Basiscursus Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)

mindfulness based cognitieve therapieMBCTdepressiestressmindfulnessmindfulnessmethodenegatieve patronen

Hoe help je mensen om depressie en stressgerelateerde klachten tegen te gaan? In deze cursus leer je Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) inzetten als therapeutische techniek. Daarvoor maak je je de mindfulnessmethode zelf eigen en leer je aandachtgerichte technieken toepassen met cliënten op verschillende klachtgebieden. Zo kun je mensen ondersteunen om automatische negatieve patronen los te laten zonder op de inhoud van het denken in te gaan.

28 mrt. 2024
09:30 - 16:30
1995
75-120 Punten
Meerdere cursusdagen
Physical course - series

Prijzen

Regulier € 1995

Datum en locatie

28 mrt. 2024
09:30
20 jun. 2024
16:30
Oudenoord 6, 3513ER, Utrecht
Vol
10 okt. 2024
09:30
16 jan. 2025
16:30
Oudenoord 6, 3513ER, Utrecht

Beroepen

Cliëntenvertrouwenspersonen WZD
120 Punten
Registerpl
Cliëntondersteuner
120 Punten
Registerpl
Gezinshuisouder
120 Punten
Registerpl
GGZ-agogen
120 Punten
Registerpl
Jeugdzorgwerker
120 Punten
Registerpl

Sprekers

Simone Lips

Docent
Simone Lips is psycholoog, mindfulness trainer, ACT trainer en supervisor. Vanuit haar eigen praktijk geeft zij trainingen aan jong volwassenen en aan werknemers binnen de Rijksoverheid, de gezondheidszorg en het onderwijs.

Doelen

Wat leer je?

Het zelf doorlopen van de 8-weekse training
Kennis hebben van de wetenschappelijke onderbouwing en toepassing bij andere klachtgebieden (o.a. angststoornissen)
Kennis hebben van de positionering van MBCT binnen de derde generatie gedragstherapie, met name t.o.v. Acceptance and Commitment Therapy (ACT)
Het kunnen toepassen van aandachtgerichte technieken, zowel in individuele setting als in groepssetting (afhankelijk van ervaring met groepen)
Het zich eigen maken van de grondhouding van mindfulness
Omschrijving

Centraal in deze benadering staat het leren doorbreken van automatische negatieve gedachtepatronen en gewoonten. Dit gebeurt door het richten van de aandacht, zonder op de inhoud van het denken in te gaan. Men leert de eigen denkprocessen te observeren, zonder oordeel en vanuit een open en meer accepterende houding.


Een voorgaande deelnemer over deze cursus:

'De docent weet de theorie goed in de praktijk te plaatsen. Dit heeft mij nieuwe inzichten gegeven.'


Wat kun je verwachten?


Deel 1: 8-weekse training

Om MBCT te kunnen geven is het van belang de techniek van mindfulness eigen te maken door op regelmatige basis te oefenen. Het eerste deel van de cursus bestaat daarom uit het als deelnemer doorlopen van de 8-weekse training (aangevuld met een oefenmiddag). In de cursus wordt geoefend met verschillende technieken. Van jou wordt verwacht dat je tijdens de bijeenkomsten bereid bent je ervaringen n.a.v. de oefeningen in de groep te bespreken. Daarnaast is het van belang dagelijks voldoende tijd in te ruimen (ca. 1 uur) voor oefenen aan de hand van begeleide oefeningen op cd en het uitvoeren van opdrachten.


Deel 2: Theoretisch gedeelte

In het tweede deel van de cursus (6 dagdelen, loopt deels parallel aan de 8-weekse training) pas je de oefeningen op elkaar toe en wordt de literatuur besproken. Tevens komen de wetenschappelijke onderbouwing van MBCT, de toepassing bij andere stoornissen en het werken met mindvolle exposure - verwerking met behulp van mindfulness - aan de orde.


De RINO Groep stelt bij deze cursus meditatiekussens en matjes beschikbaar.

RINO Groep Utrecht

infodesk@rinogroep.nl
0302308450
6, Oudenoord, Utrecht, 3511BS