Vervolgcursus Schematherapie met accent pubers en jongvolwassenen

Schematherapiejongvolwassenenpersoonlijkheidsproblematiekpubers

Schematherapie is een integratieve behandelvorm gericht op cliënten met persoonlijkheidsproblematiek en andere hardnekkig klachten waaronder angst- en stemmingsklachten. In deze vervolgcursus zal er worden ingegaan op schematherapie bij pubers en jongvolwassenen.

22 mrt. 2024
09:30 - 16:45
950
10.5-26 Punten
(Meerdaagse) Nascholing
Physical course - single

Prijzen

Regulier € 950

Datum en locatie

22 mrt. 2024
09:30
14 jun. 2024
16:45
Hoogoorddreef 5, 1101BA, Amsterdam
06 sep. 2024
09:30
25 okt. 2024
16:45
Hoogoorddreef 5, 1101BA, Amsterdam

Beroepen

Cognitief gedragstherapeut
25 Punten
VGCt
Gedragstherapeut
25 Punten
VGCt
Gezondheidszorgpsycholoog
26 Punten
FGzPt
Gezondheidszorgpsycholoog - Klinisch neuropsycholoog
26 Punten
FGzPt
10.5 Punten
EMDR

Sprekers

Willem Barents

Docent
Willem Barents is klinisch psycholoog/psychotherapeut. Hij werkt meer dan 35 jaar met veel enthousiasme in het werkveld. Hij heeft ervaring in zowel de acute, klinische, deeltijd en ambulante GGZ. Sinds 2008 is hij werkzaam bij GGZ Heuvelrug waar hij behalve zorginhoudelijk ook als bestuurder aan verbonden is. Willem heeft altijd een brede integratieve belangstelling voor het werk gehad. Daarbij heeft zich gespecialiseerd, en is hij docent, in systeemtherapie, schematherapie en psychodiagnostiek. Daarnaast geeft hij supervisie (erkend door NVRG, NVP en Vereniging voor Schematherapie), leersupervisie over supervisie (erkend door NVRG en NVP) en leertherapie.

Wilfried Ekkers

Docent
Wilfried Ekkers is klinisch psycholoog/psychotherapeut. Hij is werkzaam als manager zorg en behandelaar bij Brijder, onderdeel van de Parnassia Groep. Hij heeft jarenlang ervaring in de diagnostiek en behandeling van persoonlijkheidsproblematiek, trauma en ernstige psychiatrische aandoeningen bij diverse leeftijdsgroepen. Daarnaast heeft hij specifieke kennis van suïcidaliteit en radicalisering. Momenteel is hij als behandelaar en onderzoeker betrokken bij de Beyond Addiction studie, naar de behandeling van persoonlijkheidsstoornissen met comorbide middelengebruik met behulp van schematherapie.
Omschrijving

Let op: Er zijn toelatingseisen voor deze opleiding, zie de informatie onder het kopje doelgroep. Mocht je vragen hebben, of twijfelen of je voldoet aan te toelatingseisen, neem dan voordat je je inschrijft, contact met ons op.

De vervolgcursus schematherapie met accent op pubers en jongvolwassenen biedt een integratieve behandelvorm voor patiënten met persoonlijkheidsproblematiek en andere hardnekkige klachten, zoals angst- en stemmingsklachten. Deze therapievorm maakt gebruik van cognitieve-, gedrags- en experiëntiële technieken om een positieve verandering bij patiënten te bewerkstelligen.

Het werken met pubers en jongvolwassenen vereist extra aandacht voor de specifieke ontwikkelingstaken van tieners en de betrokkenheid van het gezin bij hun vorming en behandeling. In deze leeftijdsfase is het vaak onmogelijk om je alleen te richten op individuele- of groepstherapie voor tieners. Daarom is integratie van de tiener en zijn of haar context juist van belang.

In deze cursus wordt veel aandacht besteed aan het betrekken van ouders, gezin en betrokken leeftijdsgenoten in het schemagericht werken. Je leert hoe je een gezinsgerichte aanpak, ouderbegeleiding of individuele therapie toepast, afhankelijk van de situatie. Daarbij maak je gebruik van systemische inzichten en technieken, ingepast in het schemagerichte model.

Het werken met jongeren en hun gezinnen vraagt veel van de therapeut, zoals het vermogen tot meervoudige partijdigheid (systemische concept). De therapeut moet zich kunnen inleven in de patiënt, de ouders en andere gezinsleden, zonder zichzelf daarbij te verliezen. In de cursus leer je hoe je jouw persoonlijke ervaringen en schema's op een positieve manier kunt inzetten bij het gebruik van interpersoonlijke technieken.

Wil je meer weten over schematherapie voor pubers en jongvolwassenen? Schrijf je dan in voor deze vervolgcursus en vergroot jouw kennis en vaardigheden op dit gebied.

Doelstelling

Na het volgen van deze cursus kunt u het model van schematherapie combineren met een gezinsgerichte aanpak. U kunt Schematechnieken zowel individueel als gezinsgericht aanbieden en weet de krachten van het systeem ten gunste van de individuele patiënt te benutten. Hiertoe kan u de ontwikkelingstaken waar deze doelgroep voor staat zowel van uit het perspectief van het kind als van de ouders beschouwen.

Inhoud

  • Kennis en vaardigheden verdiepen in de schemagerichte therapie met aandacht voor de gezinscontext.
  • Casuïstiek leren bekijken vanuit een schema gebaseerde probleemformulering in intergenerationeel
  • perspectief, disfunctionele schema’s opsporen en modificeren middels individuele en gezinsgerichtecognitieve, gedragsmatige en experiëntiële technieken.
  • Leren schema’s en modi van meerdere cliënten, tiener, ouders en betrokken leeftijdsgenoten in hun
  • onderlinge wisselwerking leren onderkennen en te behandelen.
  • Ontwikkelingstaken van adolescenten in de context hun gezin. Het diagnostisch proces, toewijzings- en
  • exclusie criteria


King Nascholing

Hoge Kwaliteit postacademische nascholing voor een betaalbare prijs. Dat zijn de belangrijkste uitgangspunten van onze filosofie. Ben jij werkzaam als psycholoog of orthopedagoog in de Jeugdzorg, GGZ of in het onderwijs? Dan kun je bij ons terecht voor kwalitatief hoogwaardige én betaalbare cursussen. De huidige ontwikkelingen binnen ons vakgebied stellen steeds meer eisen aan (na)scholing. Wij vinden dat een prima ontwikkeling, maar realiseren ons ook dat het behalen van aanvullende registraties tijdrovend en bovendien erg kostbaar is. Wij willen professionals in de jeugdzorg helpen om continu up-to-date te blijven en bieden daarom een breed aanbod aan van betaalbare cursussen en trainingen voor hulpverleners in de GGZ, jeugdzorg en onderwijs.
info@kingnascholing.nl
0202443165
111, Czaar Peterstraat, Amsterdam, 1018PE