te herkennen en te benoemen.
Voor alle disciplines binnen de ggz is gedegen en up-to-date kennis van psychopathologie een belangrijke vereiste. Niet alle ggz-werkers hebben hier echter een uitgebreide opleiding in gevolgd. Bij anderen is de kennis wel aanwezig, maar dient deze opgediept en geactualiseerd te worden. De huidige psychopathologische terminologie kan onwennig en ingewikkeld zijn. Deze basiscursus geeft een helder overzicht van de belangrijkste psychiatrische stoornissen.
Onderwerpen die aan bod komen:
- Wat is psychopathologie en wat is diagnosticeren en classificeren?
- Diverse psychiatrische stoornissen zoals: stemmingsstoornissen, angststoornissen, somatische symptoom stoornissen, traumagerelateerde stoornissen, eetstoornissen, psychotische stoornissen, middelenafhankelijkheid en -misbruik, ontwikkelingsstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen.
- Zelfingebrachte casuïstiek door deelnemers
Verschillende werkvormen worden afgewisseld: de theoriebespreking vormt het hoofdaandeel in deze cursus. Het betreft vooral klassikale informatieoverdracht door de docent(en), anderzijds is er ook de mogelijkheid voor het uitwisselen van ervaringen van deelnemers en het bespreken en bediscussiëren van de gelezen literatuur en ingebrachte casuïstiek. Ook wordt videomateriaal gebruikt om klinische beelden te illustreren. Ook is er (beperkt) ruimte voor oefeningen in kleine groepjes.