Psychiatrische aandoeningen bij ouderen
Als professional krijg je steeds vaker te maken met complexe, psychiatrische aandoeningen bij ouderen. In deze interactieve cursus maak je kennis met de basisbegrippen uit de psychiatrie (DSM-5) en de meest voorkomende aandoeningen. Je oefent met praktijkgerichte voorbeelden, filmmateriaal en eigen ervaringen.
Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Competenties
Sprekers
Dr. Martin G. Kat
Psychiater-psychotherapeut
Dr. Martin G. Kat is psychiater-psychotherapeut en sinds de jaren '80 van de vorige eeuw gespecialiseerd in de ouderenpsychiatrie waaronder dementie. Hij werkt in eigen praktijk en in een huisartsenpraktijk. Voorts is hij docent, auteur, onderzoeker in de ouderenpsychiatrie en consulent bij het Centrum voor Consultatie en Expertise.
Hennie Snoeren
Psychiatrisch verpleegkundige, GGZ-trainer en EQA practitioner coach
Hennie Snoeren is psychiatrisch verpleegkundige, GGZ-trainer en EQA practitioner coach gespecialiseerd in psychiatrie, persoonlijkheid en gedrag bij ouderen. Zij is (gast)docent bij verschillende scholingen en spreekt regelmatig op symposia. Hennie is werkzaam bij PersonaCura, instituut voor hooggespecialiseerde ouderenpsychiatrie en is daarnaast zelfstandige bij “Hennie Snoeren training-coaching”. Zij richt zich op consultatie en het ondersteunen van de zorgprofessional die te maken krijgen met ouderenpsychiatrie. Haar werkwijze is praktisch, begrijpelijk en uitvoerbaar.
De laatste jaren is er veel aandacht voor het welzijn van de oudere mens. Ouder worden gaat vanzelf maar de vraag is hoe gezond dit proces verloopt. Het werken in de hedendaagse ouderenzorg is aan het veranderen, want steeds vaker is er sprake van complexe stoornissen zoals psychiatrische aandoeningen en moeilijk en dikwijls onbegrepen gedrag. De ouderenpsychiatrie is een jong vakgebied binnen de psychiatrie en na een periode met relatief veel aandacht voor dementie, neemt de kennis over psychiatrische aandoeningen als depressie, angst, psychose en persoonlijkheidsproblematiek bij ouderen toe.
De twee deskundige docenten nemen je mee in een dynamische en interactieve cursus waarbij je wordt uitgenodigd om mee te doen en voorbeelden en ervaringen aan te dragen. De docenten benaderen de inhoud van de cursus ieder vanuit hun eigen achtergrond: zowel de psychosociale (verpleegkundige) als de medisch-psychiatrische (medische) deskundigheid. Ze bespreken de diagnostiek, begeleiding en behandeling van onder andere:
- diagnostiek en onderscheidende diagnostiek oftewel differentiaaldiagnostiek
- behandeling en begeleiding van de volgende aandoeningen/stoornissen:
- persoonlijkheidsstoornissen
- neurocognitieve stoornissen (delier, dementie, autisme)
- psychosen
- depressie
- angststoornissen
Wat leer je?
Je leert op een overzichtelijke manier de basisbegrippen uit de psychiatrie (DSM-5) en de meest voorkomende aandoeningen bij ouderen. We gaan dieper in op deze problemen, uitgaande van het principe 'turning research into practice', oftewel het inzetten van de verworven kennis in de dagelijkse praktijk. Er wordt gebruik gemaakt van praktijkgerichte voorbeelden, filmmateriaal en eigen ervaringen.