SCHEMATHERAPIE BASIS VOOR ADOLESCENTEN (25 UUR)
In deze basiscursus komt de basis van de schematherapie aan de orde. Er wordt aandacht besteed aan schema’s, schema-modi, het hanteren van de therapeutische relatie met de toepassing hiervan binnen de therapie met adolescenten.Prijzen
Beroepen
Schematherapie voor adolescenten is de laatste jaren ontwikkeld door hulpverleners die werkzaam waren in de sector Kinderen & Jeugd nadat uit onderzoek gebleken was dat schematherapie bij volwassenen heel effectief was.
Schematherapie is een gespecialiseerde vorm van cognitieve therapie waarin methoden en technieken uit interpersoonlijke-, experiëntiële- en psychodynamische therapie geïntegreerd zijn, met als doel persoonlijkheidsproblematiek effectief te kunnen behandelen.
Bij jongeren onder de 18 jaar is in feite nog geen sprake van een persoonlijkheidsstoornis, maar de schema’s ontwikkelen zich al vanaf de vroege jeugd en onaangepaste schema’s zijn zeker bij adolescenten al heel goed waarneembaar. Dit werkt door in hun dagelijks functioneren en leidt vaak tot stagnatie van de volwassenwording.
Gezien de levensfase en het feit dat de adolescent vaak nog thuis wonen is schematherapie voor volwassenen niet zondermeer toepasbaar bij adolescenten.
De Basiscursus voor Adolescenten van 25 uur omvat o.a. de volgende onderdelen:
- Assessment. Opsporen schema’s, copingstrategieën en modi, maken van een casusconceptualisatie, psycho-educatie geven over wat basisbehoeften zijn en hoe schema’s ontstaan als die basisbehoeften niet vervuld zijn in de jeugd. Tevens wordt de invloed van de huidige gezinssituatie op de instandhouding van schema’s belicht.
- Specifieke cognitieve technieken
- Experiëntiële technieken imaginatie en twee- of meerstoelentechniek.
- Interpersoonlijke technieken Limited reparenting, empathische confrontatie, grenzen stellen.
- Ook de gezonde kanten van de adolescenten krijgen ruimschoots aandacht.
Het accent in deze cursus ligt op het aanleren van vaardigheden om een casusconceptualisatie te maken. Zowel de schema’s, copingstrategieën als de modi worden in een model inzichtelijk gemaakt. Verder worden vooral de experiëntiële technieken bij de behandeling van adolescenten en de interactie met de thuissituatie toegelicht.