Gezond eten voor gezonde tanden
“Mijn kind snoept weinig en tóch heeft ze zoveel gaatjes. Van de tandarts moet ik letten op suiker, maar ook dat eten we amper!” Terwijl moeder dit vertelt eet dochterlief een pakje droge crackers. En dat blijkt niet haar enige tussendoortje die dag. Vaak beseffen ouders nog niet dat naast wát en hoevéél kinderen eten, het ook belangrijk is hoe váák kinderen eten. Hier ligt een taak voor de tandheelkundige zorgverlener. Een volledig, gezond voedingsadvies aan ouders kunnen overdragen: dat staat in deze cursus centraal.Prijzen
Beroepen
Sprekers
Michelle van Roost
Levensmiddelentechnoloog (WUR) en BGN-gewichtsconsulent
Doelen
Gemiddeld eten kinderen vier keer per dag een tussendoortje. En of dat nou een gezonde appel is of een mierzoete lolly, ze geven beiden een zuuraanval, net als bijna alle andere voedingsmiddelen waar iets van suiker, zuur of zetmeel in zit. Het beperken van het aantal zuuraanvallen per dag helpt kinderen hun gebit gaaf te houden. En dat is hard nodig.
Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Nederlandse vijfjarigen gaatjes heeft. Een kwart heeft zelfs al gaatjes tot in het tandbeen. Deze problemen kunnen voorkomen of beperkt worden door op een gezondere manier met voeding om te gaan.
Maar hoe kom je dan, concreet, tot het juiste voedingsadvies? Kinderen hebben immers veel voedingsstoffen nodig voor een gezonde groei en ontwikkeling. Deze cursus geeft je concrete handvatten hoe om te gaan met de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden, en hoe je in je advies kunt aansluiten bij ouder én kind. Het helpt je bij het interpreteren van voedingsdagboekjes, zodat je weet waar je op kunt letten. Daarnaast oefenen we met gesprekstechnieken, om ouders en kinderen zelf tot inzicht te laten komen wat hun volgende stap kan zijn naar een gezonder voedingspatroon.