Vervolgcursus Schematherapie met accent pubers en jongvolwassenen
Schematherapie is een integratieve behandelvorm gericht op cliënten met persoonlijkheidsproblematiek en andere hardnekkig klachten waaronder angst- en stemmingsklachten. In deze vervolgcursus zal er worden ingegaan op schematherapie bij pubers en jongvolwassenen.Prijzen
Datum en locatie
Beroepen
Sprekers
Willem Barents
Docent
Willem Barents is klinisch psycholoog/psychotherapeut. Hij werkt meer dan 35 jaar met veel enthousiasme in het werkveld. Hij heeft ervaring in zowel de acute, klinische, deeltijd en ambulante GGZ. Sinds 2008 is hij werkzaam bij GGZ Heuvelrug waar hij behalve zorginhoudelijk ook als bestuurder aan verbonden is. Willem heeft altijd een brede integratieve belangstelling voor het werk gehad. Daarbij heeft zich gespecialiseerd, en is hij docent, in systeemtherapie, schematherapie en psychodiagnostiek. Daarnaast geeft hij supervisie (erkend door NVRG, NVP en Vereniging voor Schematherapie), leersupervisie over supervisie (erkend door NVRG en NVP) en leertherapie.Wilfried Ekkers
Docent
Wilfried Ekkers is klinisch psycholoog/psychotherapeut. Hij is werkzaam als manager zorg en behandelaar bij Brijder, onderdeel van de Parnassia Groep. Hij heeft jarenlang ervaring in de diagnostiek en behandeling van persoonlijkheidsproblematiek, trauma en ernstige psychiatrische aandoeningen bij diverse leeftijdsgroepen. Daarnaast heeft hij specifieke kennis van suïcidaliteit en radicalisering. Momenteel is hij als behandelaar en onderzoeker betrokken bij de Beyond Addiction studie, naar de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen met comorbide middelengebruik met behulp van schematherapie.De vervolgcursus schematherapie met accent op pubers en jongvolwassenen biedt een integratieve behandelvorm voor patiënten met persoonlijkheidsproblematiek en andere hardnekkige klachten, zoals angst- en stemmingsklachten. Deze therapievorm maakt gebruik van cognitieve-, gedrags- en experiëntiële technieken om een positieve verandering bij patiënten te bewerkstelligen.
Het werken met pubers en jongvolwassenen vereist extra aandacht voor de specifieke ontwikkelingstaken van tieners en de betrokkenheid van het gezin bij hun vorming en behandeling. In deze leeftijdsfase is het vaak onmogelijk om je alleen te richten op individuele- of groepstherapie voor tieners. Daarom is integratie van de tiener en zijn of haar context juist van belang.
In deze cursus wordt veel aandacht besteed aan het betrekken van ouders, gezin en betrokken leeftijdsgenoten in het schemagericht werken. Je leert hoe je een gezinsgerichte aanpak, ouderbegeleiding of individuele therapie toepast, afhankelijk van de situatie. Daarbij maak je gebruik van systemische inzichten en technieken, ingepast in het schemagerichte model.
Het werken met jongeren en hun gezinnen vraagt veel van de therapeut, zoals het vermogen tot meervoudige partijdigheid (systemische concept). De therapeut moet zich kunnen inleven in de patiënt, de ouders en andere gezinsleden, zonder zichzelf daarbij te verliezen. In de cursus leer je hoe je jouw persoonlijke ervaringen en schema's op een positieve manier kunt inzetten bij het gebruik van interpersoonlijke technieken.
Wil je meer weten over schematherapie voor pubers en jongvolwassenen? Schrijf je dan in voor deze vervolgcursus en vergroot jouw kennis en vaardigheden op dit gebied.
Doelstelling
Na het volgen van deze cursus kunt u het model van schematherapie combineren met een gezinsgerichte aanpak. U kunt Schematechnieken zowel individueel als gezinsgericht aanbieden en weet de krachten van het systeem ten gunste van de individuele patiënt te benutten. Hiertoe kan u de ontwikkelingstaken waar deze doelgroep voor staat zowel van uit het perspectief van het kind als van de ouders beschouwen.
Inhoud
- Kennis en vaardigheden verdiepen in de schemagerichte therapie met aandacht voor de gezinscontext.
- Casuïstiek leren bekijken vanuit een schema gebaseerde probleemformulering in intergenerationeel
- perspectief, disfunctionele schema’s opsporen en modificeren middels individuele en gezinsgerichtecognitieve, gedragsmatige en experiëntiële technieken.
- Leren schema’s en modi van meerdere cliënten, tiener, ouders en betrokken leeftijdsgenoten in hun
- onderlinge wisselwerking leren onderkennen en te behandelen.
- Ontwikkelingstaken van adolescenten in de context hun gezin. Het diagnostisch proces, toewijzings- en
- exclusie criteria